Prvi pregled sa sondom (foto: Dragana Nedeljković)
Prvi pregled sa sondom (foto: Dragana Nedeljković)
20.10.2016, 09:46

Kardiološka sonda za ubski Dom zdravlja

č: | fb:

Ubski Dom zdravlja bogatiji je za još jedan savremen medicinski aparat. Reč je o kardiološkoj sondi za ultrazvučni aparat, čiju je nabavku sa 765.000 dinara, finansirala Elektroprivreda Srbije.

 

Zahvaljujući vrednoj donaciji, Dom zdravlja će proširiti i poboljšati uslugu zdravstvene zaštite, pošto će građani sa teritorije ubske opštine po prvi put u ovoj ustanovi moći da urade i ultrazvuk srca.  Kako je objasnila dr Biljana Rakić, subspecijalista kardiologije, koja u Domu zdravlja već dve godine radi kao internista konsultant, sonda će omogućiti brže dijagnostikovanje sve učestalijih srčanih oboljenja, kao i njihovu prevenciju.

 

Kardiološka sonda

Kardiološka sonda (Foto: Dragana Nedeljković)

"Ultrazvuk srca je veoma bitna neinvazivna kardiološka metoda koja nam pomaže  u postavljanju konačne dijagnoze. Ona će da vizuelizuje i eventualne srčane mane i da skrati put do nekih invanzivnih kardioloških metoda, koje možemo da obavimo u Valjevu, gde postoji angio sala. S obzirom na veliki procenat bolesti srca u savremenom društvu i potrebu za jednom širom dijagnostikom, ovaj pregled vodi ka bržem uspostavljanju konačne dijagnoze", istakla je dr Biljana Rakić.

 

Osim rukovodstva i zaposlenih, primopredaji donacije prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i Upravnog odbora, koji su se prema rečima direktorke Doma zdravlja, dr Biljane Nikolić dodatno angažovali  u obezbeđivanju sredstava za kardiološku sondu, pošto ultrazvučni aparat, koji je prošle godine dobijen od resornog ministarstva, može da podrži ovaj dijagnostički uređaj, te su stvoreni uslovi i za ultrazvučni pregled srca.  

 

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić je izrazio zadovoljstvo što će  nabavkom kardiološke sonde pacijenti dobiti bolju i savremeniju dijagnostiku.

 

"Prvi put u našem Domu zdravlja imamo najsavremeniji aparat za dijagnostiku bolesti srca. Sa medicinskim uređajima i instrumentima koje smo uspeli da pribavimo u prethodnih nekoliko godina, postao je jedna od bolje opremljenih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a u regionu svakako jedan od najopremljenijih. Mi ne bismo mogli sami da isfinansiramo nabavku kardiološke sonde, ali smo uspeli da uz pomoć Elektroprivrede Srbije obezbedimo donaciju za ovaj aparat, koja je pokazala da je društveno odgovorna firma. Na taj način smo podigli nivo i stepen zdravstvene zaštite u našoj opštini za nekoliko lestvica više. Čestitam direktorki Doma zdravlja koja ima mnogo ideja i tim idejama usmerava nas, koji bi trebalo, uslovno rečeno, da obezbedimo onaj drugi deo da bi posao bio završen, a to je finansijska konstrukcija. Kada vidimo da u Domu zdravlja ima želje za napredovanjem, onda  imamo i snage i volje da to pratimo, iznalazeći razne naćine da dođemo do novca. Nekoliko meseci smo bili angažovani oko nabavke sonde i uspeli smo obezbedimo aparat koji Dom zdravlja do sada nikada nije imao. Veoma nam je bitno da kada pogledamo iza sebe imamo šta da vidimo i kada pogledamo Dom zdravlja pre četiri godine i danas možemo da primetimo jasnu razliku i to je ono što je meni lično najbitnije. Ne dodvoravamo se nikome, već se trudimo da uradimo toliko da iza nas  jednog trenutka ostane puno toga i da postoje stvari na koje možemo da budemo ponosni i koje su veoma korisne i na dobrobit građana. Ovo definitivno to jeste, tako da  idemo dalje, videćemo šta još treba da nabavimo, da bismo napravili plan za narednu godinu", naveo je predsednik opštine Darko Glišić.

 

 

Doktorke Nikolić i Rakić sa predstavnicima opštine i Upravnog odbora.

Doktorke Nikolić i Rakić sa predstavnicima opštine i Upravnog odbora. (Foto: Dragana Nedeljković)

Dom zdravlja na Ubu godinama ulaže velike napore kako bi osavremenio i poboljšao opremljenost, a samim tim i unapredio kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, u čemu bezgraničnu pomoć i podršku ima od strane rukovodstva lokalne samouprave i članova Upravnog odbora, ukazala je direktorka ustanove dr Biljana Nikolić.

 

Govoreći o značaju ove donacije, ona je podsetila da su kardiovaskularne bolesti glavni uzročnik smrtnosti u Srbiji.

 

"Zbog toga je preventiva izuzetno značajna, a to će nam obezbediti kardiološka sonda, pošto će pored internističkog pregleda, moći da se vidi i funkcija srčanog mišiča pacijenata, što će pomoći u pronalaženju bolje terapije i adekvatnijeg lečenja. Pošto je ultrazvuk srca vanstandardna usluga za primarnu zdravstvenu zaštitu, koju Dom zdravlja ne mora da ima, donećemo odluku da se ona naplaćuje. To sigurno neće biti velika suma i trudićemo se da bude niža od ukupne koja je pacijentima sada potrebna za odlazak u Valjevo, prvo radi zakazivanja, a potom i pregleda, za koji plaćaju uslugu ili čekaju, pošto su duge liste. Mi smo, u dogovoru sa našim osnivačem, opštinom Ub, želeli da našim sugrađanima olakšamo i ubrzamo lečenje, pa sada u svom mestu mogu da urade ultrazvuk srca, zbog čega smo i proširili usluge", rekla je dr Nikolić.

 

Ona je, takođe, napomenula da će Dom zdravlja, nakon specijalizacije dr Ljiljane Leštarić, od naredne nedelje imati i svog psihijatra, do kraja godine oftamologa, a od proleća fizijatra i dvoje specijalista opšte medicine, čime će građani dobiti još kvalitetnije lečenje.

 

Po nalogu Ministarstva zdravlja, ustanova će  uskoro početi da primenjuje Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije (IZIS), koji treba da doprinese tehnološkom i funkcionalnom unapređenju u odnosu na dosadašnji način vođenja evidencije u zdravstvu, a od naredne godine ulazi u proces akreditacije.  

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 49 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 50 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.