Autobuska stanica u Ljigu (foto: Miroslava Kojić)
Autobuska stanica u Ljigu (foto: Miroslava Kojić)
23.12.2016, 10:07

Ko to tamo (ne) vozi

č: | fb:

Gotovo tri meseca stanovnici ljiške opštine nemaju autobusku vezu sa centrom Okruga –Valjevom. Lasta je obustavila dva poslednja polaska višegodišnje, odnosno višedecenijske (kao Strela) svoje linije za Valjevo, pravdajući to ekonomskim razlozima – malim brojem putnika na relaciji koja je bila važna veza ove opštine sa bolnicom, školama i ostalim ustanovama u graduna Kolubari.

 

Još pre više od 50 godina postojao je autobuski prevoz do Valjeva i obrnuto. Po nekoliko puta dnevno, ravnomerno od jutra do večeri, putnici su mogli da stignu do željenog mesta, posla, trgovina, pijace, bolnice, škola u Valjevu, autobusima ili obrnuto, iz Valjeva putovali su u Ljig đaci iz drugih opština, profesori, policajci...

 

Prvo su utihnuli autobusi nedeljom, pa subotom, a sada građani ljiške opštine muku muče kako da stignu u valjevsku bolnicu. Pošto dobiju upute za preglede, laboratorijske i druge analize ili bolničko lečenje, pacijenti često postavljaju pitanje onima kojih ih leče: kako da dođemo do Valjeva? U Domu zdravlja nemaju odgovor.

 

Dušan, penzioner od 82 godine kaže: „Imao sam zakazan pregled u bolnici za 9 sati. Kako nema autobuske veze, bio sam primoran da poranim i odem radničkim autobusom u Lazarevac, udaljen od Ljiga 30 kilometara, a zatim da nastavim putovanje za Valjevo. Kad sam se vraćao, isto tako, prvo u Lazarevac pa u Ljig”.

 

Žalili su se građani i opštini, tražili pomoć oko prevoza, ali, svedoče neki od njih, nisu naišli na razumevanje. Nisu nadležni za međugradski prevoz, glasio je odgovor.

Što se dosadašnjeg prevoznika tiče, logika profita, odnosno zarade je ono što vodi ovu firmu u poslovanju, te uvodi nove polaske tamo gde ima zaradu, a ukida nerentabilne. Za otvaranje novih međugradskih linija u drumskom saobraćaju nadležna je Privrednakomora Srbije.

 

Dotle, dok neki drugi drumski prevoznik ne dobije pravo na liniju Ljig-Valjevo, ako dobije, Rale, taksista iz Jajčića, trlja ruke. Po nekoliko puta dnevno „po ceni karte“, vozi putnike, najčešće do bolnice, čak ima i „liste čekanja“ za naredne dane.

 

Ljig ima pet-šest taksista koji uredno plaćaju obaveze državi i opštini. Na pitanje Kolubarskih.rs, zašto i oni ne voze do Valjeva, kažu da „nemaju računa“. Rale razradio posao, posle pauze, ponovo sina vratio u drugo taksi vozilo i posao cveta li cveta. Ko ne uhvati red kod Rala, mora da se snalazi, kao onaj penzioner, od Ljiga, preko Lazarevca i Lajkovca za Valjevo.

 

Ima i građana koji, u nemogućnosti da stignu do bolnice ili neke druge zdravstvene ustanove, odustaju od specijalističkih pregleda ili neophodnih analiza, te je njihovo pravo na lečenje ugroženo. 

Ljig nema ni sud, te građani ove opštine po pravdu moraju u Mionicu. Iz udaljenih sela, sa po jednom vezom dnevno teško je stići i do Ljiga, a za Mionicu autobuskog prevoza nema.

 

Na sajtu prevoznika Lasta mogu se pronaći podaci o tri polaska iz Ljiga za Valjevo radnim danima (7:00, 9:00 i 13:30 časova), a iz Valjeva u 6:15, 10:15 i 15:00 časova. U stvarnosti, prevoza za Valjevo nema, osim par prolaznih autobusa kroz Ljig koji i ne ulaze u stanicu i to posle podne (linije za Loznicu i Šabac, odnosno Vrnjačku Banju i Niš, u suprotnom pravcu).

 

Pre dvadesetak godina, bilo je po osam polazaka iz Ljiga do Valjeva i obrnuto. Saobraćajnim vezama sa Valjevom bili su povezani i Belanovica i Slavkovica.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 10 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 46 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar