„Beogradska trilogija“ (foto: Milovan Milovanović)
„Beogradska trilogija“ (foto: Milovan Milovanović)
11.11.2016, 13:58

Večeras Slovenci, sinoć Račani

č: | fb:

Glumci Društva "Mali Petelin" iz Senova večeras gostuju na sceni ubskog Doma kulture, gde će izvesti "Ikarusa", treću predstavu u takmičarskom programu 9. Repassage festa, po tekstu i u režiji Roka Sanda.

 

Pobednik je ovogodišnjih Linhartovih susreta amaterskih pozorišta u Sloveniji, a govori o pronalazaču, koji je želeo samo jedno: da leti u nebo i poljubi sunčeve zrake. Ali u tom naumu, sprečio ga je rat, koji ga je prikovao za zemlju, stavio mu u ruke pištolj i gurnuo u borbu protiv komšija, brata, prijatelja. Suočavajući se sa surovom istinom, zaboravio je svoje snove.

 

"Beogradska trilogija"

 

Pred festivalskom publikom sinoć je bila "Beogradska trilogija" Biljanje Srbljanović, sa režijskim potpisom Dejana Cicmilovića, u izvođenju pozorišta Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače, koje na Repasažu ne učestvuje po ključu najboljih festivalskih predstava sa prostora bivše SFRJ, već je uvršteno kao zamena, umesto Makedonije, koja je otkazala učešće. Predstava je premijerno izvedena 30. septembra i ovo je bila njena četvrta repriza. 

„Beogradska trilogija“

„Beogradska trilogija“ (Foto: Milovan Milovanović)

Za Okruglim stolom kritike, održanim nakon predstave, član stručnog žirija Robert Raponja, pozorišni reditelj, vanredni profesor glume na umetničkoj Akademiji u Osjeku i dugogodišnji selektor pozorišnih amatera u Hrvatskoj, pohvalio je igru celokupnog glumačkog ansambla.

 

"Ono što se može videti na sceni je jedna spremnost, energičnost, ekstrovertnost i stamenost glumačkog ansambla koja zadivljuje. Celokupna igra baš zadivljuje i toliko dobre pojedinačne glume, pogotovu u drugoj i trećoj slici, dugo u amaterizmu nisam video. Glavni dobitak u predstavi upravo je ta energija koju glumački ansambl donosi, posvećenost i duboko razumevanje  problematike koju je tekst otvorio, sa nekoliko rediteljskih invencija", rekao je profesor Raponja.

 

Izvođenju predstave prisustvovao je i predsednik Skupštine opštine Rača, Dušan Đoković koji je na Okruglom stolu govorio o značaju ovog pozorišta za lokalnu samoupravu, pošto sa prekidima i u različitim oblicima organizovanja postoji duže od 120 godina. 

 

„Beogradska trilogija“

„Beogradska trilogija“ (Foto: Milovan Milovanović)

Žiri publike, koji čine glumci ubskog pozorišta "Raša Plaović": Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Vojislav Raonić za glumca večeri jednoglasno je izabrao Marka Bogdanovića koji tumači Jovana, dok je direktor Ustanove za kulturu i sport, Radovan Puletić, predao zahvalnicu za učešće na "Repasažu" glumici Sanji Veljković.

 

Izložba "Zlatni krug"

 

U okviru pratećeg festivalskog programa, sinoć je u Galeriji "Sveti Luka" otvorena međunarodna izložba radova 29. saziva likovne kolonije "Kolut Mandić" pod nazivom "Zlatni krug", na kojoj su predstavljena dela četvoro ruskih i dvanaestoro srpskih savremenih umetnika. Kako je objanio vlasnik i organizator likovne kolonije Miloš Mandić, "Zlatni krug" ili prsten je naziv 12 gradova severno od Moskve, koji su posle Kijeva i Moskve primili pravoslavlje.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"Da bi srpskoj likovnoj sceni pokazao kakvi majstori postoje u Zlatnom krugu, pozvao sam njihove umetnike u Srbiju na 29. saziv svoje likovne  kolonije. Kako kolonija ne bi bila samo ruska, pozvao sam i nekoliko naših značajnih umetnika", rekao je Mandić o tome kako je uspeo da na jednom mestu okupu velika imena srpske i ruske likovne scene, čiji se stvaralački stilovi i tehnike mimoilaze, ali su savršeno spojivi zbog zajedničkog traganja ka večnom i životnom, ka temi koja u sebi nosi kulturu jednog vremena, društva i religije, kao i jasan, tradicionalni koncept predstave umetnosti.

Izložba Zlatni krug

Izložba Zlatni krug (Foto: Dragana Nedeljković)

Od ruskih umetnika iz Zlatnog kruga, izložena su dela slikara Sergeja Teplova, Natalije Baženove, Svetlane Rudjagine i Lilijane Lodjagine. Što se tiče srpske reprezentativne likovne scene, predstavljenе su slike Dragana Martinovića Martina, Jelene Stojković, Miodraga Žigića, Slavoljuba Radivojevića, Pavla Blesića, Silvije Jelačić, Mladena Stojanovića, Ane Marković. Nere Matijević, kao i radovi trojice skulptora: Zorana Ivanovića, Dušana Rajšića i Igora Šetera.

Izložba "Zlatni krug" biće otvorena do 24. novembra.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 40 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 17 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar