Veče sećanja na Gordanu Kosanović (foto: Miroslava Kojić)
Veče sećanja na Gordanu Kosanović (foto: Miroslava Kojić)
09.08.2016, 18:32

Sećanje na glumicu Gordanu Kosanović

č: | fb:

Trideset godina nakon smrti, biblioteka u Ljigu upriličila je veče sećanja na Gordanu Kosanović, prerano preminulu glumicu, koja je zavičajno bila vezana za selo Dići u ljiškoj opštini.

 

Gordana Kosanović rođena je u Valjevu, 8.8.1953.godine. Njen otac Boža Kosanović bio je iz Petrinje, majka Radovinka, rođena Ivković, iz Dića kod Ljiga. Prve četiri godine provela je kod Milorada i  Mašinke Ivković, dede i babe, u živopisnom selu svoje majke.

 

Posle školskih i gimnazijskih dana u Petrinji, u Hrvatskoj, kao đak generacije upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Zlatom Petković, Ljiljanom Stjepanović, Lazarom Ristovskim, Snežanom Savić, Radošem Bajićem.

 

Gordanu Kosanović kao Lenka

Gordanu Kosanović kao Lenka (Foto: Iz porodičnog albuma)

Gordana je prvi put na filmu igrala 1976. godine u “Vrhovima Zelengore” Zdravka Velimirovića. Te godine dobija i ulogu u filmu „Čuvar plaže u zimskom periodu“ u režiji Gorana Paskaljevića. Igrala je u filmovima „Osvajanje slobode“ u režiji Zdravka Šotre i „Usijanje“ Bore Draškovića i “Piknik u Topoli”. Iste godine sa kolegama sa klase Petrom Zecom, Mirjanom Ojdanić, apsolventima režije, osniva pozorište „Dvorište“ u kome će iste godine igrati ulogu Helene u predstavi “San letnje noći” u režiji Petra Zeca.

U Ateljeu 212 igrala je u predstavi „Svadba“ Ljubomira Draškića, ulogu Lenke Duđerski u „Santa Maria Della Salute“ u režiji Nikole Jevtića, a ostvarila je još nekoliko ozbiljnih dramskih uloga.

 

1981.odlazi u Milhajm, u Teatar na Ruru, kod reditelja Roberta Čulija, Italijana iz Milana koji je u malom nemačkom industrijskom gradu stvarao novo pozorište i u kojem je ona bila vodeća glumica, odigravši za pet godina glavne uloge u predstavama Elektra, Bog, Galeb, San letnje noći, Kazimir i Karolina, Tartif, Mušica, Novi proces.

Većina Gordaninih predstava rađenih u Teatru na Ruru snimljena je i emitovana na nemačkoj televiziji. Jedino nije sačuvana  njena poslednja predstava Lulu, koju je igrala tri meseca pre smrti, teško bolesna.   

 

Umrla je na svoj rođendan 8.8.1986.godine i po sopstvenoj želji, sahranjena u Dićima pored svoje bake Mašinke.

Posle njene smrti, pozorište u Milhajmu ustanovilo je nagradu “Gordana Kosanović” koja se dodeljuje svake druge godine.

Veče sećanja na Gordanu Kosanović

Veče sećanja na Gordanu Kosanović (Foto: Miroslava Kojić)

             

Radoš Bajić kao Gordanin pobratim, juče je sa njenim mužem Dragom Majkićem, profesorom matematike u penziji iz Lazarevca, sinom Milošem i majkom Radovinkom  položio cveće na Gordaninu večnu kuću. 

Bajić je sinoć bio gost ljiške biblioteke, gde je veoma emotivno govorio o svojoj drugarici Gordani Kosanović, vrsnoj glumici, koja je za desetak blistavih godina stekla ime i u evropskim okvirima, kao najbolja mlada glumica. Zajedno su igrali u nekoliko pozorišnih predstava, najpre u diplomskoj predstavi “Ptičje kupalište” u Ateljeu 212 , i u jednom filmu.

Ljiška biblioteka u svom zavičajnom fondu čuva sećanje na glumicu Gordanu Kosanović. Poseduje fotografije glumice, neke i neobjavljivane, iz porodičnih albuma, publikaciju koju je izdalo pozorište u Milhajmu posle njene smrti, isečke iz novina, na srpskom i nemačkom jeziku, video materijal o glumici, koji je poslala njena sestra Milica Kosanović iz Soluna. Deo fonda iskorišćen je za video prezentaciju lika i umetničkog opusa tragične heroine Gordane Kosanović, kako ju je nazvao Radoš Bajić.     

 

Veče sećanja na Gordanu Kosanović

Veče sećanja na Gordanu Kosanović (Foto: Miroslava Kojić)

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 30 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 30 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara