Novoizgrađena deonica  (foto: Dragana Nedeljković)
Novoizgrađena deonica (foto: Dragana Nedeljković)
04.07.2016, 11:05

Novi metri asfalta u Sovljaku

č: | fb:

Posle nekoliko decenija čekanja meštani zaseoka Avramovića i Mandića kraj u tamnavskom selu Sovljak konačno su dočekali da i do njihovih kuća stigne asfalt. Rekonstrukcija ove deonice, dužine pola kilometra, pored uređenja i presvlačenja makadamske podloge asfaltom, obuhvatala je prosecanje kanala, koji će ubuduće moći da prime velike količine vode. Radove je finansiralo Javno preduzeće „Putevi Srbije“, u okviru ovogodišnje druge faze izgradnje putne mreže u ubskim selima. Tokom prve faze, „Putevi Srbije“ su uložili oko 40 miliona dinara i sa tim novcem, od početka godine,  izgrađeno je preko pet kilometara lokalnih puteva u deset sela.

 

U Sovljaku je planiran nastavak radova na ovoj deonici, pa će u narednom periodu i preostalih 600 metara puta biti izgrađeno, kako bi zaseoci Avramovića i Mandića kraj asfaltom bili spojeni sa regionalnim putem Ub – Koceljeva, najavio je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

„S obzirom da je za nastavak ovih i svih drugih poslova koje smo obećali zajedno sa 'Putevim Srbije' potreban rebalans budžeta, moraćemo sačekati da se formira republička Vlada i onda ćemo nastaviti. Ali, ta pauza će biti kratka,  pošto bi Vlada treblo da se formira u narednih desetak do 15 dana, nakon čega bez ikakvih zadržvanja krećemo da realizujemo ono što smo planirali i obećali. Toliko je toga, da će čitavo leto i jesen biti radni“,  kaže predsednik ubske opštine Darko Glišić.

Glišić sa meštanima Sovljaka

Glišić sa meštanima Sovljaka (Foto: Dragana Nedeljković)

U prethodnih par godina u Sovljaku je izgrađeno više puteva nego u drugim tamnavskim selima. Prema rečima Prodana Milosavljevića, odbornika iz Sovljaka, ovo selo je to i zaslužilo zbog, najmanje, dve činjenice.

„Sovljak je, sa oko 1.200 domaćinstava, najveće selo u ubskoj opštini, a  imali smo najmanje asfaltnih puteva, pa sada to nadoknađujemo. Radimo po prioritetima i gledamo da asfalt dobiju zaseoci sa velikim brojem kuća ili oni koji vezuju jedan kraj sela sa drugim. Jedno po jedno ćemo sastavljati i ostalo nam  je još malo da uradimo, pošto smo prošle godine dobili 2,5 kilometra asfalta, a ove skoro kilometar. Opština nam izlazi u susret i mi ne možemo da verujemo šta je sve urađeno za kratko vreme. Pored puteva, dobili smo i novu niskonaponsku mrežu, a jedan deo sela i vodovod. Sovljak ne napustaju mladi, tako da selo opstaje, živi i napreduje i uskoro će biti selo za primer sa asfaltom i strujom“, nema dileme Prodan Milosavljević, odbornik iz poznatog baštovanskog i povrtarskog sela Sovljak. 

Aktuelno