Registracija Prijava preko FB
Sela valjevskog kraja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Sela valjevskog kraja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
08.10.2016, 10:10

„Plavi jezik“ uzima danak u Kolubarskim selima

č: | fb:

Bolest goveda i ovaca ''plavi jezik'' širi se Kolubarskim selima. Nakon što je, pre desetak dana, zbog pojave ove virusne bolesti osečansko selo Dragodol proglašeno zaraženim, kada je u jednom domaćinstvu potvrđeno prisustvo ovog virusa, u međuvremenu otkriven je u još nekoliko poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kolubarskog okruga

Prisustvo ove bolesti je, nakonanaliza uzoraka krvi, potvrđeno među stadima ovaca u sedam sela na teritoriji Osečine, Ljiga i Valjeva.

 

"U selu Dragodol pored prvog slučaja zaraze, virus 'plavog jezika' potvrđen je u još tri farme u ovom selu za koje je postojala sumnja na prisustvo ovog virusa. Pored toga, ova bolest evidentirana je i u još jednom osečanskom selu, Gunjaci. U međuvremenu iz Uprave za veterinu stigla je potvrda da su od 'plavog jezika' obolele ovce i u jednom gazdinstvu u valjevskom selu Miličinica, kao i na području Ljiga na farmi u selu Kozelj. Takođe sa dve farme u valjevskim selima Suvodanje i Vragočanica uzeti su uzorci krvi od sedam ovaca, a sumnja se i da na jednoj farmi krava u valjevskom selu Oglađenovac postoji prisustvo ove bolest, ali se čekaju rezultati uzoraka krvi koji su poslati na analizu", potvrdio je dr Budimir Višić, direktor Veterinarskog centra Valjevo.

 

Sela u kojima je, nakon urađenih analiza, potvrđeno prisustvo "plavog jezika" su rešenjima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglašena zaraženim područjima. Iste mere se preduzimaju u svakom gazdinstvu gde se sva obolela grla ubijaju, uklanjaju leševi, sprovode dezinfekcione mere i karantin.

"Dvadeset klometara od zaraženog gazdinstva zabranjen je promet životinja i izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju, osim što grla mogu ići u klanicu. Nesmetani promet životinja može se obavljati u poluprečniku od 20 do 100 kilometara u okviru zaraženog područja. Što se tiče same vakcinacije još nismo dobili nikakve informacije o sprovođenju ovog preventivnog postupka", kaže dr Budimir Višić.

 

 

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 2 sati 36 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 19 sati 27 minuta

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...

Gradska kuća Lajkovac  (foto: www.lajkovac.org.rs)
Program manifestacije Dani Lajkovca 20.07.2019

Koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića

Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019 biće koncerti Leksington benda 29. jula i Dženana Lončarevića 30. jula. Koncerti će biti održani na platou ispred Gradske kuće od 22 sata.