Opština Ub (foto: Miroslav Jeremić)
Opština Ub (foto: Miroslav Jeremić)
20.07.2016, 11:46

Brana „Pambukovica“ na reci Ub

č: | fb:

Jedan od najvećih državnih projekata iz oblasti zaštite od poplava u koji će biti uloženo oko pet miliona evra biće realizovan na teritoriji ubske opštine. U pitanju je brana sa akumulaciom „Pambukovica“ na reci Ub, za koju se trenutno radi Plan detaljne regulacije. Osim u Pambukovici, slične brane biće izgrađene u Kamenici, Pričeviću i Ljigu.

 

Brana, širine 75 metara, gradiće se na prostoru sela Pambukovica i Raduša, zapremina akumulacionog jezera biće 15 miliona kubika vode, a površina 130 hektara. Njenom izgradnjom, rizik od poplava u Kolubarskom slivu znatno će se smanjiti, jer će to biti najznačajniji objekat za zaštitu od velikih voda u ovom delu basena, uzvodno od opštine Ub. Sredstva za ovaj projekat obezbedila je Vlada Srbije preko Abu Dabi fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će u gradnju brane sa akumulacijom uložiti oko pet miliona evra.

 

Govoreći o značaju bududuće brane za žitelje Tamnave, predsednik opštine Ub Darko Glišić skreće pažnju da je posle katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, Vlada Srbije svoje aktivnosti usmerila na preventivu, kako bi se umanjile štete, izbeglo stradnje stanovništva i uništavanje materijalnih dobara. Brana „Pambukovica“ jedanje od ključnih objekata u sistemu odbrane od poplava u slivu reke Kolubare.

„Izgradnjom velike retenziona brane na prostoru sela Raduša i Pambukovice, sva voda koja bi u opštinu ulazila kroz reku Ub bila bi zadržavana, ukoliko je nizvodno njen nivo toliko veliki da ugrožava bezbednost i imovinu ljudi koji žive uz reku, čime se obezbeđuje dovoljna zaštita od eventualnih poplava. Sa ovim bi uvećali i kapacitet Ubače, jer bi svaka velika voda koja bi se slivala ka nama mogla da se drži u jednom velikom jezeru, kapaciteta 15 miliona kubika vode“, objašnjava Glišić uz napomenu da je brana „Pambukovica“ višenamenski objekat, zbog toga što će pored prioritetne uloge u zaštiti od poplava, omogućiti i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i upotrebu vode u druge svrhe.

 

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

„Investitori će izgraditi i jedan primarni vodovod, što će mnogo pomoći seoskim domaćinstvima u toj oblasti, jer se već suočavaju sa suvim bunarima i nestašicama. Voda će na početku biti samo za tehničku upotrebu, tako da će moći da se koristi za zalivanje bašta, navodnjavanje ratarskih useva i napajanje stoke “, kaže predsednik opštine Ub Darko Glišić o ovom, po njegovim rečima, grandioznom projektu, od kojeg će građani imati višestruku korist.

 

Povodom izrade Plana detaljne regulacije brane sa akumulacijom „Pambukovica“ na reci Ub, Odaljenje za urbanizam, objedinjenu proceduru i imovinsko pravne poslove organizuje rani javni uvid u cilju upoznavanja javnosti sa svrhom izrade tog dokumenta, mogućim rešenjima, kao i efektima planiranja. Za potrebe Plana, radi se i Strateška procena uticaja na životnu sredinu, a sredstva za izradu oba planska akta obezbeđena su u budžetu opštine Ub.

 

Mandatar i tehnički premijer Srbije Aleksandar Vučić pre četiri meseca je najavio da će osim u Pambukovici, slične brane i akumulacije u narednom periodu biti izgrađene i u Kamenici, Pričeviću i Ljigu.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 23 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 sati 33 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara