Mural na novoj zgradi (foto: Dragana Nedeljković)
Mural na novoj zgradi (foto: Dragana Nedeljković)
27.10.2016, 17:50

Osveštan novi objekat za osobe ometene u razvoju

č: | fb:

Na Ubu su danas osveštane nove prostorije Izdvojenog odeljenja obrenovačke osnovne škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju "Ljubomir Aćimović", koje se nalaze u kompletno renoviranoj zgradi nekadašnjeg Šahovskog kluba, u neposrednoj blizini Gradskih bazena. 

 

Tu zgradu je otkupila lokalna samouprava za pet miliona dinara, dok je Zoran Punk Šimšić, Ubljanin koji godinama živi i radi u inostranstvu, sopstvenim sredstvima finansirao adaptaciju, nadogradnju i opremanje objekta za potrebe budućeg Dnevnog boravka za osobe ometene u razvoju. Početkom septembra, kada su radovi na rekonstrukciji završeni, Izdvojeno odeljenje "Ljubomir Aćimović" je iz seoske škole u Murgašu premešteno u obnovljenu zgradu, a osvećenje je obavljeno povodom praznika Svete Petke, zaštitnice i krsne slave budućeg Dnevnog centra.

 

Čin osvećenja

Čin osvećenja (Foto: Dragana Nedeljković)

Uz prisustvo učenika, nastavnika, donatora, predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova sa Uba i iz drugim mesta, čin osvećenja prostorija i lomljenja slavskog kolača obavio je vladika valjevski Milutin uz sasluženje sveštenstva Tamnave, na čelu sa arhijerejskim namesnikom Mitrom Milovanovićem, potom monaha sa Ostroga i igumana Mihaila Bikovića, starešine manastira Jovanja.

 

Zoran Šimšic sa suprugom Marijanom i sinom Vukom

Zoran Šimšic sa suprugom Marijanom i sinom Vukom (Foto: Dragana Nedljković)

Nakon verskog čina, u sali Doma kulture učenici specijalne škole su sa svojim gostima priredili prigodan program, kojim su očarali, ali i rasplakali prisutne. Osim raspevane i razigrane pozorišne predstave, u kojoj su pored ubskih đaka, učestvovali defektolozi, glumac amaterskog pozorišta "Raša Plaović" Voja Raonić, vaspitačica Željka Stanojević, volonterka Iva Banović i mala balerina Sara Jovanović, publika je bila u prilici da vidi i koreografije tri bronzane devojke svetskog prvenstva u modernom plesu u Austriji. Esma i Selma, koje ne čuju i Marina sa veoma retkom dijagnozom iz beogradskog udruženja "Blu Šem" izvele su dve plesne tačke i pesmu "Priđi bliže", pobravši burne aplauze.

 

Specijalni gost priredbe bio je inkluzivni hor "Ison" iz Novog Sada, koji okuplja decu i omladinu sa svim vrstama invaliditeta i ometenosti u razvoju, kao i njihove roditelje, rodbinu i prijatelje. Prvi sastav ove vrste kod nas i u Evropi, do sada je održao blizu 1.500 koncerata u zemlji i inostranstvu, i baš kao i svuda gde je nastupao, i na Ubu je ostavio veoma upečatljiv utisak. Pod rukovodstvom Miodraga Miše Blizanca, osnivača i dirigenta "Isona", hor se predstavio repertoarom duhovnih pesama i svojom duboko emotivnom interpretacijom mnogima u publici izmamio suze. Nastup su započeli i završili "Molitvom za dobre ljude" koju su izveli i na znakovnom jeziku, a publika je prateći instrukcije i sama učestvovala u izvođenju pesme. Bio je, to bez sumnje, koncert za pamćenje, jer energijom i lepotom muzike koju članovi hora nose u sebi, te odabirom pesama, osvojili su sve prisutne. Defektolog Danijela Trzin ovakvu reakaciju publike tumači čistotom duše članova hora.

 

"Deca i omladina sa smetnjama u razvoju su nas podsetili i opomenuli kakvi mi treba da budemo i samom tom suzom koja nam se otela mi smo na neki način pročistili sopstvene misli i sopstvenu dušu, izašavši sa koncerta bogatiji za još jednu emociju, čistu, iskrenu, protkanu ljubavlju. Jer nije važno kakvi smo spolja, bitno je kakvi smo iznutra, da li smo, bez obzira na sva iskušenja, uspeli da sačuvamo čistotu duše i iskonsku dobrotu u sebi", pokušala je da objasni suze i emocije publike Danijela Trzin nakon priredbe dece sa posebnim potrebama i hora Ison“.

 

Svi učesnici programa

Svi učesnici programa (Foto: Dragana Nedeljković)

Predstava ubskih đaka

Predstava ubskih đaka (Foto: Dragana Nedeljković)

Za učešće i doprinos u realizaciji projekta Dnevnog boravka, defektolog specijalne škole Mirjana Jovanović podelila je zahvalnice i likovne radove dece donatoru Zoranu Punk Šimšiću, predsedniku opštine Ub Darku Glišiću i njegovom zameniku Aleksandru Jovanoviću Džajiću, predsedniku Saveza društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Beograda Predragu Dacoviću, episkopu valjevskom Milutinu, sveštenstvu ubskog hrama "Hrista Spasitelja", Građevinskom preduzeću "Kej" iz Valjeva i preduzeću "Sanidei" iz Beograda.

 

U zgradi Dnevnog boravka za osobe ometene u razvoju, koju od septembra koristi Izdvojeno odeljenje specijalne škole "Ljubomir Aćimović", nalaze se tri učionička prostora, senzorna i dve sobe za odmor, trpezarija sa kuhinjom, fiskulturna sala, sanitarni čvor, kao i toaleti i tuš kabine za nepokretnu i decu sa teškoćama u kretanju, dok su na spratu smeštene nastavničke kancelarije i zbornica. Objekat, takođe, ima video-nadzor, alarme, pristupnu rampu za invalide na ulazu i poseban parking.

Doček gostiju

Doček gostiju (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Donator je naručio i mural, pa su tako studenti prve godine Akademije umetnosti u Kragujevcu, Kosta Petrović, inače sin nedavno preminulog akademmskog slikara mr Miodraga Mila Petrovića i Nemanja Obradović veselim bojama oslikali i ukrasili jedan zid površine preko 65 kvadrata, pokazavši svu svoju kreativnost i talenat i ovom objektu zagarantovali jedinstven i prepoznatljiv izgled. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 9 sati 32 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 12 sati 9 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara