Ub (foto: Đorđe Đoković)
Ub (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2014, 11:06

Do informacija preko Poverenika

č: | fb:

Ubski Lokalni antikorupcijski forum (LAF) izjavio je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja nakon što pojedina preduzeća i ustanove nisu u zakonskom roku dostavila na uvid traženu dokumentaciju o poslovanju.

-  Postupajući po prijavama građana, LAF je na nekoliko adresa uputio zahtev za dobijanje informacijama od javnog značaja, mahom u vezi sa javnim nabavkama. Prema Zakonu o dostupnosti informacija, bili su u obavezi su da nam u roku od 15 dana odgovore na zahtev, što je većina i učinila. Međutim, ima i onih koji nisu ispoštovali Zakon, zbog čega smo se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, od koga očekujemo da postupi u skladu sa propisima i naloži im da traženu dokumetaciju dostave na uvid - kaže Zoran Prodanović, koordinator ubskog LAF-a.

Naredne aktivnosti ovog antikorupcijskog tela biće usmerene na monitoring raspodele donacija za ugrožene od poplava, te kontrolu rada i ispunjavanje obaveza javnih funkcionera u pogledu prijave imovine, prihoda i duplih funkcija. Pošto pojedine institucije u ubskoj opštini još uvek nisu donele planove integriteta, što je zakonska obaveza, LAF im je ponudio pomoć u izradi ovog dokumenta, koji je jedna od važnijih mera na lokalnom nivou u borbi protiv korupcije.

Ub jedini ima LAF

Ub je jedina opština u Kolubarskom okrugu i jedna od 13 u Srbiji koja je usvojila Lokalni plan za borbu protiv korupcije i formirala LAF.

- Od svih lokalnoantikorupcijskig foruma u Srbiji, ova tela na Uba i u Nišu rade najbolje. Od njih redovno dobijamo informacije o sprovedenim aktivnostima i merama, budućim planovima i problemima sa kojima se suočavaju – navodi Pavle Dimitrijević, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja, organizacije koja je zajedno sa valjevskim Udruženjem „Dijalog“ od početka uključena u proces izrade i primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije u ubskoj opštini.

Aktuelno