Registracija Prijava preko FB
Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2016, 16:06

Usvojene odluke o ukidanju javnih preduzeća

č: | fb:

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Ub odbornici su usvojili odluke o prestanku rada i postojanja Direkcije za uređenje i izgradnju, JP „Energo-Ub“ i Fonda za ruralni razvoj, čija će prava, obaveze i poslove preuzeti lokalna samouprava.  Oni će biti ugašeni do 31. juna, a od 1. jula njihove obaveze biće prenete na osnivača.

Odluke o ukidanju dva javna preduzeća i fonda donete su zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o budžetskom sistemu, usvojenim krajem prošle godine, kada je izvršena velika promena u kvalifikaciji pojma indirektnih budžetskih korisnika. Iz te definicije izbrisana su javna preduzeća, direkcije i fondovi koje su osnovale jedinica lokalne samouprave, a finansiraju se iz javnih prihoda. Poslovi iz delokruga rada Direkcije za uređenje i izgradnju i Fonda za ruralni razvoj preneti su na opštinsku upravu, koja preuzima i 12 radnika, dok delatnost i jednog zaposlenog iz „Energo-Uba“  preuzima Komunalno javno preduzeće „Đunis“.

Gašenje javnih preduzeća i fonda uslovilo je i potrebu za prvim rebalansom opštinskog budžeta, koji je samo tehnički, jer je iznos ukupno planiranih sredstava ostao isti , dok je samo izvršena preraspodela za plate 13 pomenutih radnika.

Sednica SO  Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragana Nedeljković)

Zeleno svetlo dobile su i odluke o izradi planova detaljne regulacije brane „Pambkovica“ na reci Ub i veznog kanala Gračica-Ub u Sovljaku, čijom realzacijom će se sprečiti poplave na tim područjima.

Odbornici su na današnjem zasedanju produžili mandat vršiocu dužnosti direktora KJP „Đunis“ Saši Milićeviću, koji će u tom statusu biti do 4. marta 2017. godine, kada ističe rok za sprovođenje konkursa o izboru direktora ovog komunalnog preduzeća.  

Iz obimnog dnevnog reda od 30 tačaka, izdvajam i da je prihvaćen zahtev Predškolske ustanove „Ub“ za povećanje broja dece za 20 posto u svim vaspitnim grupama, potom Izveštaj i Program rada Centra za socijalni rad, druga izmena ovogodišnjeg finansijskog plana Ustanove za kulturu i sport, dopuna programa Poslovanja KJP „Đunis“ za 2016. i završni budžet opštine Ub za prošlu godinu.

Na drugoj sednici SO Ub, potvrđeni su i mandati sedam novih odbornika, koji su danas položili zakletvu. Do promena u skupštinskim klupama došlo je zbog izbora Darka Glišića i Aleksandra Jovanovića Džajića sa liste SNS-a na funkcije predsednika i zamenika predsednika opštine Ub, Zorana Kostića (DSS) i Ivane Katanić (SNS) za članove Opštinskog veća i postavljenja Verke Lukić (SNS) na mesto pomoćnika predsednika opštine.  

Odbornica iz redova DSS Marijana Marjanović podnela je ostavku zbog imenovanja za zamenika predsednika Nadzornog odbora „Đunisa“, a Ljiljana Ristović (SDPS-Dragan Jelić) zbog zasnivanja radnog odnosa u tom javnom preduzeću. Njihove odborničke mandate preuzeli su Danica Pavlović,Vladimir Petković, Pera Živanović i Bojana Novaković sa liste „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“, Milomir Đokić i Aleksandar Stanimirović iz DSS-a, dok je Tomislav Janković novi odbornik sa izborne  liste SDPS-Dragan Jelić.

Sednica SO  Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragana Nedeljković)

Zbog radova na sanaciji krova srednjih škola, koji je oštećen u olujnom nevremenu od 1. juna, današnja sednica Skupštine opštine Ub, umesto u  svečanoj sali  Gimnazije, održana je u Domu kulture.

 

Aktuelno

Dobitnici nagrada RPK (foto: Kolubarske.rs)
RPK Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga Pre 15 sati 47 minuta

Godišnje nagrade najuspešnijim preduzećima i pojedincima

Šabačko preduzeće "Tehnobožići" i Rudnik olova i cinka "Veliki majdan" iz Ljubovije, te direktori valjevskih firmi Desimir Tadić i Ivan Stojilković dobitnici su tradicionalne godišnje nagrade RPK...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 20.11.2019

Mož’ da bidne država, al’ ne mora da znači

Neko bi negde ili na neki način, mogao i trebao, da se svakodnevno bavi samo ovdašnjim napadima na zdrav ljudski razum! Narodski   prodavanjem roga umesto sveće, još bolje: testisa umesto...

Temelji dečjeg odmarališta na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Na Divčibarama Pre 19 sati 25 minuta

Iz temelja će umesto breza izrasti hotel

Umesto dečjeg odmarališta na Divčibarama, za koje su postavljeni temelji pre dve i po decenije a iz kojih danas "rastu" breze i korov, biće izgrađen hotel. Da su se pitali Valjevo i Zrenjanin, i da...