Petković i Ivoš (foto: Milutin Rafailović)
Petković i Ivoš (foto: Milutin Rafailović)
18.05.2016, 21:57

Tehnički centar kopa „Radljevo“ u osnivanju

č: | fb:

Diplomirani rudarski inženjer Vladimir Petković (1978) sa Uba postavljen je na mesto zamenika direktora Centra za stručne poslove površinskog kopa „Radljevo“ u osnivanju, saopšteno je danas na konferenciji za novinare. On je na ovu funkciju došao sa kopa „Tamnava – Istočno polje“, gde je bio šef sistema za jalovinu, a pre toga nekoliko godina radio je i na „Zapadnom polju“.

Čestitajući mu na postavljenju, direktor Centra za stručne poslove PK „Radljevo“ u osnivanju Vlada Ivoš rekao je da je njegov doskorašnji zamenik Dragan Jelić otišao „na druge dužnosti i zadatke“, a kao pojačanje došao je Vladimir Petković, od koga očekuje veliku pomoć u budućem zajedničkom radu, s obzirom da je inženjer sa iskustvom, koji je ceo svoj dosadašnji radni vek proveo na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“.

Novopostavljeni zamenik direktora Tehničkog centra na Ubu, Vladimir Petković zahvalio se, pre svih, predsedniku opštine Ub Darku Glišiću, kao i rukovodstvu „Kolubare“ i EPS- na ukazanom poverenju, izrazivši nadu da će ga i opravdati.

 

Projekat kopa „Radljevo“ prema planu

 

Na prvoj zajedničkoj konferenciji za medije, Ivoš i Petković novinare su ukratko upoznali i sa aktuelnim poslovima vezanim za otvaranje kopa „Radljevo“, koji će biti zamenski kapacitet za ugljenokope koji se približavaju kraju svog eksploatacionog veka. Očekuje se da iz ovog ležišta, koje će biti jedno od najvažnijih snabdevača srpskih termoelektrana u narednom periodu, bude iskopano oko 350 miliona kaloričnog uglja i oko 90 miliona uglja nešto slabijeg kvaliteta. Prema strstegiji razvoja elektroenergetskog sistema, predviđeno je da se naredne godine krene sa kopanjem jalovine, kako bi 2019. sa kopa „Radljevo“ stigle i prve tone lignita.

„Pripremni radovi za otvaranje novog kopa teku planiranom dinamikom, a tu prevenstveno mislim na eksproprijaciju zemljišta i projektnu dokumentaciju za rad kopa, koja je u završnoj fazi. Utvrđen je i opšti interes za novo naselje Murgaš, gde će se organizovano preseliti stanovništva sa prostora obuhvaćenog budućim površinskim kopom „Radljevo“ i to je prvi put u istoriji EPS-a urađeno tako da ovo javno preduzeće i opština zajedno kupuju zemlju. Do sada su EPS, „Kolubara“ i ostali delovi preduzeća imali veliki problem sa predajom izgrađenih objekata javne namene, jer to je išlo teško ili nikako. Sada, prema novim zakonskim rešenjima, više ne može na javnim površinama dozvolu za rad da dobije bilo ko drugi sem lokalne samouprave, tako da će površine namenje za izgradnju objekata društvenog standarda odmah kupovati Opština Ub i na njoj će se i voditi, a parcele za raseljavanje domaćinstava „Kolubara“, odnosno Elektroprivreda, na čiji teret idu i svi finansijski troškovi“, objasnio je Ivoš.

Petković i Ivoš

Petković i Ivoš (Foto: Milutin Rafailović)

Za potrebe budućeg kopa, u prvoj fazi planirana je eksproprijacija 230 hektara u Kaleniću i delu sela Radljevo, od čega je do sada otkupljeno 150 hektara zemljišta, kao i 11 od 32 domaćinstva. Preostalih 80 hektara je u najvećem broju slučajeva pod objektima

- Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da završimo kompletnu eksproprijaciju, kako bismo ispunili plan, a to je da narednih pet godinama imamo otvorenog prostora za širenje kopa „Radljevo“. Što se tiče novog urbanog naselja „Murgaš“, za početak je planirana eksproprijacija 35 hektara, od čega će 25 hektara otkupiti EPS za placeve, a opština Ub deset. Na tih deset hektara biće izgrađeni objekti društvenog standarda, kao što su škola, obdanište, dom zdravlja, veterinarska stanica i drugi, a tu će biti preseljena i sadašnja radljvska crkva“, rekao je o predstojećim planovima Vladimir Petković.

U konačnim granicama, budući ugljenokop obuhvataće površinu od blizu 70 kilometara kvadratnih, gde je planirano iseljavanje oko 1.000 domaćinstava iz tamnavskih sela Radljevo, Kalenić, Šarbane, Paljuvi, Brgule i Stublenica.  

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 43 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 1 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara