Nova zgrada specijalne škole (foto: Dragana Nedeljković)
Nova zgrada specijalne škole (foto: Dragana Nedeljković)
07.09.2016, 10:23

Nove prostorije za decu ometenu u razvoju

č: | fb:

Učenici specijalne škole "Ljubomir Aćimović" iz Murgaša  od 1. septembra  koriste nove prostorije, koje se nalaze na Ubu, u nekadašnjem renoviranom objektu Šahovskog kluba, gde pored nastave imaju i produženi boravak.

 

Zgradu je pre dve godine otkupila lokalna samouprava i ustupila na korišćenje školi, a kompletne troškove adaptacije i opremanja snosio je Zoran Punk Šimšić, Ubljanin koji godinama živi i radi u inostranstvu.

U namenski preuređenom objektu, u potpunosti prilagođenom učenicima sa smetnjama u razvoju, nalaze se tri učionička prostora, od kojih se jedan koristi kao dnevni boravak i za radno-okupacionu terapiju, senzorna i dve sobe za odmor, trpezarija sa kuhinjom, fiskulturna sala, sanitarni čvor, kao i toaleti i tuš kabine za nepokretnu i decu sa teškoćama u kretanju, dok su na spratu smeštene nastavničke kancelarije i zbornica. Škola, takođe, ima video-nadzor, alarme, pristupnu rampu za invalide na ulazu i poseban parking.

 

Senzorna soba

Senzorna soba (Foto: Dragana Nedeljković)

Soba za odmor

Soba za odmor (Foto: Dragana Nedeljković)

Toalet

Toalet (Foto: Dragana Nedeljković)

Nove prostorije za nastavu, produženi boravak i rehabilitaciju učenika sa smetnjama u razvoju danas je obišao predsednik Opštine Ub Darko Glišić i podsetio da je sadašnja zgrada škole „Ljubomir Aćimović“ pre dve godine bila potpuno zapuštena i ruinirana.

 

"Uz veliku pomoć dobrih ljudi, dobili smo jedan od najmodernijih objekata koji će pomoći deci sa smetnjama u razvoju da uče i borave u prostorijama prilagođenim njihovim potrebama. Nisam siguran da u Srbiji postoji još jedan objekat ovakvog kapaciteta i kvaliteta opreme. Mi smo ga 2014. godine  otkupili od tada preduzeća u stečaju ’Jasta’ iz Lazarevca za pet miliona dinara i nakon toga našli partnera, takođe našeg Ubljanina, koji je uložio višestruko veća sredstva da bi objekat priveo nameni. Od ove školske godine pa nadalje, deca će u normalnim uslovima pohađati nastavu i imati priliku da u jednom lepom ambijentu savladavaju sve prepreke i znanja koja su im neophodna da bi što uspešnije dalje krenuli u život. Zadovoljan sam zbog toga,  jer naš posao jeste briga o svakom detetu u ovoj opštini. Prethodnih nekoliko godina mnogo smo ulagali i u objekte i u opremu i sve ono što čini život u školi, a sa ovim prostorom za decu ometenu u razvoju uspeli smo da zaokružimo taj proces. Veoma sam zahvalan svim ljudima uz čiju smo pomoć uspeli da zajedničkim snagama pređemo sve prepreke i dođemo do konačnog cilja. Osim što je dobio jednu plemenitu funkciju, objekat je i ulepšao ovaj deo grada", rekao je Gliši koji je, sa narodnom poslanicom sa Uba Ivanom Nikolić, svim učenicima podelio prigodne paketiće za srećan početak nove školske  godine.

 

Mirjana Jovanović i Darko Glišić

Mirjana Jovanović i Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

Škola za osnovno obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju "Ljubomir Aćimović" je izdvojeno odeljenje istoimene obrenovačke OŠ. Pre sedam godina, na teritoriji ubske opštine otvoreno je njeno istureno odeljenje, koje je sve do ove jeseni bilo smešteno u zgradi osnovne škole u Murgašu.

 

Direktor OŠ "Ljubomir Aćimović" Predrag Dacović ističe da renoviran objekat škole na Ubu predstavlja jedinstven primer u Srbiji.

"U njenoj adaptaciji i opremanju učestvovala je lokalna zajednica i donator koji je rodom sa Uba i ovde niko nikakav interes nema. Tu nije bilo ni stranih donacija, niti kredita, već smo jednostavno pokazali da kada se oko neke humane ideje ljudi okupe, rešenje može da se nađe. Ovo je jedan plemenit i ljudski poduhvat Ubljana, koji su učinili veliko delo za svoje sugrađane i to jeste jedinstven slučaj u Srbiji", kaže Dacović. Prema njegovim rečima, specijalna škola na Ubu je jedan od najmodernijih objekata te vrste u našoj zemlji i opremljen po najvišim standardima.

Predrag Dacović

Predrag Dacović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"Zahvalan sam svima koji su deci sa smetnjama u razvoju obezbedili takve uslove, gde će ne samo imati neuporedivo bolju nastavu, već će biti zbrinuti i sigurni. Sad nam predstoji da razvijemo volonterski servis, da uključimo mlade  i druge građane koji bi ovde održavali radionice i pomagali deci. Ono što je možda najbitnije jeste da ovaj objekat predstavlja povezivanje socijalne zaštite i obrazovanja na jednom mestu. To je integralni sistem rehabilitacije za ubsku decu, što je poželjno i u drugim sredinama da se uradi", konstatuje Predrag Dacović.

 

Defektolog u ubskoj specijalnoj školi Mirjana Jovanović, koja je od svih zaposlenih bila najangažovanija na ovom projektu i za koju njena koleginica Danijela Trzin reče da joj je „vera bila snažnija od iskušenja“, sa oduševljenjem i olakšanjem je dočekala 1. septembar i useljenje u zgradu na Ubu. Kako kaže, zahvaljujući tome što su sav prostor i oprema prilagođeni đacima sa smetnjama u razvoju, značajno će se unaprediti rad i nastava, ali i poboljšati kvalitet života, ne samo dece, već i njihovih porodica, jer za razliku od Murgaša, na Ubu postoji i produženi boravak. 

"U okviru učioničkog prostora imamo projektor, plazma televizor i dve interaktivne table, koje će učenicima  olakšati rad, a u fiskulturnoj sali, gde će se raditi korektivno-preventivne vežbe sa malom grupom dece, pokretnu traku, trenažer biciklo, sto za stoni-tenis, strunjače, specijalna invalidska kolica i hodalice, lopte,... Sa šesnaestoro dece, koliko ih je obuhvaćeno obrazovno-vaspitnim procesom, rade tri defektologa, a na raspolaganju ćemo imati i logopeda, edukatora psihomotorike, nastavnike fizičkog vaspitanja i engleskog jezika. Nadamo se da ćemo dobiti i pojaćanje  u vidu volontera, što bi nam mnogo značilo", navodi Mirjana Jovanović i dodaje da će svi učenici imati suve obroke,  koje će u početku dobijati od ubske osnovne škole "Milan Munjas".

 

Njena koleginica Danijela Trzin takođe ima samo reči hvale za donatora i nove prostorije.

"Pošto školu pohađaju učenici  sa kombinovanim vrstama smetnji, odnosno višestruko ometeni u razvoju, uslovi su prilagođeni vrstama tih smetnji. Đaci sa cerebralnom pralizom sada, na primer, imaju poseban prilaz i toalete adaptirane za njih, a ne čučavce kao u Murgašu. Takođe su im prilagođeni i školski stolovi, drugi nameštaj i podovi. Pravi dragulj ove ustanove je senzorna soba sa specijalizovanom opremom, gde se vrši senzomotorna integracija, stimulacija, relaksacija i rehabilitacija dece. Zbog vizuelnih i zvučnih stimulacija, soba ima terapijsku svrhu i doprinosi njihovoj ukupnoj rehabilitaciji", objašnjava Danijela Trzin.

 

Ona ukazuje na potrebu da ovaj objekat jednoga dana preraste u dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju.

"To bi predstavljalo dobro rešenje za ovu decu, koja će pre ili kasnije završiti školu. Već sledeće godine izlazi nekoliko đaka, za koje bi najbolje bilo da ustanova vremenom preraste u dnevni boravak. Smatram da je to idealno, jer će mnogi roditelji  moći da zbrinu svoju decu i da imaju na raspolaganju i nastavu i celodnevni boravak i to je opšti stav svih nas. Pre podne bi, recimo, mogla da se organizuje nastava, a posle podne dnevni boravak i mislim da bi i lokalna zajednica trebalo da se založi za takvo rešenje", mišljenja je defektolog Danijela Trzin.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara