Lajkovac
Lajkovac
03.07.2014, 12:28

Italijani u Lajkovcu

č: | fb:

Italijanska kompanija TOP Ebano otvorila je u Lajkovcu svoju firmu Top Deisa, koja je počela probnu proizvodnju kućne hemije namenjene izvozu najpre na zapadnoevropsko tržište, a docnije i na tržište Rusije. Uloženo je oko 1,8 miliona evra, a zaposliće do 20 radnika.

Italijani su se opredelili za širenje proizvodnje u Srbiji, a prvobitna ideja bila je da taj pogon bude lociran u Valjevu, u “Stefilovoj” industrijskoj zoni. To, medjutim, nije bilo ostvarivo zbog nespremnosti gradskih čelnika da obezbede potrebne uslove i njihove nespremnosti da “učine nešto dobro” za Valjevo. Zbog toga su se Italijani odlučili za Lajkovac, gde su sve pripreme obavljene efikasno, pa će u Lajkovac uskoro doći još dve italijanske kompanije.

-Mi smo Italijanima veoma efikasno završili sve posleove za otvaranje firme, sredili smo i priključak za kanalizaciju u našoj industrijskoj zoni iza  Elmonta. Uradili smo zapravo ono što je posao lokalne samouprave- rekao je danas Kolubarskim.rs predsednik Lajkovačke opštine Živorad Bojičić.

Bojičić je potvrdio da će u Lajkovac doći još dve italijanske kompanije jer se „dobar glas daleko čuje“. Jedna od njih bi trebalo da bude takođe proizvodna, a druga iz oblasti agro biznisa.

Italijanski investitori su, uz ostalo, uradili i procenu uticaja na životnu sredinu, koja je pokazala da nema opasnosti od eventualnih ekoloških akcidenata s obzirom na to da se u proizvodnji kućne hemije koriste neškodljive komponente.

Čitav kompleks u Lajkovcu, gde su se smestili Italijani, je na oko 6.000 kvadrata, a kupili su nekadašnju firmu iz stečaja sa dve proizvodne hale. Kompanija TOP Ebano je sa dugom tradicijom u proizvodnji kućne hemije, osnovana je 1928. godine.

Aktuelno

Đaci generacije i vukovci (foto: www.lajkovac.rs)
Na prijemu u Gradskoj kući Pre 3 sati 19 minuta

Nagrađeni lajkovački đaci generacije i "vukovci"

U Gradskoj kući Lajkovac organizovan je prijem na kome su dodeljene nagrade đacima generacije i "vukovcima". Za izuzetne rezultate u školovanju dobili su laptopove, tablete i knjige. Nekoliko dece...  · 1 komentar