Registracija Prijava preko FB
Kosidba na Rajcu (foto: Anđela  Ivanović)
Kosidba na Rajcu (foto: Anđela Ivanović)
18.07.2016, 11:05

Zlatna kosa pripala Nedeljku Kerlecu

č: | fb:

Ppobednik 44. Kosidbe na Rajcu, u konkurenciji 21 takmičara iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, je Nedeljko Kerlec (49) iz sela Janja kod Šipova (Republika Srpska). Drugo mesto pripalo je Miloradu Gazdiću iz Pljevalja, a mladi Vuk Vučković (18) iz Preljine kod Čačka zauzeo je treće mesto. Do sada je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada imao najviše uspeha – sedam puta pobedio je na Rajcu.

U ekipnom takmičenju, sa po četvoricom kosača iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, pobedila je Crna Gora.

Za đidiju, kosača koji najbolje kosi, najlepše se nosi, najboljeg pevača i miljenika žena proglašen je Drago Bogovac iz Knina i on će sledeće godine kao domaćin predvoditi kosače na 45. Kosidbi.

 

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić (Foto: Anđela Ivanović)

Tradicionalnu manifestaciju Kosidbu na Rajcu, koja je održana juče, otvorio je Tomislav Nikolić, kako sam reče, nezvanično mali proizvođač, a zvanično predsednik Srbije, naglasivši da se u selu sve manje kosi.

“Sela su opustela, decu spremamo da nađu bilo kakav posao u gradu, a ostaju starci, stari traktori i stare mašine”, rekao je Nikolić. On je dodao da država treba više pažnje da posveti selu i poljoprivredi i u sela treba da stignu strane kompanije i novac.

Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig, zahvalio je predsedniku Srbije na tome što je otvorio jednu od najstarijih manifestacija koja čuva narodne običaje ovog kraja. Prva Kosidba na Rajcu održana je 1973. godine, sada broji 44 godine.

 

Revijalno takmičenje kosača je prikaz tradicije košenja u vreme nekadašnjih moba, kada nije bilo tehnike i mehanike već je tvrda planinska trava  košena ručno, uz pesmu, zdravice, vodonoše, namigivanje snašama, ručak na travi i neizbežnu prepečenicu. Za kosački ručak pobrinule su se žene iz ljiškog udruženja “Zlatne ruke”.

Prateći programi, od petka posle podne do nedelje uveče bili su u znaku muzike, fudbala i odbojke.   

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Rasim Ljajić i Marija Labović  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju" Pre 1 dan 12 sati

"Divčibare oaza za sportiste"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka TOS-a Marija Labović su promovisali Divčibare i Mionicu ukazujući na prirodne lepote naše zemlje i turistički potencijal...  · 20 komentara