Registracija Prijava preko FB
Klub za traženje posla (foto: Dragana Nedeljković)
Klub za traženje posla (foto: Dragana Nedeljković)
23.06.2016, 12:13

Otvoren Klub za traženje posla na Ubu

č: | fb:

Na Ubu je počeo da radi  Klub za traženje posla, prvi ovakve vrste na teritoriji Kolubarskog okruga, čija je delatnost priprema i obuka nezaposlenih za konkurse, poslovnu komunikaciju i njihovo uključivanje na tržište rada.

Otvoren je u okviru jednogodišnjeg projekta „Pomoć teže zapošljivim grupama“, koji finansira Evropska unija, a zajednički realizuju Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i Opština Ub. Smešten je na samom ulazu u Zeleni pijac, u prostorijama u vlasništvu opštine, koje je lokalna samouprava renovirala i prilagodila potrebama kluba, dok je NSZ obezbedila kancelarijski nameštaj i informacionu opremu, a snosiće i sve troškove održavanja i rada Kluba u narednih 12 meseci.

 

Predsednik opštine Ub Darko Glišić, povodom početka rada tog popularno nazvanog Džob kluba, kaže da je otvaranje Kluba za traženje posla jedan korak u rešavanju statusa nezaposlenih, koji možda nije veliki, ali nije ni premali.

„To što smo prvi i jedini u našem regionu osnovali Klub za traženje posla samo pokazuje da je naša lokalna samouprava već napredovala, da učimo zajedno sa vremenom koje je bremenito i donosi nove izazove, da smo potpuno spremni da blagovremeno reagujemo i da realizujemo dobre ideje na dobrobit naših građana. Nezaposleni su dobili prostor i mesto gde mogu da se posavetuju, da traže posao i rešenja za svoju egzistenciju, a nije zanemarivo ni to što će sva vredna računarska oprema i kancelarijski nameštaj ostati opštini Ub nakon završetka ovog korisnog projekta“, rekao je Glišić. 

 

Glišić, Milutinović i Stanojević

Glišić, Milutinović i Stanojević (Foto: Milovan Milovanović)

Prema rečima Mihaila Milutinovića, direktora Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Valjevo, Ub je jedina opština u Kolubarskom okrugu koja je prepoznala značaj Džob klubova u punom kapacitetu i uključila se u evropske trendove kada je tržište rada u pitanju. Kako je objasnio, projekat Evropske unije usmeren je ka grupama koje se teže zapošljavaju i  prema manjinama, pre svega romskoj.

„Mi svi znamo da je romska populacija vrlo prisutna u ubskoj opštini i nadam se da ćemo uz pomoć lokalne zajednice i Nacionalne službe svi zajedno ostvariti rezultate kakvi se od nas očekuju, a to je veća uposlenost teže zapošljivih lica i Roma“, naveo je Milutinović, uz napomenu da Džob klub predstavlja modernizaciju usluga NSZ.

 

Radom Kluba za traženje posla rukovodi profesor geografije Rade Stanojević, koji je završio neophodnu obuku pri NSZ i stekao zvanje savetnika. On će u narednih godinu dana pružati pomoć polaznicima za vreme obuke.  

„Džob klub ili servis za nezaposlene ima dvostruki cilj. Prvi je motivacija svih tražioca posla da se aktiviraju i uključe u sistem, koji će im omogućiti i dolazak do posla, a drugi uključenje u tržište rada na taj način što će proći grupnu obuku, gde će steći znanja koja ne mogu da steknu prilikom školovanja. Svi zainteresovani imaju mogućnost da saznaju i nauče kako se piše CV obrazac, kontaktno, motivaciono i propratno pismo, konkuriše za posao, kako izgleda prvi informativni razgovor sa poslodavcem. Svakog radnog dana od 7 do 15 časova u Klubu imaju na raspolaganju 12 računara, projektor, laserski štampač, kao i internet, telefon, spisak poslodavaca i druge mogućnosti koje će im olakšati traženje posla, a ja sam tu da im pružim svaku vrstu pomoći ka tom cilju“, rekao je savetnik novosnovanog servisa za nezaposlene Rade Stanojević.

 

Nakon godinu dana, koliko će rad i troškove Kluba za traženje posla finansirati EU, Opština Ub treba da proceni održivost ove usluge i, ukoliko postoji mogućnost, preuzme na sebe sve troškove i obezbedi dalje funkcionisanje kluba. 

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. Pre 5 sati 57 minuta

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 5 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 11 sati 58 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.  · 1 komentar

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 1 dan 4 sati

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...  · 2 komentara