Lansirna stanica u Pambukovici (foto: Dragana Nedeljković)
Lansirna stanica u Pambukovici (foto: Dragana Nedeljković)
17.08.2016, 08:33

Ub kupio 34 protivgradne rakete

č: | fb:

Za potrebe 14 aktivnih protivgradnih stanica na teritoriji opštine Ub, lokalna samouprava kupila je 34 protivgradne rakete i za te namene izdvojila nešto više od milion dinara. Rakete su dopremljene u protivgradnu stanicu u Pambukovici, odakle su distribuirane na ostala lansirna mesta.

 

Na području ubske opštine raspoređeno je 17 protivgradnih stanica, ali one u Kožuaru, Lončaniku i Trliću nisu u funkciji. U toku je sprovođenje postupka za izgradnju te tri stanice, kako bi se sistem protivgradne zaštite upotpunio i podigao na što viši nivo, rekao je predsednik Opštine Ub Darko Glišić u Pambukovici, gde je prisustvovao primopredaji protivgradnih raketa.

 

"S obzirom na to da se klima dosta promenila i poremetila, često smo izloženi vremenskim nepogodama koje direktno za posledicu imaju veliku štetu, koja se nanosi i opštini i svakom pojedinačno koji živi ovde. Zbog toga smo odlučili da ne žalimo sredstva kako bismo predupredili sve ono što mi, kao lokalna samouprava, možemo da predupredimo", naveo je predsednik ubske opštine.

Primopredaja protivgradnih raketa

Primopredaja protivgradnih raketa (Foto: Dragana Nedeljković)

Uz konstataciju da opština preduzima sve, što je u njenoj moći i nadležnosti, da ojača protivgradnu odbranu, te da više ne može nadoknađivati štetu  od elementarnih nepogoda, Glišić je apelovao na sve građane, a ponajpre poljoprivrednike, da osiguraju svoju imovinu i useve, jer je to jedini način da se obezbede.

 

"Ne mala sredstva izdvojili smo za nabavku 34 rakete, napravićemo tri nove protivgradne stanice i sve ono što je do nas mi ćemo uraditi kako bismo potpuno bili spremni u slučaju naleta gradonosnih oblaka. Ako se pričini šteta, obnovićemo sve ono što je od javnog značaja i interesa, ali građani moraju isto tako da misle o svojoj  imovini i proizvodnji. Lako je dodvoravati se građanima i obećavati, ali nije realno da lokalna samouprava i država obeštećuju ljude na svaku kišu i na svaki grad. Opština ne može da nadoknađuje štetu, niti to više može država, jer se to, prvo, nigde u svetu ne radi, a drugo ne možete svakih mesec dana silan novac da odvajate za to. Zato postoji sistem osiguranja i poljoprivrednici moraju da osiguravaju rod, a svi svoje objekte i imovinu,  kako bi štete bile manje i da bi se predupedile. Protivgradna raketa može da ublaži ili da u potpunosti otkloni opasnost od grada, ali ne može da zaustavi olujni vetar ili jaku bujičnu kišu. Zbog toga ljudi treba da budu svesni da to malo što odvoje za osiguranje ili što izbegavaju da odvoje, mnogo ih više košta kasnije. Ono što je opština u mogućnosti jeste jačanje protivgradne zaštite", napomenuo je Glišić.

 

Primopredaji protivgradnih raketa  prisustvovao je i šef Radarskog centra Valjevo Željko Raičević koji je pohvalio Opštinu Ub zbog ove nabavke. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je, zbog čestih dejstvovanja strelaca, sedam protivgradnih stanica na području  ubske opštine bez projektila, dok su zalihe na ostalima pri kraju, 34 rakete koje je kupila lokalna samouprava stigle su u pravo vreme.

 

Aktivna sezona protivgradne zaštite traje do 15. oktobra, a počela je 15. aprila. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 3 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...