Koncert u Narodnoj biblioteci Srbije (foto:  Iz privatnog albuma)
Koncert u Narodnoj biblioteci Srbije (foto: Iz privatnog albuma)
19.01.2017, 10:00

Muzika i snovi Aleksandre Latinović

č: | fb:

Izuzetno uspešna i perspektivna ubska violinistkinja Aleksandra Latinović, čije je ime veoma cenjeno i poznato širom nase zemlje zahvaljujući rezultatima koje kontinuirano postiže na domaćim i međunarodnim takmičenjima, upravo se vratila sa turneje po Italiji i Sloveniji.

Ona je kao koncertmajstor Orkestra mladih muzičara Evrope (European Spirit of Youth Orchestra - ESYO) imala četiri nastupa u Gracu, Trstu, San Vitu al Tagliamentu i Velenju.

 

Članica ovog uglednog međunarodnog orkestra, sastavljenog od najboljih mladih evropskih muzičara između 11 i 18 godina, postala je nedavno, nakon što je položila audiciju u Beogradu, a mesto koncertmajstora dobila je na preporuku priznatog dirigenta, maesta Igora Koreti–Kureta, osnivača ESYO i Stefana Pagliania, koncertmajstora u Milanskoj skali, koji su je pozvali da svira i na letnjoj turneji orkestra. 

 

Navedeni koncerti su finalni deo master klas programa koji je pohađala besplatno, zahvaljujući osvojenoj apsolutno prvoj nagradi na decembarskom, 25. po redu internacionalnom takmičenju "Gianluca Campochiaro" u gradu Pedara na Siciliji.

Aleksandra i profesorke Dalida Grmuša i Marija Nikitović

Aleksandra i profesorke Dalida Grmuša i Marija Nikitović (Foto: Iz privatnog albuma)

Petnaestogodišnja Aleksandra Latinović, koja od septembra pohađa srednju Muzičku školu "Davorin Jenko" u Beogradu, briljirala je na ovom prestižnom takmičenju muzičara iz celog sveta, pa su eminentni članovi međunarodnog žirija, među kojima je bio i profesor Wilfred Strehle, prva viola Berlinske filharmonije, izneli niz komplimenata na račun vanserijski darovite i harizmatične Ubljanke i njene dugogodišnje profesorke violine Marije Nikitović.

 

"Nakon Aleksandrinog nastupa, na kome je emotivno i virtuozno svirala kompozicije Bloha i Sarasatea, prišli su nam članovi žirija sa oduševljenjem i rečima hvale za vrhunsko i zrelo izvođenje veoma zahtevnog repertoara, rekavši da su bili duboko i istinski dirnuti njenim muziciranjem i da nisu očekivali tako visok nivo izvođaštva u mlađoj kategoriji. Zaista je bila izuzetna čast primiti komplimente i čestitke od muzičara svetskog renomea za izuzetan nivo podučavanja, kao i za umetnički i profesionalni nivo koji smo dosegle. Jedini savet žirija bio je da nastavimo da održavamo kvalitet i visok nivo izvođenja, kao i da potražimo finansijsku pomoć u vidu stipendije, donacije ili sponzorstva za ovakav poseban, istinski talenat koji, po njihovom stručnom mišljenju i bogatom iskustvu, malo ko nosi u sebi.

Pozvali su je i da poseti master klasove u Belgiji, Švajcarskoj i Nemačkoj, kako bi se predstavila najpoznatijim svetskim predavačima i violinistima i razvijala svoje potencijale", s ponosom prenosi utiske sa takmičenja u Italiji profesorka Marija Nikitović, koja Aleksandru podučava još od pripremnog razreda u ubskoj Školi za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović" i čiji je udeo u njenim uspesima izuzetno veliki.

 

Dodaje da je osim apsolutne prve nagrade, sa maksimalnih sto bodova i stipendije za orkestarsku majstorsku klasu ESYO, njena učenica na Sicijili osvojila zlatni pehar, diplomu i novčanu nagradu, a pripala joj je i čast da svira na svečanom završnom koncertu laureata u čuvenom Teatru "Massimo Bellini" u Kataniji.

 

Talenat bez podrške

 

U stalnoj želji da se usavršava, Aleksandra je od 14. do 25. decembra u Beogradu pohađala i master klas Timura Meljnika, profesora Prajner konzervatorijuma za muzičke i dramske umetnosti u Beču, koji je bio oduševljen njenim talentom i umećem. U sklopu ovog profesionalnog seminara, imala je dva koncerta na Kolarcu i jedan u Narodnoj biblioteci Srbije.

