Donacija nemačkih humanitaraca  (foto: Dragana Nedeljković)
Donacija nemačkih humanitaraca (foto: Dragana Nedeljković)
12.05.2016, 15:52

Invalidska kolica za ubske pacijente

č: | fb:

U organizaciji ubskog Doma zdravlja, počela je isporuka 33 invalidskih kolica teško pokretnim i nepokretnim pacijentima, koja je donirala nemačka humanitarna organizacija „HiKöDe“. Kriterijume za dodelu ortopedskih pomagala odredila je ekipa Službe kućnog lečenja i nege u saradnji sa načelnikom Opšte prakse i odgovornim medicinskim sestrama.

Donirana invalidska kolica poboljšaće kvalitet života nepokretnim i polupokretnim pacijentima, a samim tim Služba kućne nege lakše će obavljati svoj posao, kaže o značaju ovog poklona  direktorka  Doma zdravlja dr Biljana Nikolić, uz napomenu da se humanitarna pošiljka iz Nemačke ne sastoji samo od 33 kolica.

„ Opština Ub dobila je od nemačkih humanitaraca 54 komada standardnih invalidskih kolica, jedna električna i devet hodalica. Naša Kućna nega odredila je spisak od 33 pacijenta, kojima će biti dodeljena po jedna standardna kolica. Videćemo da li će se neko, ko nije na evidenciji te Službe, još prijaviti za kolica, a ostala ćemo rasporediti. Seoske ambulante snabdećemo sa najmanje po jednim, koliko ćemo ostaviti i za službe Hitne pomoći i Opšte prakse u Domu zdravlja. Takođe ćemo zadržati i hodalice, jer i mi imamo pacijente koji su teško pokretni“, navodi dr Biljana Nikolić.

Ona ističe da, pored nemačke humanitarne organzacije, veliku zahvalnost za ovu pošiljku duguju lokalnoj samoupravi, koja je i ovoga puta pomogla,  plativši troškove carine i transporta za ortopedska pomagala.

Dodela invalidskih kolica

Dodela invalidskih kolica (Foto: Dragana Nedeljković)

S obzirom na veliki značaj humanitarnog kontigenta iz Nemačke, opština Ub je prihvatila da reguliše sve troškove, objašnjava predsednik opštine Ub Darko Glišić.

„Pošiljka je nešto duže stajala na carini, a pogodilo se da i administracija bude malo komplikovanija nego što smo očekivali, pa su i pacijenti duže čekali na ovu donaciju. Mislim da će 55 invalidskih kolica i devet hodalica biti od velike pomoći za sve one koji su, na žalost, zbog bolesti i povreda teško pokretljivi ili nepokretni, da će im unaprediti svakodnevicu i olakšati život. Zbog toga izražavam veliku zahvalnost nemačkim humanitarcima za ovu donaciju“, rekao je Glišić, koji je zajedno sa  direktorkom Doma zdravlja i ekipom Služe kućnog lečenja i nege uručio troja invalidska kolica pacijentima sa Uba i iz Čučuga.

Zahvaljujući donaciji organizacija „HiKöDe“, sva lica sa evidencije Službe kućnog lečenja i nege ubskog Doma zdravlja dobila su neophodna pomagala.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 21 sati 34 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara