Donacija naroda Japana (foto: Dejan Davidović)
Donacija naroda Japana (foto: Dejan Davidović)
29.08.2016, 09:43

Narod Japana poklonio ambulantno vozilo i opremu

č: | fb:

Predstavnici Japanske ambasade u Srbiji, u okviru projekta POPS, uručili su mioničkom Domu zdravlja donaciju vrednu oko 78.000 evra. Ova zdravstvena ustanova je od japanskog naroda dobila na poklon ambulantno vozilo i medicinsku opremu.

 

Aleksandar Mišić, Masahiro Suga, Zoran Mihailovići Boban Janković

Aleksandar Mišić, Masahiro Suga, Zoran Mihailovići Boban Janković (Foto: Dejan Davidović)

Na svečanosti, koja je povodom primopredaje donacije, upriličena u prostorijama Doma zdravlja, otpravnik poslova japanske ambasade u Srbiji Masahiro Suga je istakao da je ovu pomoć uputio narod, a ne Vlada Japana.

"Srećan sam što je Dom zdravlja uz pomoć japanske donacije uspeo da poboljša kvalitet medicinskih usluga koje pruža stanovnicima ove opštine. Želeo bih da podsetim prisutne, da je ova pomoć pružena kako bi se ojačalo prijateljstvo između Japana i Srbije, a pre svega da je ovu pomoć uputio narod Japana, a ne japanska Vlada, koja je samo uradila istraživanje i zaključila ugovor. Ukupan iznos donacije izdvojen je od poreza koji plaćaju građani Japana. Ako želite da izrazite zahvalnost zbog ove donacije bilo bi najbolje da uputite ljubav prema narodu Japana", poručio je Masahiro Suga.

 

Studentkinje iz Japana

Studentkinje iz Japana (Foto: Dejan Davidović)

Primopredaji donacije u Mionici prisustvuju i studentkinje jednog Japanskog ženskog univerziteta. "One će, kada završe fakultet i pronađu posao, početi da plaćaju porez. Tada će se setiti ove ceremonije i vaših zadovoljnih lica koja izražavaju zahvalnost Japanu. Nadam se da nikada neće reći da je takva vrsta pomoći besmislena i da naš novac treba koristiti u neke druge svrhe", rekao je otpravnik poslova japanske ambasade.

 

Zahvaljujući se na donaciji narodu Japana, v.d. direktora Doma zdravlja Mionica dr Aleksandar Mišić rekao je da je terensko ambulantno vozilo, koje su dobili, od nemerljive koristi zbog toga što su mionička sela razuđena i mnoga u brdskim predelima.

"Dobili smo i opremu za već postojeće sanitetsko kombi vozilo koje nije bilo opremljeno u potpunosti. Sada je u njemu oprema za pružanje kardiopulomonalne reanimacije kao i oprema za medicinske procedure za oživljavanje u toku samog prevoza pacijenta. Pored toga, zahvaljujući doanciji kompletno je opremljena ginekološka ordinacija (hidraulična ginekološka stolica, kolposkop i mikroskop), dobili smo i nov ultrazvučni aparat, kao i opremu za laboratoriju, koja će mnogo značiti da ne bi bili zavisni od Valjeva pri čemu će pacijenti mnogo kraće čekati na kompletnu dijagnostiku. Sve ovo doprineće povećanju kvaliteta usluga koje pruža Dom zdravlja, a samim tim vremenom će podići i nivo zdravlja stanovništva opštine'', rekao je dr Mišić.

Boban Janković, Masahiro Suga, Zoran Mihailovič i Aleksandar Mišić

Boban Janković, Masahiro Suga, Zoran Mihailovič i Aleksandar Mišić (Foto: Dejan Davidović)

 

Predsednik mioničke opštine Boban Janković, rekao je da je svaki mioničanin zahvalan Vladi Japana i poručio da je Japan mnogo zadužio Mionicu.

"Od 2012. godine Dom zdravlja je pod ingerencijom lokalne samouprave što svakako iziskuje veliki trošak ne samo za ovu zdravstvenu ustanovu već i za poreske obveznike, tako da je svaka donacija u bilo kom obliku dobrodošla. Narodu i Vladi Japana najviše dugujemo i beskrajno smo im zahvalni", rekao je Janković.

 

Pomoćnik ministra zdravlja doc. dr Zoran Mihailović je rekao da je pomoć Japana našoj državi izuzetno velika i veoma značajna. "Praktično da nema ustanove u Srbiji gde se neće pronaći znak u vidu japanske zastave, koji pokazuje da je u njoj neka donacija Japana. Ta pomoć se sad već meri milionima evra, ali ono što je možda i značajnije od tog finansijskog aspekta jeste činjenica da imamo prijatelja koji je 9.000 kilometara od nas'', rekao je dr Mihailović.

Uključujući ovu donaciju Domu zdravlja u Mionici, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine dosegao je 11 miliona evra. Celokupna japanska pomoći Srbiji, u toku istog perioda, premašuje 490 miliona evra.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara