Aleksandra Latinović (foto: Iz privatnog albuma)
Aleksandra Latinović (foto: Iz privatnog albuma)
29.07.2016, 10:10

Zlatna matrjoška za Aleksandru Latinović

č: | fb:

Višestruko nagrađivana ubska violinistkinja, petnaestogodišnja Aleksandra Latinović dodala je još jedno prestižno priznanje u svoju bogatu kolekciju. Na upravo završenom četvrtom Festivalu klasične i savremene ruske muzike „Boljšoj”, održanom na Mećavniku, osvojila je Zlatnu matrjošku u mlađoj kategoriji (13 do 17 godina), za izvođenje Sarasatove „Ciganske melodije” i delo „U stilu Albeniza“ ruskog kompozitora Rodiona Ščedrina.

Na trodnevnom takmičenju učestvovalo je 65 učenika i studenata muzičkih obrazovanih ustanova Srbije, Republike Srpske i Rusije i ukupno je dodeljeno šest nagrada najboljim muzičarima iz mlađe i seniorske kategorije (od 18 do 25 godina). Takmičare je ocenjivao žiri čiji su sastav činili proslavljeni ruski pijanista Juri Rozum, dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Ljiljana Nestorovska i profesor Zoran Komadina.

 

Juri Rozum i Aleksandra Latinović

Juri Rozum i Aleksandra Latinović (Foto: Iz privatnog albuma)

„Presrećna sam zbog ovog uspeha i još uvek ne mogu da verujem da sam osvojila Zlatnu matrjošku, jer je konkurencija bila velika, pogotovo što je u mojoj kategoriji bilo dosta muzičara iz Rusije i što se nisu takmičili samo violinisti, već i pijanisti, gitaristi i solo pevači. Svi učesnici su bili sjajni, nijanse su odlučivale i veoma mi je drago što sam u takvoj konkurenciji pobedila”, sabira utiske sa Mećavnika najuspešniji i najtalentovaniji đak u istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović”, koja od septembra usavršavanje nastavlja u Beogradu, gde je upisala srednju MŠ „Davorin Jenko”. 

 

Sa ceremonije dodele nagrada

Sa ceremonije dodele nagrada (Foto: Iz privatnog albuma)

Od kako je sa pet godina prvi put u ruke uzela violinu, Aleksandra Latinović (2001) svim svojim bićem živi za ovaj instrument. Epitet mali virtuoz ponela je veoma rano, par godina nakon upisa u ŠOMO „Petar Stojanović”, čemu je doprineo neosporno veliki talenat, ali i njena posvećenićka ljubav prema muzici, svakodnevni rad, zalaganje, mnogo odricanja  i višesatno vežbanje. Rezultati su bili sve bolji, pa su se i uspesi nizali jedan za drugim. Bilans svega pomenutog je oko 30  prvih nagrada i laureata na takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine je članica Beogradske dečje filharmonije. 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara