Registracija Prijava preko FB
Predstava Ne izlazi bez čarapa (foto: Dragana Nedeljković)
Predstava Ne izlazi bez čarapa (foto: Dragana Nedeljković)
14.11.2016, 16:41

Večeras Crnogorci, sinoć Hrvati

č: | fb:

Takmičarski program 9. Repassage festa večeras ulazi u završnicu "Porodičnim pričama" Pozorišta FAMA  i JUSMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca. Dramski tekst Biljane Srbljanović, u režiji Milovana Ćetkovića, priča o nama kao pojedincima, deci, roditeljima i društvu koje gradimo i u kom živimo. 

 

Priča, koju na poseban način pričaju srednjoškolci i studenti iz Mojkoca. Na festivalu Dramskih amatera Crne Gore dobila je nagradu za najbolju predstavu i najbolju mušku ulogu, kao i priznanje Ćetkoviću za dugogodišnji doprinos razvoju amaterskog stvaralaštva u Crnoj Gori.

 

Iskričava naivnost

 

Za Okruglim stolom kritike, sinoć se razgovaralo o predstavi "Ne izlazi bez čarapa" Kristine Štebih, u izvođenju Kazališne družine Štolcer iz Čekovca, a pod rediteljskom palicom Dejana Buvača.

 

Predstava Ne izlazi bez čarapa

Predstava Ne izlazi bez čarapa (Foto: Dragana Nedeljković)

Predsednica stručnog žirija, dramski pisac Olga Dimitrijević glumcima je čestitala na scenskoj posvećenosti, uz komentar da su se u predstavi mogle videti brojne scene, koje su pojedinačno lepo urađene i dirljive, ali da "celina nije dovoljno zaoštrena, da se od detalja izgubila celovitost".

Njen kolega Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu rekao je da komad odlikuje pastoralna neposredost i u rediteljskom i u spisateljskom izrazu, dok je pozorišni reditelj Robert Raponja, varedni profesor umetničke Akademije u Osijeku, podsetio da je Kazališna družina iz Čakovca pre šest godina učestvovala na Repasažu sa predstavom "Pisma iz Galicije", koja je tada bila pobednik republičkog takmičenja amaterskih pozorišta u Hrvatskoj.

Kristina Štebih i Radovan Puletić

Kristina Štebih i Radovan Puletić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"Od tada pratim vaš rad i mogu reći da je sadašnja predstava donela neku novinu u vašem opusu, koja ne znači nužno da je dobra, niti da je loša. Donela je neku naivu, kao da ste otišli više u pučko. U predstavi ste došli do aritmičnog bivanja na sceni, u kojem sve polako međumorski traje, ali ima u tome topline i fine iskričave naivnosti. Osećam da ste u rediteljskom postupku predstavu mogli malo zgusnuti u odnosima, jer im nedostaje strasti", rekao je profesor Raponja za Okruglim stolom kritike.

 

Odlukom žirija publike, u sastavu: Snežana Jovanović, Mira Simić i Voja Raonić titulu za najboljeg glumca večeri ponela je Kristina Štebih za ulogu Fijolične Treze. Štebih je, u ime Kazališne družine Štolcer, od direktora Ustanove za kulturu i sport Radovana Puletića primila i Zahvalnicu za učešće na 9. Repasažu.

Žiri publike

Žiri publike (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 2 sati 47 minuta

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 2 sati 37 minuta

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada Pre 1 dan

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 14 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
"Razlog opšte poznat" Pre 1 dan 4 sati

Plata u Krušiku kasni, radnici nezadovoljni

Radnicima Krušika, po prvi put u poslednjih 16 godina, nisu na vreme isplaćene plate. Akontacija za januar trebalo je da bude isplaćena 14. februara, ali se to nije desilo. To je za Kolubarske.rs...  · 21 komentara