Ciganska bajka u SKC u Beogradu (foto: Vladimir Milosavljević)
Ciganska bajka u SKC u Beogradu (foto: Vladimir Milosavljević)
05.06.2016, 17:17

Beogradska premijera „Ciganske bajke“

č: | fb:

Nakon Uba, i u Beogradu je premijerno prikazana muzičko scenska igra „Ciganska bajka – u potrazi za dušom“, iz produkcije Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović“ i Ustanove za kulturu i sport.

Ovaj multimedijalni spektakl autora Vladimira Đenadera, koji su Ubljani priredili sopstvenim snagama i u čijem izvođenju učestvuju profesori i učenici Muzičke škole sa gostima i ansambl amaterskog pozorišta „Raša Plaović“, izveden je u punoj Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, pred oduševljenom publikom, koja je kraj dočekala na nogama i brojnu ekipu nagradila ovacijama. 

Bliska po formi i sadržaju mjuziklu i muzičkoj drami, „Ciganska bajka“ Vladimira Đenadera, kompozitora, pijaniste i direktora ŠOMO „Petar Stojanović”, zasnovana je na poeziji Srboljuba Mitića (1932-1993) iz njegove zbirke „Čerga na utrini” i predstavlja dopadljivu sintezu vokalnih i instrumentalnih odlomaka, plesa i glume. Izgovoreni i otpevani na romskom i srpskom jeziku, Mitićevi stihovi, uz Đenaderovu sasvim tonalnu i vizuelizovanu muziku, pretvoreni su u delo neuobičajene i zanimljive forme i nadahnute igre.

Deo ansambla Ciganske bajke

Deo ansambla Ciganske bajke (Foto: Vladimir Milosavljević)

"Mitićeva zbirka ’Čerga na utrini', u celini posvećena Ciganima, poslužila mu je da kroz život i doživljaje romskog naroda, obradi univerzalne teme: ljubav, smrt, lepotu, tugu i jad, koristeći arhajski govor i tešku, tvrdu reč, prosvetljenu svakodnevnim tegobama pesnikovog teškog ovozemaljskog života. 'Ciganska bajka' odaje, pre svega, poštu tajanstvenom, nepoznatom i sasvim sigurno velikom pesniku sa željom da nova pokoljenja otkriju i shvate dubinu i vrednost njegovog dela. Želja mi je bila da Srboljuba Mitića i moju muziku učinim pristupačnom i prilagođenom ukusu savremenog čoveka, u čemu su mi nemerljiv doprinos pružili Milan Bosiljčić u režiji i scensko-dramskoj postavci, Kosovka Radić sa izvanrednom baletskom koreografijom i Zorica Čukić, kao muzički saradnik i dirigent“, kaže Vladimir Đenader o izvorima motiva za svoje najnovije muzičko delo.

Režiser „Ciganske bajke“, Milan Bosiljčić smatra da je Đenader ovom muzičko-scenskom igrom iskreno zaronio u nedokučive prostore slobode, te da je Mitićeve stihove uokvirio u muzički san.

„Tragajući za ciganskom dušom, pronalazi sebe samoga, lepršavog, zbunjenog, razigranog, a iznenađenog. Sobom je osvojio svet koji je isto tako lep, iako drugačiji. Muzika jeste unutrašnje kretanje koje san čas ubrzava, čas zaustavlja. Tako se pokreće stih muzikom. Pevanjem se dramatizuje ozvučje. Tako je i nastala 'Ciganska bajka', kao potraga za dušom, dodir sa slobodom, dah za srećom“, navodi Milan Bosiljčić.

Kao na ubskoj, i na beogradskoj premijeri multimedijalnog spektakla„Ciganska bajka – u potrazi za dušom“ izvođači su svojom nadahnutom glumom i temperamentnom vokalnom i instrumentalnom interpretacijom oduševili mnogobrojnu publiku.

Na sceni SKC-a briljirali su profesori i učenici Muzičke škole: soprani Nataša Tasić Knežević i Mina Kovač, bariton Svetozar Vujić, flautista Đorđe Marinković, pijanistkinja Dalida Grmuša, violinisti Katarina Lugo Ordaz, Aleksandra Latinović i Pavle Marković i violončelista Pavle Savić, kao i ubski glumci amateri Snežana Jovanović, Dragana Janković, Mirjana Simić, Voja Raonić, Aleksandar Tadić i Vladimir Tadić.

Ubska premijera Ciganske bajke

Ubska premijera Ciganske bajke (Foto: Vladimir Đenader)

„Ciganska bajka“ na Ubu je premijerno izvedena krajem aprila, u okviru pratećeg programa 14. Internacionalnog festivala Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović“.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 29 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 18 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.