Ubska osnovna škola (foto: Dragana Nedeljković)
Ubska osnovna škola (foto: Dragana Nedeljković)
26.08.2016, 09:05

Ubska škola kao nova

č: | fb:

Oko 1.100 učenika ubske OŠ „Milan Munjas” će od ove školske godine nastavu pohađati u gotovo pa novom objektu, koji bi 1. septembra trebalo da otvori premijer Srbije Aleksandar Vučić. Započeti krajem juna, radovi na temeljnoj rekonstrukciji školske zgrade ubrzano se privode kraju, a obuhvatali su zamenu preko 2.000 kvadratnih metara krovnog pokrivača, renoviranje mokrih čvorova, zamenu unutrašnje stolarije i dela podova, krečenje svih prostorija i ugradnju lifta za učenike sa teškoćama u kretanju, kako bi im bile dostupne učionice na prvom i drugom spratu škole. Potrebama đaka sa invaliditetom prilagođen je i sanitarni čvor.

 

Vrednost investicije je 21,4 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

„Očekujem da najveća rekonstrukcija OŠ „Milan Munjas“ od njenog postojanja bude gotova do 1. septembra i nadam se da zajedno sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem svečano obeležimo prvi dan u novoj školi”, najavio je predsednik ubske opštine Darko Glišić.

 

Direktorka OŠ „Milan Munjas“ Živana Baratović ističe zadovoljstvo  što će učenici sa prvim školskim zvonom krenuti u gotovo potpuno novi objekat, ali dodaje da se u međuvremenu pojavio i jedan novi problem.

„Dok su u matičnoj školi izvođeni radovi na sanitarnim čvorovima, pokazalo se da je naše grejanje u viskom stepenu propalo, da je svoj rok trajanja ispunilo, tako da će lokalna samouprava naći načina da se problem grejanja, koji bi nas čekao zimus, reši u najoptimalnijem mogućem roku”,  kaže Baratović.

Po okončanju rekonstrukcije OŠ „Milan Munjas“, ovo će biti jedna od najmodernijih i najsavremenijih škola u Srbiji

 

Obnova seoskih škola

 

Uporedo sa rekonstrukcijom matične škole, i u izdvojenih odeljenja  OŠ „Milan Munjas” u Trliću, Novacima i Joševi ubrzano se privode kraju  radovi na obnovi školskih objekata, koji su bili u veoma lošem stanju, jer se u njih godinama nije ozbiljnije ulagalo. Na sve tri  školske zgrade sanirani su krovovi, pukotine na zidovima i delovi podova koji su propali, otklonjeni nedostaci na instalacijama i sve prostorije okrečene.

Škola u Trlicu

Škola u Trlicu (Foto: Dragana Nedeljković)

Osim toga, u Trliću je popravljeno ulazno stepenište, a u Novacima srušen nekadašnji pomoćni objekat u školskom dvorištu, koji nije bio u funkciji, ali je zbog svoje dotrajalosti predstavljao ne samo ruglo, već i opasnost za decu, koja su se u njemu često igrala posle nastave i za vreme raspusta. Takođe, radovi na uređenju školskih objekata, ali manji po obimu, izvedeni su i u izdvojenim   odeljenjima u Zvizdaru, Tvrdojevcu i Stublenici. Pored školskih zgrada, sređena su i školska dvorišta, gde su klupe, ljuljaške, klackalice i ostali rekviziti popravljeni i ofarbani. Sanacione radove u šest pomenutih škola, u vrednosti od oko jednog miliona, finanirala je lokalna samouprava iz sopstvenih sredstava.

Glišić i Baratović

Glišić i Baratović (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema rečima predsednika ubske opštine Darka Glišića, koji je sa svojim najbližim saradnicima i direktorkom ubske OŠ „Milan Munjas“ Živanom Baratović posetio izdvojena odeljenja u Trliću, Novacima, Joševi, Zvizdaru, I Tvrdojevcu, sa ulaganjem u obrazovanje nastaviće se i u narednom periodu.

Uz napomenu da je obaveza lokalne vlasti da svim tamnavskim đacima obezbedi normalne i pristojne uslove za rad iu čenje, Glišić je  rekao da   opština i dodatno brine o njihovim potrebama kroz stopostotno subvencionisanje prevoza i osnovaca i srednjoškolaca, čime su stvoreni uslovi da deca ostaju i školuju se u svojim sredinama.

 

„Mi smo u prethodnom periodu postali prepoznatljivi po velikom ulaganju u školstvo.  Kad se o deci radi, nismo štedeli ni po pitanju prevoza, ni po pitanju izgradnje novih objekata i sanacije starih objekata, ni po pitanju opremanja. Ne smanjujemo tempo i sigurno ćemo i u narednom period mnogo ulagati u školstvo, jer vrlo nam je bitno da u našoj opštini deca imaju gde da pohađaju nastavu, da imaju bezbedne i adekvatne uslove i da ih to ostavlja ovde. Ja sam, putujući dosta po Srbiji, video mnogo mesta gde zbog jako loših uslova roditelji voze decu i po 30 kilometara u druge škole. Mi to nećemo dozvoliti i u dogovoru sa državom, koja odvaja 90 posto i sa deset posto koje mi izdvajamo, nastavićemo i u narednom periodu da ulažemo u naše škole”, rekao je Glišić uz konstataciju da nikada više novca nije izdvojeno za obnovu školskih objekata nego ove godine.

 

 

Aktuelno