Ljig (foto: www.ljig.rs)
Ljig (foto: www.ljig.rs)
05.12.2016, 09:50

Obeležen Dan opštine Ljig

č: | fb:

Svečanom akademijom obeležen je Dan opštine Ljig, 3.decembar. Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević, na početku svečanosti govorio je o značaju Kolubarske bitke, koja je vođena i na teritoriji ove opštine, i o važnosti 3. decembra 1914.godine, kada je počela protivofanziva srpske vojske.

 

"Bila je to borba u čiju pobedu nije verovao niko osim vojvode Živojina Mišića i njegovih boraca; borba u koju je snagu i svežinu unela mlada krv 1300 kaplara; borba u kojoj je komandant Treće armije Timočke divizije, pukovnik Živojin Bacić iz dalekog Negotina, herojski položio svoj život na našem pragu! Bio je to dan koji je ulio novu nadu", kazao je predsednik.

 

Potom je Lazarević upoznao zvanice i prisutne građane sa završenim projektima u poslednjih godinu dana u ljiškoj opštini: rekonstruisana je gradska kotlarnica, započeta rekonstrukcija vodovodne mreže, obnovljena tri mosta; uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, srednja škola dobila je potpuno nov izgled, izvedeni su radovi na dva seoska doma kulture, urađena je fasada i zamenjena stolarija na zgradi opštine Ljig, započeta sanacija starog dela vrtića "Kaja", a centralna ulica u Ljigu, Vojvode Mišića, ulepšana je izgradnjom trotoara i novim asfaltom. U saradnji sa Javnim preduzećem "Putevi Srbije", urađena je rekonstrukcija kolovoza regionalnog puta Ljig-Valjevo.

 

Sastavni deo svečanosti jeste i dodela javnih priznanja

 

Najviše opštinsko priznanje je Plaketa "Đak kaplar" i ona je ove godine pripala Veri Ristić iz Beograda, poreklom Ljižanki, tašti Novaka Đokovića, za donaciju opštini vezanu za pobošljanje vodosnabdevanja u Ljigu. Isto priznanje vanredno je uručeno odbojkaškom reprezentativcu Srbije Marku Ivoviću, u julu mesecu, posle finalnog turnira Svetske lige, na kojem je proglašen za najboljeg igrača.

Vera Ristić i Dragan Lazarević

Vera Ristić i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su OK "Spartak" Ljig, Milomiru Đorđeviću iz Liplja (proizvođaču mleka), Domu zdravlja u Ljigu, Jani Kojić, đaku generacije ljiške srednje škole. Diplome imaju i novčanu nagradu od 25.000 dinara. Učenici, nosioci Vukove diplome dobili su po 15.000 dinara.

 

Iz OŠ "Sava Kerković" nagrađeni su: Vera Pavlović, đak generacije, Isidora Šiljegović,Mila Jevremović, Milica Todorović, Vuk Ivošević i Nikola Perlić. Iz Srednje škole "Hiljadu trista kaplara": Jana Kojić, đak generacije, Sara Kojić, Anastasija Gošnjić, Tijana Tomović, Lazar Nikolić i Đorđe Janković.

 

U programu su učestvovali glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Lepomir Ivković i Boško Puletić, učenici i profesori Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca, hor Osnovne škole "Sava Kerković", učenici Srednje škole "Hiljadu trista kaplara", mališani iz vrtića "Kaja" i dva ljiška kulturno-umetnička društva, KUD "Luka Spasojević" i KUD "Ljig".

 

Do 1993.godine, 10. septembar, datum oslobođenja Ljiga u Drugom svetskom ratu, bio je opštinski dan, a odlukom Skupštine opštine Ljig iz te godine, za Dan opštine uzet je 3. decembar. Istovremeno su ustanovljena i opštinska priznanja – Plaketa "Đak kaplar" i Diploma istog naziva koje se dodeljuju ustanovama, preduzećima, sportskim društvima, pojedincima. U znak trajnog čuvanja uspomene na đake kaplare, odlukom Skupštine opštine Ljig od 08. jula 2004.godine, ljiška srednja škola dobila je naziv Srednja škola "Hiljadu trista kaplara".

Aktuelno