Donirana oprema (foto: Dragana Nedeljković)
Donirana oprema (foto: Dragana Nedeljković)
28.10.2016, 13:33

Nemanja Matić donirao alat ubskim vatrogascima

č: | fb:

Proslavljeni srpski reprezentativac i jedan od najcenjenijih fudbalera u svetu  Nemanja Matić,  rodom iz tamnavskog  sela Vrelo, poklonio je Vatrogasno-spasilačkom odeljenju na Ubu hidraulični razvalni alat.

 

Namenjen je za tehničke intervencije prilikom teških saobraćajnih udesa, kada je potrebno da se povređeni u što kraćem vremenu  bezbedno izvuku iz havarisanog vozila imedicinski zbrinu, ali služi i za spasavanje unesrećenih iz ruševina, objekata ugroženih požarima i sličnih nesreća. Radi se o trenutno najsavremenijoj opremi za ove namene, nemačke marke "Lukas", čija je vrednost 20.000 evra.

Ubski vatrogasci i nova oprema

Ubski vatrogasci i nova oprema (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Uz podsećanje da je Nemanja Matić u više navrata dokazao ljubav i privrženost prema rodnom kraju, predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio se asu Čelzija i našem fudbalskom velikanu na još jednom humanom gestu.

"U pitanju  je veoma značajna donacija, ne samo za naše građane, već i za sve one koji prolaze kroz opštinu Ub, a mogu biti izloženi opasnosti da u saobraćajnoj nesreći  ili drugoj nezgodi dođu u situaciju da im od ovakve opreme zavisi život. Mi do sada nismo mogli da je priuštimo, čime je i veći broj lica koja su,  pre svega, u saobraćajnim udesima  pretrpela teže povrede ili stradala, upravo zbog nedostatka ovakve opreme, jer nije moglo da se  dopre do njih i blagovremeno im se pruži neophodna pomoć . Velika zahvalnost Nemanji Matiću,  jednom velikom Ubljaninu, koji je više puta pokazao koliko mu je srce, što bi se reklo, od Londona do Uba, pa i veće, što je izdonirao velika sredstva, pa sada imamo najsavremeniji razvalni alat u Kolubarskom okrugu.  Nije ovo prva pomoć koju je uputio, ali je još jednom pokazao da je, pre svega, veliki čovek i to je trajna kategorija koja ga opisuje", rekao je predsednik opštine.

Glišic na predaji donacije

Glišic na predaji donacije (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Glišić  je ubskim vatrogascima poželeo da alat što ređe koriste, ali ako već  budu morali, da  im pomogne u blagovremenoj i efikasnoj intervenciji i spasavanju ugroženih života.

Na donaciji su se zahvalili i Saša Rančić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova,  potom komandir Varogasno-spasilačkog odeljenja na Ubu Dragan Radojičić i Branislav Sarić, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Ub. Svi oni su istakli da je  je nabavkom nove opreme značajno podignut kapacitet Vatrogasne jedinice i njena spremnost u zaštiti i spasavanju građana na teritoriji opštine, dok Radojičić i Sarić smatraju da je ovaj preko potrebni  alat za spasavanje povređenih u saobraćajnim udesima stigao u pravo vreme, jer će izgradnjom i otvaranjem trase autoputa kroz ubsku opštinu biti povećan rizik od nesreća, zbog velikih brzina i povećanog broja vozila.

 

Predstavnici distributera hidraulično razvalnog aparata za prisutne su održali demostraciju nove opreme i na jednom starom automobilu sa otpada pokazali sve njene mogućnosti i efikasnost. 

Demonstracija opreme

Demonstracija opreme (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Osim donacije Nemanje Matića, Vatrogasno odeljenje na Ubu dobilo je i 450.000 dinara od lokalne samouprave za adaptaciju Vatrogasnog doma, a biće opredeljeno i dodatnih 160.000 dinara za nabavku opreme, obećao je Darko Glišić. Prema njegovim rečima, opština  je, u okviru svojih mogućnosti, pomagala i pomaže vatrogascima da poboljšaju uslove rada i opremljenost, a u narednom periodu trudiće se da zajedno sa drugim donatorima i nadležnim institucijama obezbedi nedostajuća tehnička sredstva i još jedno vatrogasno vozilo.

 

Komandir Vatrogasno-spasilačkog odeljenja na Ubu Dragan Radojčić ovom prilikom je još jednom upozorio na nedostatak ljudstva, što je najveći problem službe.

"Imamo šest vatrogasaca, jedan ispunjava uslov za penziju, a jedinica treba da broji 13 ljudi. Prolaskom autoputa kroz opštinu, jedinica bi, realno, trebala da preraste u vod i ima 25 ljudi. Međutim, bez obzira na male kadrovske kapacitete, još uvek stižemo svuda gde treba da pomognemo našim građanima . Koliko ćemo u tome nadalje biti uspešni, videćemo", rekao je Radojičić dodajući da im je, osim ljudstva, potrebno još jedno vatrogasno vozilo većeg kapaciteta.

 

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Saša Rančić kaže da se ne samo ubska, već i gotovo sve vatrogasne službe u Srbiji suočavaju sa nedostatkom kadra zbog dugododišnje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

"Mi stalno upozoravamo nadležne na tu vrstu problematike, ali ona će se rešavati na niovou države. Nisam upoznat sa tim kada će odluka o prijemu novih vatrogasaca biti doneta", izjavio je Rančić, uz napomenu da je Uprava napravila projekciju ne samo za popunjenost odeljenja na Ubu, već i za njeno proširenje.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 37 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara