Registracija Prijava preko FB
Porodične priče  (foto: Dragana Nedeljković)
Porodične priče (foto: Dragana Nedeljković)
15.11.2016, 15:13

"Moje nagrade" Slobodana Beštića

č: | fb:

Nakon šest amaterskih predstava prikazanih u takmičarskoj konkurenciji, Ubljani će večeras biti u prilici da pogledaju i monodramu "Moje nagrade" Tomasa  Bernharda, u režiji Maje Pelević i interpretaciji Slobodana Beštića.

 

Za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi, Beštić je nedavno dobio nagradu "Raša Plaović", koju Narodno pozorište iz Beograda dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni. Laureat je odlučio da se na Večeri dobitnika nagrade "Raša Plaović" upravo predstavi ovom monodramom, u kojoj se Bernhard na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.

 

Deveto izdanje Repassage festa završava se u četvrtak, kada će žiri saopštiti svoje odluke i dodeliti nagrade, a Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, u čast pobednika ovogodišnje medjunarodne smotre najboljih amaterskih pozorišta sa eks-JU prostora , izvesti predstavu "Dragi moj lažljivče" po tekstu Džeroma Kilta i u režiji Tibora Vajde.


Porodične priče

 

Glumci Dramskog studija "Fama" i JUSMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca sinoć su odigrali "Porodične priče" Biljane Srbljanović u režiji Milovana Ćetkovića, koja je bila poslednja takmičarska predstava na 9. Repassage festu. Na Okruglom stolu kritike, dramska spisateljica i predsednica stručnog žirija Olga Dimitrijević pohvalila je mlade glumce na doslednoj i disciplinovanoj igri, ali je iznela i primedbu da je predstava "puna jedne znakovne kakofonije, koja ume malo da zbunjuje gledaoca".

 

Sličnog mišljenja bio je i njen kolega po peru Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Na semantičkom kodu rediteljski koncept je vrlo zapreten, u idejnom smislu možda i teško čitljiv, ali konsekvento sproveden i to se posebno vidi u glumačkoj igri koja je frontalna, okrenuta publici", rekao je Hubač.

 

Porodične priče

Porodične priče (Foto: Dragana Nedeljković)

Treći član stručnog žirija, Robert Raponja, pozorišni reditelj i vanredni profesor umetničke akademije u Osijeku, takođe je pohvalio glumački ansambl.

"Predstava je brzopotezna, hrabro režirana i žestoka u tonu i u zvuku i u glumačkom izrazu. Meni se posebno glumačka igra svidela, sva na frontu, sva otvorena i sva transparentna i svako sa svojom osobnošću je tu došao do izražaja", izjavio je profesor Raponja, dodajući da je za njega  predstava iz Crne Gore iznenađenje na festivalu, ali je kao i njegove kolege izneo zamerku da se ne može u potpunosti dešifrovati.

 

Na kraju Okruglog stola, žiri publike je dodelio nagradu za glumca večeri. Ovu titulu sinoć je poneo Filip Medenica za ulogu Vojina u "Porodičnim pričama".

Glumac veceri Filip Medenica

Glumac veceri Filip Medenica (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 1 sati 10 minuta

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 1 sati

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada Pre 22 sati 42 minuta

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 14 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
"Razlog opšte poznat" Pre 1 dan 2 sati

Plata u Krušiku kasni, radnici nezadovoljni

Radnicima Krušika, po prvi put u poslednjih 16 godina, nisu na vreme isplaćene plate. Akontacija za januar trebalo je da bude isplaćena 14. februara, ali se to nije desilo. To je za Kolubarske.rs...  · 21 komentara