Registracija Prijava preko FB
Porodične priče  (foto: Dragana Nedeljković)
Porodične priče (foto: Dragana Nedeljković)
15.11.2016, 15:13

"Moje nagrade" Slobodana Beštića

č: | fb:

Nakon šest amaterskih predstava prikazanih u takmičarskoj konkurenciji, Ubljani će večeras biti u prilici da pogledaju i monodramu "Moje nagrade" Tomasa  Bernharda, u režiji Maje Pelević i interpretaciji Slobodana Beštića.

 

Za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi, Beštić je nedavno dobio nagradu "Raša Plaović", koju Narodno pozorište iz Beograda dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni. Laureat je odlučio da se na Večeri dobitnika nagrade "Raša Plaović" upravo predstavi ovom monodramom, u kojoj se Bernhard na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.

 

Deveto izdanje Repassage festa završava se u četvrtak, kada će žiri saopštiti svoje odluke i dodeliti nagrade, a Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, u čast pobednika ovogodišnje medjunarodne smotre najboljih amaterskih pozorišta sa eks-JU prostora , izvesti predstavu "Dragi moj lažljivče" po tekstu Džeroma Kilta i u režiji Tibora Vajde.


Porodične priče

 

Glumci Dramskog studija "Fama" i JUSMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca sinoć su odigrali "Porodične priče" Biljane Srbljanović u režiji Milovana Ćetkovića, koja je bila poslednja takmičarska predstava na 9. Repassage festu. Na Okruglom stolu kritike, dramska spisateljica i predsednica stručnog žirija Olga Dimitrijević pohvalila je mlade glumce na doslednoj i disciplinovanoj igri, ali je iznela i primedbu da je predstava "puna jedne znakovne kakofonije, koja ume malo da zbunjuje gledaoca".

 

Sličnog mišljenja bio je i njen kolega po peru Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Na semantičkom kodu rediteljski koncept je vrlo zapreten, u idejnom smislu možda i teško čitljiv, ali konsekvento sproveden i to se posebno vidi u glumačkoj igri koja je frontalna, okrenuta publici", rekao je Hubač.

 

Porodične priče

Porodične priče (Foto: Dragana Nedeljković)

Treći član stručnog žirija, Robert Raponja, pozorišni reditelj i vanredni profesor umetničke akademije u Osijeku, takođe je pohvalio glumački ansambl.

"Predstava je brzopotezna, hrabro režirana i žestoka u tonu i u zvuku i u glumačkom izrazu. Meni se posebno glumačka igra svidela, sva na frontu, sva otvorena i sva transparentna i svako sa svojom osobnošću je tu došao do izražaja", izjavio je profesor Raponja, dodajući da je za njega  predstava iz Crne Gore iznenađenje na festivalu, ali je kao i njegove kolege izneo zamerku da se ne može u potpunosti dešifrovati.

 

Na kraju Okruglog stola, žiri publike je dodelio nagradu za glumca večeri. Ovu titulu sinoć je poneo Filip Medenica za ulogu Vojina u "Porodičnim pričama".

Glumac veceri Filip Medenica

Glumac veceri Filip Medenica (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 52 minuta

Ubistvo u selu kod Osečine

Valjevska policija uhapsila je R. S. (1965) iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On je danas nakon kraće rasprave ispalio dva hica u pedesetdvogodišnjeg...

Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Jubilarni 15. online i na TV 25.09.2020

Abro fest po prvi put bez publike

Jubilarni 15. Abro fest, koji počnje večeras, ove godine bez publike. Glumci Gradskog pozorišta "Abrašević" igraće dve premijerne predstave u praznoj sali, a publika će moći da ih gleda na online...  · 4 komentara