Stambena zgrada za izbeglice  (ilustracija) (foto: Dragana Nedeljković)
Stambena zgrada za izbeglice (ilustracija) (foto: Dragana Nedeljković)
24.11.2016, 09:55

Za izbeglice 90 hiljada evra

č: | fb:

Kroz Regionalni stambeni program u Republici Srbiji (RSP), opština Ub obezbedila je deset paketa građevinskog materijala u ukupnoj vrednosti od 90.000 evra, koji će biti dodeljeni stambeno nezbrinutim izbeglicama sa njene teritorije.

 

Pomoć u pojedinačnom iznosu od 9.000 evra u građevinskom materijalu dobiće deset izbegličkih domaćinstava za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata. To je precizirano ugovorom u okviru petog i proširenja četvrtog talasa Regionalnog stambenog programa, koji sprovodi opština Ub, zajedno sa još 52 lokalne samouprave u Srbiji. Ceremonija dodele ugovora izabranim gradovima i opštinama održana je u Klubu poslanika u Beogradu, gde je dokument uručen Aleksandru Jovanoviću Džajiću, zameniku predsednika opštine Ub.

Aleksandar Jovanovć Džajić

Aleksandar Jovanovć Džajić (Foto: Milutin Rafailović)

 

Uz podsećanje da je Ub i prošle godine bio obuhvaćen RSP, te da je kroz ovaj program stambeno zbrinuto nekoliko izbegličkih porodica, Jovanović Džajić je izrazio zadovoljstvo što će se nastaviti sa rešavanjem njihovih stamnenih potreba.

 

"Opština Ub je ponosna što se ponovo našla u regionalnom projektu stambenog zbrinjavanja izbeglih lica i što ćemo pomoći našim novim sugrađanima da konačno reše egzistencijalno pitanje. To je veliki podsticaj i velika stvar za sve ljude koji su, na žalost, ostali bez krova nad glavom. Zahvaljujući sredstvima koja su obezbedili Vlada Republike Srbije, Komesarijat za izbeglice, Evropska unija i drugi donatori, kao i ubskoj opštini koja je ispunila sve uslove i kriterijume za učešće u projektu, još deset izbegličkih porodica imaće kvalitetnije uslove stanovanja, a samim tim i bolji život u našoj sredini", izjavio je Aleksandar Jovanović Džajić nakon ceremonije u Klubu poslanika u Beogradu.

 

Ugovorima koji su uručeni predstavnicima 53 grada i opštine, obezbeđuju su stambena rešenja za 899 izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske, i to kroz kupovinu 567 seoskih kuća, svake u vrednosti 11.000 evra, i dodelu 332 paketa građevinskog materijala za završetak objekata, čija je pojedinačna vrednost 9.000 evra. Ukupan iznos sredstava opredeljen za ove namene je oko 9,5 miliona evra, dok bi program trebalo da se realizuje do novembra 2017. godine.

 

Skup u Klubu poslanika je u ime Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, a prisutnima su se obratili i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, direktor Jedinice za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" Goran Kvrgić i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović. Uručivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Delegacije EU, ambasade SAD, zemalja donatora, UNHCR-a i OEBS-a.

 

Regionalni stambeni program je višegodišnji zajednički projekat Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 74.000 izbeglih lica u regionu, od čega je 45.000 u našoj zemlji. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajno učešće Republike Srbije. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 43 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara