<p>Svečanost kod Spomen kosturnice</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Svečanost kod Spomen kosturnice</p> (foto: Dragan Savić)
02.07.2014, 14:25

Počast ratnicima i narodu

č: | fb:

Posle liturgije u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i parastosa kod Spomen kosturnice, intoniranjem himne u izvođenju crkvenog hora „Sveta tri jeraha” iz Krupnja i prigodnim programom, na Vidovdan je u Osečini svečano obeležena stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, koji se jednim svojim delom odvijao i na prostorima sadašnje teritoriji ove opštine.

Predsednik Opštine Nenad Stevanović i njegov zamenik Milan Simić, zatim predsednik opštinskog Društva potomaka učesnika oslobodilačkih ratova Srbije Marko Ranković, kao i predstavnici drugih ustanova i udruženja iz javnog života Osečine i ne baš previliki broj meštana, ovom prilikom odali su dužnu poštu i ukazali zasluženu počast vojnim i civilnim žrtvama Prvog svetskog rata.

Istoričar Veroljub Vidić iz Valjeva podsetio je da su ljudi iz ovog kraja, bilo kao pripadnici vojske ili njeni pomagači, imali značajno učešće u Velikom ratu i da su doprineli krajnjem ratnom uspehu.

-Jubilarna godišnjica je odličan povod  da osvežimo uspomene na srpsko herojstvo iz tog doba, a posebno na hrabre podgorske ratnike, koji su zajedno sa saborcima iz srpskih zemalja i saveznicima prošli svu ratnu golgotu i ostavili jasne putokaze potomstvu – rekao je Vidić.

Rukovodilac Muzejskog odenjenja u Osečini Svetozar Gačić posebno je podsetio na junake kao što su bili kaplar Stepan Vuković iz Komirića, koji je na Drini ispalio prvi metak u ovom ratu, ili 20 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima iz ovog kraja, kao i ovdašnje civilno stanovništvo iz tog doba, koje je iznelo ogroman napor i podnelo velike žrtve.

Jerej Igor Ilić iz Valjeva izgovorio je besedu prote Zaharija Protića, paroha lopatanjskog, sa bidovdanskog parastosa 1928. godine na ovdašnjem Vojničkom groblju, gde je sahranjeno nekoliko stotina ratnika, medicinskih radnika i civila umrlih u poljskoj bolnici u Osečini od posledica ranjavanja u borbama ili od teških bolesti koje su tada harale.

Na kraju, u okviru obeležavanja važnog istorijskog događaja, u Biblioteci je Osečina premijerno je predstavljena knjiga „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918” autora Ninka Petrovića.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 55 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 32 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara