Aleksandar Vulin sa radnicima Dart furniture  (foto: Dragan Belajac)
Aleksandar Vulin sa radnicima Dart furniture (foto: Dragan Belajac)
29.06.2016, 12:32

Vulin posetio firmu Dart furniture na Ubu

č: | fb:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u tehničkoj Vladi, Aleksandar Vulin posetio je danas preduzeće za projektovanje i opremanje enterijera Dart furniture na Ubu, koje organizuje obuku za mlade u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i za one bez roditeljskog staranja.

Na obuci, koja traje dva i po meseca, trenutno je osmoro polaznika učeći stolarski zanat, a postoji potreba za još 15, koji bi u narednom periodu trebalo da budu uključeni u isti program. Ukoliko uspešno završe obuku, biće primljeni u stalni radni odnos.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nedavno je, preko nekoliko projekata, otpočelo saradnju sa preduzećima koja treba da omoguće radno angažovanje mladih bez roditeljskog staranja koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, korisnika usluga socijalne zaštite, dece palih boraca, kao i teže zapošljivih kategorija društva.

 

Ministar Vulin se zahvalio firmi Dart ne samo što održava proizvodnju, stvara novu vrednost, već i zbog toga što je otvorila vrata svoje proizvodnje za decu iz sistema socijalne zaštite.

„Ministarstvo je pokrenulo akciju sa privatnim poslodavcima da pružimo priliku deci bez roditeljskog staranja i palih boraca, svima onima prema kojima život nije bio fer, da se njihov status popravi i bude bolji, i da svojim radom mogu da obezbede egzistenciju za sebe i svoju buduću porodicu. Deca iz sistema socijalne zaštite zaslužuju šansu koju im je između ostalog i firma Dart furniture ponudila. U sistemu socijalne zaštite je oko sedam hiljada dečaka i devojčica bez roditeljskog staranja, od toga 927 su u uzrastu od 18 do 27 godina, dakle u uzrstu kada mogu i treba da rade. Ukoliko nam privatni sektor pomogne, kao što namk pomaže Dart, sigurno je da ćemo ovoj deci dati bar priliku da nauče i da rade“, rekoa je Alksandar Vulin.

Aleksandar Vulin i novinari

Aleksandar Vulin i novinari (Foto: Dragan Belajac)

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i Ministarstvo rada kao svoj glavni prioritet, stavljaju zapošljavanje i finansiranje programa obuke i obrazovanja.

„Ove godine izdvojeno je 997 miliona dinara za programe obuke i obrazovanja. To znači da ćemo krozove programe uspeti da obučimo 9.620 ljudi, od toga 700 osoba sa invaliditetom. U planu je da 40 osoba sa invaliditetom završi stručnu praksu, a to je važno zbog toga što mnogi imaju obrazovanje za koje postoji interesovanje na tržištu, ali nemaju praksu. Kada nauče, kada prođu program stručne prakse, mogu se nadati radnom mestu“, poručio je Vulin.

 

On je podsetio da je Država ulagala novac u obuku i školavanje, a ispostavilo se da njihovo znanje i školovanje poslodavcu ne znače ništa, što govori da je sistem duboko neefikasan. „To govori da smo uložili u hiljade i hiljade mladih, da smo ih učili nešto sa čime oni ne mogu da rade baš ništa, za čim ne postoji interesovanje i nikakva potreba na tržištu rada. Zato čitavo društvo mora da se angažuje. Pogledajte koliko novca dajemo da bismo dva puta školovali isto dete, da bismo dva puta pokušali da nekom nađemo posao, iako je imao vremena kroz čitavo osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Zato nam je bitno i dualno obrazovanje i reforma školstva i da se čitavo društvo uključi, jer drugačije nećemo uspeti“, zaključuje minstar Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin i Goran Radovanović

Aleksandar Vulin i Goran Radovanović (Foto: Dragan Belajac)

Goran Radovanović direktor Darta navodi primer svoje firme, koja je pružila priliku mladim ljudima, njih osmoro je došlo na obuku, kako bi savladali veštine izrade nameštaja.

„Oni očekuju da im mi, koliko je u našoj moći, pomognemo da dođu do krajnjeg cilja, a to je uspešan završetak obuke i zaposlenje. Nadam se da su oni zadovoljni tretmanom koji imaju kod nas, kao što smo mi zadovoljni njihovim zalaganjem. Ubeđen sam, sudeći po dosadašnjim rezultatima i njihovom velikom željom da stiču nova znanja, da će ova obuka uroditi plodom i da ćemo posle dva i po meseca imati dobro obučene mlade ljude za stolarski posao. Ujedno, biće nam velika podrška u daljem razvoju našeg preduzeća“, kaže Goran i skreće pažnju da na Ubu i u okolini nema više stolara.

 

U preduzeću Dart furniture ima 34 zaposlena, postoji od 2003. godine, pre dve i po godine svoje pogone iz Beograda je preselilo na Ub. Firma se bavi opremanjem enterijera hotela, javnih objekata po sistemu ključ u ruke, izradom stolarije, komadnog nameštaja. Dart furniture 98 posto svojih proizvoda izvozi u Rusiju, Kazahstan i u Nemačku.

Zamenik predsednik opštine Ub Aleksandar Jovanović Džajić, zahvalio se preduzeću Dart što je opštinu prepoznao kao mesto za ulaganje, i podsetio da je to je jedan od projekata oživljavanja nekadašnje industrijske zone na Ubu. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.