Marija Nikitović, Aleksandra (desno) i prof. Strehle

Marija Nikitović, Aleksandra (desno) i prof. Strehle (Foto: Iz privatnog albuma)

Pozvana je da učestvuje i na master klasu u Belgiji, kod svetski poznatog viloniste Pavela Vernikova, a trenutno se priprema za takmičenje "Andrea Postachini", koje će se krajem maja održati u italijanskom gradu Fermo. Profesorka Marija Nikitović ne sumnja da njena nadarena učenica i na ovom prestižnom takmičenju može da osvoji samo najviše nagrade, ali se brine da li će na njega uspeti da otputuje.

 

Ukupni troškovi (put, smeštaj i hrana) za Aleksandru, korepetitora i profesora za učešće na petodnevnom takmičenju iznose oko 260.000 dinara, što je za njenu porodicu preveliki izdatak i oni to ne mogu finansijski da joj omoguće. Majka radi kao spremačica u školi, dok je otac nezaposlen. Tek od ove godine Aleksandra je počela da prima skromnu republičku stipendiju, pošto kao osnovac do sada na nju nije imala pravo, a finansijska podrška i pomoć od institucija, firmi i pojedinaca gotovo da je usahla.

 

"Uprkos tome, Aleksandra veruje da će ispuniti svoj san, da se neće odvojiti od instrumenta koji je njen život i srce i duša i da će postati vrhunski violinista okružen muzikom, scenom, vođen ljubavlju i iskrenim emocijama. A ja, kao njen profesor od malih nogu, gledajući to dete kako raste i sazreva ispravnim putem, korak po korak, količinu ljubavi koju je utkala u sve što radi i kako stasava u violinistu svetskih razmera, neću prestati da verujem da postoji neko ko je u mogućnosti da to prepozna i da pomogne ovakvom darovitom detetu koje će to znati i da ceni i da opravda svojim daljim predanim radom i budućim uspesima.

Nadam se da će institucije ili pojedinci imati sluha da finansijski podrže Aleksandrine umetničke potrebe i pomoći joj da otputuje na takmičenje u Italiju, kao i da ode na preporučene master klasove, jer to je ono što joj je u ovom momentu najpotrebnije", upućuje apel profesorka Marija Nikitović i poziva sve koji žele pomoći Aleksandri da se i dalje takmiči i usavršava, da to učinite uplatom na žiro račun broj: 170 – 10411931000-59 kod UniCredit banke.

 

Koncert u ubskoj Muzičkoj školi

Koncert u ubskoj Muzičkoj školi (Foto: Iz privatnog albuma)

Na najznačajnijim takmičenjima i festivalima u Srbiji Aleksandra Latinović osvojila je blizu 50 prvih nagrada i laureata. Pored toga, ima veliko iskustvo na prestižnim inostranim takmičenjima (Češka, Slovenija, Rumunija, Italija), na kojima je pokazala  da je  veliki virtuoz, u rangu vrhunskih violinista, pošto se uvek vraćala kao pobednik, takođe sa osvojenim prvim i specijalnim nagradama i laureatima u svojoj kategoriji. I sve to postigla je na pozajmljenom instrument, jer nije u mogućnosti da kupi violinu koja bi bila adekvatna njenim potrebama.

 

Da se radi o vanserijskom talentu, koji je poduprt velikim radom, trudom, voljom, odricanjem i iznad svega ljubavlju prema muzici, govori i činjenica da je najuspešniji i najbolji đak u četiri decenije dugoj istoriji ubske Muzičke škole „Petar Stojanović”, gde je prošle godine proglašena i za đaka generacije. Treba napomenuti da je u isto vreme bila i đak generacije u redovnoj, ubskoj OŠ „Milan Munjas”. U septembru je upisala srednju muzičku skolu "Davorin Jenko" u Beogradu sa maksimalnim brojem bodova. Pored violine, uporedo i uspešno uči da svira i klavir.

 

Do sada je ostvarila veliki broj koncerata i gostovanja, a prvi put u ulozi soliste nastupila je sa osam godina u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, uz pratnju beogradskog gudačkog orkestra "Dušan Skovran". Svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina, dok su joj najdraži u galeriji SANU i Narodnoj biblioteci Srbije sa 14 godina. Zapažene nastupe imala je i u Beogradskoj filharmoniji, Skupštini grada Beograda, galeriji Artget, kući Kralja Petra,…

Od 2014. članica je Beogradske dečije filharmonije, a od prošle godine i međunarodnog orkestra mladih muzičara ESYO i udruženja umetnika "ArtLink" u Beogradu.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 12 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 13 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara