Lokacija buduće deponije Kalenić (foto: Miroslav Jeremić)
Lokacija buduće deponije Kalenić (foto: Miroslav Jeremić)
02.12.2016, 08:45

Korak ka realizaciji projekta deponije u Kaleniću

č: | fb:

Početkom naredne godine planirana je realizacija tendera i odabir izvođača radova, da bi krajem 2017. otpočela gradnja Regionalne deponije na lokaciji u Kaleniću. Plan je da se do 2019. godine projekat stavi u funkciju sa jednom kasetom za odlaganje otpada, koja će biti dovoljna u narednih 30 godina, rečeno je na Ubu na prezentacijai opreme za tretman komunalnog otpada.

 

U organizaciji preduzeća "Eko- Tamnava", koje je zaduženo za izgradnju Regionalne deponije u Kaleniću, pokazana je opreme za biološki i tehnički tretman komunalnog otpada poljske kompanije EQUIPO.

 

Pored predstavnika Skupštine preduzeća, ubske opštine i njenih službi za zaštitu životne sredine, prezentaciji u Klubu Doma kulture prisustvovali su i direktori komunalnih preduzeća iz 11 lokalnih samouprava uključenih u projekat Regionalne deponije.

Iako najavljeno, izostalo je učešće predstavnika Ambasade Republike Poljske u Beogradu, koji su prisutne trebali da upoznaju o mogućnostima saradnje Poljske i Srbije na projektima iz oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. To je, u ime svoje ambasade i zemlje, učinio Maciej Ochman, vlasnik kompanije EQUIPO, najavivši  podršku projektu Regionalne deponije u Kaleniću.

 

"Naša ambasada nas je zamolila da se uključimo u ovaj projekat i zajedno sarađujemo na njemu. Mi ćemo dati veliku donaciju grad Ubu kako bismo počeli gradnju modela sortiranja otpada po domaćinstvima. Detalji još nisu razrađeni do kraja, ali smo odlučili da budemo donatori bez obzira na to da li ćemo mi opremati postrojenje ili ne", istakao je Ochman.  

 

Prezentacija opreme

Prezentacija opreme (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema njegovim rečima, prednost opreme za tretman komunalnog otpada kompanije EQUIPO u odnosu na druge je u tome što je efikasna i isplativija.

 

"Zbog iskustva koje imamo u Poljskoj i drugim zemljama gde smo do sada radili, najvažnije u sortiranju otpada je trošak tretiranja jedne tone otpada, jer ljudi koji ovde žive i rade moraju da plate za svaku tonu otpada. Naš cilj je da napravimo fabrike za preradu otpada koje će biti jako efikasne, ali i jeftine u smislu najmanje cene koštanja prerade tone otpada.  Broj novih porudžbina i realizovanih poslova,  kao i zadovoljstvo naših mušterija pokazuju da smo na pravom putu, jer fabrike za preradu otpada koje radimo su efikasne, funkcionalne, dugo traju, brzo vraćaju uloženi novac i nisu skupe", naveo je Maciej Ochman najvažnije prednosti opreme za biološki i tehnički tretman komunalnog otpada kompanije EQUIPO.

 

Direktor preduzeća "Eko Tamnava" Zoran Petrović ukazuje da je ovo samo jedna u nizu prezentacija opreme koja bi mogla da se koristi u Kaleniću, te da će ih u narednom periodu biti još više, kako bi se na pravi način sagledalo konačno rešenje za Regionalnu deponiju. 

 

"Kada imate jasnu predstavu o nečemu, onda imate mogućnost selekcije, kako kvaliteta same opreme tako i kapaciteta i ostalih stvari koje nas očekuju, a to je opremanje samog Reciklažnog centra 'Kalenić' i komunalnih preduzeća 11 gradova i opština koja će jednim delom, preko transfer stanica, biti zadužena za selekciju svog otpada. Ovo je samo jedan korak napred u našim aktivnostima na realizaciji projekta, koje idu uzlaznom linijom, tako da do kraja godine očekujemo definisanje načina ugovaranja i  finansiranja glavnog i projekta za građevinsku dozvolu", kaže  Zoran Petrović.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 32 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara