Vođa (foto: Nemanja Jovanović)
Vođa (foto: Nemanja Jovanović)
18.11.2016, 07:56

"Vođa" apsolutni pobednik 9. Repassage festa

č: | fb:

Predstava "Vođa" Radoja Domanovića u izvođenju Udruženja građana "CUG" i Omladinske scene Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja je sa osvojenih pet od ukupno osam nagrada apsolutni pobednik devetog Repasaž festa, koji je priređen na Ubu od 9. do 17. novembra.

 

Pored plaketa “Aleksandar Popović” za najbolju predstavu u celini i najbolju režiju, koja je otišla u ruke Bojanu Jovanoviću, Vranjanci su odlukom stručnog žirija dobili i tri plakete “Radomir Raša Plaović”. Poneli su ih Marko Nikolić za najbolju epizodnu ulogu u roli konja Šarca, Ivana Mladenović za kostimografiju i Tamara Antonijević Spasić za scenski pokret.

Porodične priče

Porodične priče (Foto: Dragana Nedeljković)

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Dijana Kirić kao Učiteljica u predstavi “Ne izlazi bez čarapa” Kazališne družine “Štolcer” iz Čekovca, a u muškoj konkurenciji Plaketa “Radomir Raša Plaović” dodeljena je Filipu Medenici za ulogu Vojina u “Porodičnim pričama”  Dramskog studija "Fama" Srednje mješovite škole "Vuksan Đukić" iz Mojkovca.

 

U kategoriji najboljeg festivalskog scenografskog rešenja nagrađeni su Kristina Štebih i Dejan Buvač za komad “Ne izlazi bez čarapa”, kojima je takođe pripala plaketa sa likom velikog glumca.

 

Predstava Ne izlazi bez čarapa

Predstava Ne izlazi bez čarapa (Foto: Dragana Nedeljković)

Na festivalu najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u takmičarskoj programu prikazano je šest dramskih ostvarenja iz Srbije, Slovenije, BiH, Hrvatske i Crne Gore. Osim navedenih, na Repassage festu učestvovali su i račansko pozorište KC “Radoje Domanović”, slovenačko Društvo “Mali Patelin” iz Senova i Gradsko kazalište mladih iz Viteza.

 

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su magistar dramaturgije Olga Dimitrijević (predsednik), pozorišni reditelj i profesor na umetničkoj Akademiji u Osijeku Robert Raponja i dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Deveto izdanje međunarodne kulturne manifestacije, posvećene velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima Aleksandru Popoviću i Radomiru Plaoviću, održano je pod pokroviteljstvom Opštine Ub i Ministarstva kulture Republike Srbije, a u organizaciji Ustanove za kulturu i sport.

 

Završno veče

 

U pozorišnoj sali ubskog Doma kulture, sinoć je u prisustvu brojne publike održano završno veče  Repasaž festa, na kome su proglašeni pobednici ovogodišnje takmičarske smotre najboljih ostvarenja amaterske dramske produkcije iz regiona. Po prvi prvi put za devet godina, koliko festival postoji, niko od laureata nije došao da primi nagradu na ceremoniji dodele.  

Oni koji nisu izostali sa ove svečanosti su dobitnici dve godišnje nagrade, koju tradicionalno dodeljuje  ubsko Pozorište “Raša Plaović”. Za doprinos razvoju amaterizma na Ubu, plaketa sa likom Raše Plaovića dodeljena je Mirjani Simić, najnagrađivanojoj glumici u novijoj istoriji ovdašnjeg pozorišta.

Mirjana Simic

Mirjana Simic

Skoro dve decenije jedna je od glavnih nosilaca pozorišnog repertora, a širok dijapazon svojih glumačkih mogućnosti pokazala je u dvadesetak uloga.

“Svaka nagrada, svaki aplauz i svaka pohvala veoma mi znače. Ali nagrada koju večeras primam ima za mene poseban značaj iz dva razloga. Najpre, zato što je to nagrada koja nosi ime jedne glumačke legende, a drugi razlog je to što ovu nagradu primam u svojoj kući, od svojih prijatelja i svojih kolega, pred svojom publikom”, rekla je Mirjana Simić primajući priznanje.

 

Aleksandar Tadić

Aleksandar Tadić

Doajen ubskog pozorišnog amateriyma Aleksandar Tadić drugu plaketu, ovoga puta za dugogodišnju uspešnu saradnju, uručio je Silviju Stilinoviću iz Satiričkog kazališta mladih u Slavonskom Brodu, uz obrazloženje da je ona dokaz značaja Repasaža i njegove višestruke uloge, jer nije samo mesto okupljanja najboljih amaterskih predstava iz regiona, “već je i mesto na kome se ljudi upoznaju, druže i gde ta poznanstva često prerastaju u velika i iskrena prijateljstva”.

Silvio Stilinović

Silvio Stilinović

 

Zahvalivši se na nagradi, pozorišni reditelj i glumac iz Slavonskog Broda Silvio Stilinović  istakao je da Satirično kazalište mladih od sada ima prijetelje na Ubu, a Ubljani prijatelje u Slavonskom Brodu.

 

“Ove  godine smo i dokazali da to nije samo neka formalna rečenica, koju često i naši i vaši političari koriste. Aleksandar Tadić bio je  član žirija u Slavonskom brodu na 9. Festivalu amaterskih kazališta, a Mirjana Simić je osvojila nagradu za najbolju glumicu, iako je pola sata pre početka predstave primila infuziju. To dokazuje da nas ništa neće zaustaviti da se družimo, da prijateljujemo i da, pre svega, stanemo na pozorišne daske, kod vas ili kod nas uopšte nije bitno”, izjavio je Stilinović nakon dodele nagrade.

Radovan Puletić

Radovan Puletić

 

Ovogodišnju teatarsku smotru  amatera zvanično je zatvorio Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport.

 

“Repasaž fest, kao i mnogo toga što hoda iz kulture prema nama, hodao je po ivici nekog noža: hoće biti - neće biti, može li se - ne može li se. Međutim, zahvaljući Ministarstvu kulture obezbedili smo sredstva za deveti Repasaž. Uz to, dogovorili smo da saradnja sa ministarstvom bude nastavljena i narednih godina, čime smo festivalu obezbedili i budućnost”, rekao je Puletić zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji manifestacije.

Predstava Dragi moj lažljivce

Predstava Dragi moj lažljivce

 

U nastavku završne večeri, izvanredni glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović su u čast nagrađenih izveli predstavu Džeroma Kilta “Dragi moj lažljivče” u režiji Tibora Vajde. Delo je nastalo na osnovu dugogodišnje prepiske između proslavljenog irskog dramskog pisca Bernanda Šoa i Patrik Kembel, najsjajnije zvezde londonskih pozorišta s početka 20. veka i predstavlja nežnu priču o odnosu dva bića koja se ostvaruju zajedno.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 14 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara