Registracija Prijava preko FB
Predsednici opština i akteri projekta  (foto: Đorđe Đoković)
Predsednici opština i akteri projekta (foto: Đorđe Đoković)
16.10.2016, 10:33

Pokrenuta usluga "Pomoć u kući"

č: | fb:

Dnevna usluga "Pomoć u kući", uz finansijsku podršku Evropske unije, trenutno se pruža za 100 lica sa teritorije opština Mionica, Lajkovac i Ljig. U ove tri opštine kažu da je usluga od izuzetnog značaja za lokalnu sredinu jer je uz "pomoć u kući" starim licima olakšano, a njihove porodice rasterećenije.

 

Zahvaljujući projektu "Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući" koji finansira Evropska unija kroz program "Evropska podrška inkluzivnom društvu", a sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Zajedničkim centrom za socijalni rad "Solidarnost" Ljig i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig, od jula meseca funkcioniše dnevna usluga u zajednici "Pomoć u kući". 

Na teritoriji ove tri opštine Kolubarskog okruga devet negovateljica, uz podršku stručnog radnika, pruža podršku korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet života.

Predsednici opština i akteri projekta

Predsednici opština i akteri projekta (Foto: Đorđe Đoković)

 

Usluga je dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, tako da nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je izostala porodična podrška ili je nedovoljna. Dom korisnika je okruženje u kome se pruža većina usluga, uz korišćenje usluga socijalnih i zdravstvenih službi u zajednici na način koji omogućava održanje maksimalnog stepena nezavisnosti i brige o potrebama korisnika. Sadržaj usluge „Pomoć u kući“ se kroz procenu potreba definiše individualnim planom prilagođenom potrebama korisnika, a usluga obuhvata niz sadržaja opšte nege i pomoći u kući.

 

Andrija Živković

Andrija Živković (Foto: Đorđe Đoković)

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što opština Lajkovac učestvuje u projektu ’Za više solidarnosti prema starijima-Klaster Kolubarskog okruga za uslugu pomoć u kući’. Još jedan način da pokažemo brigu za starije i pružimo neophodnu pomoć u realizaciji njihovih osnovnih potreba. Kroz projektne aktivnosti jačamo kapacitete Zajedničkog centra za socijalni rad Solidarnost za opštine Ljig, Lajkovac, Mionica uspostavljanjem usluge pomoć u kući. Tako osnaženi, uz razmenu iskustva i timski rad svih partnera na projektu, kreiramo uslove za bolji život pomenute ciljne grupe", kaže predsednik Lajkovca Andrija Živković.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Mionice Boban Janković smatra da učešće u projektu "Za više solidarnosti prema starijima-Klaster kolubarskog okruga za uslugu pomoć u kući" je od izuzetnog značaja za lokalnu sredinu jer su uz ovu uslugu najstariji Mioničani zadovoljni, a njihove porodice rasterećenije.

 

"Mi smo odgovorna lokalna samouprava i potrebe naših građana su nam na prvom mestu. Ljudi osećaju da nisu sami i da brinemo o njima. Veoma je važno i što naš zajednički Centar za socijalni rad Solidarnost, uz podršku Caritasa, stiče i implementira nova znanja u ovoj oblasti. Uspešna realizacija ovog projekta na našem području i zadovoljstvo naših sugrađana nas obavezuje da ovu uslugu održimo i posle projektnog perioda, što će naša opština i učiniti", kaže Janković. 

 

Predsednik Ljiga Dragan Lazarević skreće pažnju da je ovaj projekat prvi veliki projekat u domenu socijalne zaštite stanovništva opštine Ljig.

"Kroz ovaj projekat se problemu starih i nemoćnih lica po prvi put pristupa sveobuhvatno: od sistemskog utemeljenja kroz odluke i pravilnike o socijalnoj zaštiti u cilju postizanja dugoročne institucionalizacije, do konkretne nege ugroženih lica u periodu trajanja projekta. Opština Ljig, kao jedan od partnetra, svoj interes u ovom projektu je pronašla u unapređenju kvaliteta svojih socijalnih usluga; obuhvatu socijalno ugroženih lica, kao i otvaranju novih radnih mesta. Imajući u vidu stalan porast broja usamljenih, starih i bolesnih osoba, naročito u udaljenim, seoskim sredinama, opština Ljig će u domenu svojih nadležnosti i mogućnosti, doprineti da aktivnost Centra ’Solidarnost’ bude održiva i nakon formalnog završetka ovog projekta", kaže Lazarević.

 

Usluga "Pomoć u kući" se trenutno pruža za 100 lica sa teritorije opštine Mionica, Lajkovac i Ljig, a nakon isteka projekta, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, finansiranje i dalji razvoj ove dnevne usluge u zajednici prelazi pod okrilje lokalnih samouprava. 

 

Informacije o projektu “Evropska podrška inkluzivnom društvu”


Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”,  koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova , koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.02.2020

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije 22.02.2020

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...  · 5 komentara

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 21.02.2020

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 17 komentara