Registracija Prijava preko FB
Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
16.11.2016, 10:36

Odbornici zasedali u Domu zdravlja

č: | fb:

Po prvi put jedna sednica Skupštine opštine Ljig održana je van zgrade opštine. Razlog je poplava opštinskih prostorija, koja se desila pre dvadesetak dana posle pucanja radijatora na poslednjem spratu opštine.

 

Među tačkama dnevnog reda nije bilo suštinski važnih za građane opštine, uglavnom imenovanja i razrešenja direktora i članova upravnih i nadzorih odbora ustanova i javnih preduzeća.

JKP "Šumadija" iz Belanovice, koje će od januara biti pripojeno ljiškom komunalnom preduzeću, na prethodnoj sednici dobilo je v.d. direktora, on je desetak dana kasnije podneo ostavku, a na sednici je imenovan novi v.d. direktora, Mirjana Dražić, do sada računovođa u tom javnom preduzeću.

 

Centar za socijalni rad "Solidarnost", koji je nadležan za Ljig, Mionicu i Lajkovac, odlukom većine odbornika dobio je novog direktora. Umesto Milana Jovanovića, diplomiranog socijalnog radnika, sa stažom od 35 godina u ovoj ustanovi, novi rukovodilac biće Milan Janićijević, diplomirani pravnik, koji je do sada radio kao sekretar u ljiškoj osnovnoj školi. Prethodno su i skupštine druge dve opštine dale saglasnost na njegovo imenovanje. Dosadašnjem direktoru mandat je istekao pre dve godine, po raspisanom konkursu na kojem je bio jedini kandidat nije rešavano, niti je imenovan za v.d.direktora. Još veće bezakonje je kad je u pitanju Upravni odbor ove ustanove, kojem je mandat istekao pre više od pet godina.

 

Na sednici je promenjen deo Upravnog odbora Gradske biblioteke, kojem mandat ističe u martu sledeće godine. Po prvi put otkada je biblioteka samostalna ustanova (1993. godine), na čelu organa upravljanja biblioteke nije profesor, iako je biblioteka kulturna i obrazovna ustanova. Ni druga dva člana ovog organa nemaju nikakve veze sa delatnošću biblioteke, mada imaju visoko obrazovanje. Glasove opozicije dobio je jedino izbor profesorke istorije Zorane Živojinović za člana Nadzornog odbora Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo.

 

Sednica SO Ljig

Sednica SO Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

Veoma su interesanta bila odbornička pitanja Zorana Bušića iz Dveri na koje je dobio usmene odgovore na sednici. Tako se saznalo da Banka Poštanska štedionica, otvorena letos u zgradi opštine, plaća zakupninu 250 evra mesečno. Dobijen je odgovor da troškovi putovanja pet sudija i drugog osoblja iz Ljiga u Mionicu, mesečno koštaju građane Srbije 170.000 dinara.

 

Međutim, izostao je jednostavan odgovor na zahtev da se javno obelodani spisak putnika koji su pre dva meseca putovali u Holandiju, u organizaciji opštine. Odgovor dostavljen odborniku Bušiću, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, jeste da nijedan organ opštine nema taj podatak. Na sednici lokalnog parlamenta dbornicima je rečeno da su predsednici mesnih zajenica bili zaduženi za odabir putnika. To može da bude tačno, ali tražen je spisak putnika, sa njihovim zanimanjima, pošto je putovanje trebalo da bude za poljoprivrednike, a zna se da su putovali i oni koji nemaju ni saksiju, a kamoli nešto više što se bavljenja poljoprivredom tiče.

 

Za zamenika sekretara opštine, u skladu sa izmenjenim statutom, postavljen je diplomirani pravnik Dragan Radovanović, pošto sekretar opštine Marija Filipović odlazi na trudničko, odnosno porodiljsko bolovanje. Radovanoviću će mirovati staž u predškolskoj ustanovi dok je na radu u opštini.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 46 minuta

Ubistvo u selu kod Osečine

Valjevska policija uhapsila je R. S. (1965) iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On je danas nakon kraće rasprave ispalio dva hica u pedesetdvogodišnjeg...

Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Jubilarni 15. online i na TV 25.09.2020

Abro fest po prvi put bez publike

Jubilarni 15. Abro fest, koji počnje večeras, ove godine bez publike. Glumci Gradskog pozorišta "Abrašević" igraće dve premijerne predstave u praznoj sali, a publika će moći da ih gleda na online...  · 4 komentara