Ub danas (foto: Foto Gama Ub)
Ub danas (foto: Foto Gama Ub)
02.06.2016, 08:30

Ub se vratio u normalu posle tornada

č: | fb:

Ovog prepodneva Ub izgleda kao da se juče nije dogodila nezapamćeno nevreme, praćeno olujnim vetrom i jakom kišom, koje je pričinilo veliku materijalnu štetu. „Razmere oluje i štete tek ćemo utvrditi, a najvažnije je da niko nije povređen“, kaže predsednik Uba Darko Glišić.

Tornado, koji je juče oko 17 časova protutnjao Ubom, za samo deset minuta je opustošio čitavo gradsko jezgro i načinio priličnu štetu. Najveća šteta je bila na krovu srednjih škola Gimnazije i Tehnička, koji je olujni vetar podigao, a delove razbacivao stotinu metara u krug po centru Uba.

„Sreća da niko nije stradao jer su padale i noseće grade i delovi krova. Kod Predškolske ustanove počupano je nekoliko stabala drveća koja su oštetila nekoliko automobila. Oštećeno je 16 stambenih objekata, u koje je ušla voda. Sve ono što je olujni vetar razbacao po ulicama Uba je, sa ogromnom količinom vode, zapušilo rešetke na šahtma i kanalizaciju, pa je napravljen pravi kolaps, jer je voda iz šahti izlazila na ulicu, pa čak je na pojedinim mestima podigla i asfalt. Čini mi se da je sinoćnja slika bila strašanija nego u maju pre dve godine“, kaže Glišić.

Volonteri uklanjaju delove krova sa škole

Volonteri uklanjaju delove krova sa škole (Foto: Glas Tamnave)

Delovi krova sa Gimnazije i Tehničke škole, koji su popadali po ulici, uklonjeni su još juče, a u akciju su se uključili mladi volonteri koji su se odazvali pozivu ubskog predsednika da pomognu. Glišić kaže da je noćas sa ulica sve počišćeno, uklonjeno je počupano drveće, polomljene grane, sklonjeni oboreni i oštećni saobraćajni znaci, sve ono što je oluja razbacala po gradu, tako da Ub deluje kao da se pre 15 časova ništa nije dogodilo.

„Danas ćemo očistiti mulj koji je u velikim količinama nanet ispred Predškolske ustanove i osnovne škole i koji je zatvorio rešetke. Uradićemo i zaštitu na krovu srednjih škola, kako bi đaci, koji danas neće ići u školu, od sutra mogli da pohađaju redovno nastavu, a i kako neka dodatna kiša ne bi napravila još veći problem“, kaže Glišić. Dodaje da je dobra stvar to što nema veće štete po selima na teritoriji ubske opštine, osim što je nekoliko lokalnih puteva, usled bujičnih voda presečeno, što će dnas biti sanirano.

Jedno lice je pretrpelo lakše povrede, kada ga je bujična voda povukla pa je prilikom pada zadobio nekoliko ogrebotina. „U velikoj šteti i nesreći imali smo i puno sreće da niko nije ozbiljnije povređen, jer je nekoliko minuta sve letelo po gradu nošeno tornadom koji je zahvatio Ub“, kaže Darko Glišić. 

Ub pod vodom

Ub pod vodom (Foto: Glas Tamnave)

Ub danas

Ub danas (Foto: Foto Gama Ub)

Aktuelno