Centar Ljiga (foto: Miroslava Kojić)
Centar Ljiga (foto: Miroslava Kojić)
21.02.2017, 11:41

Ima li države u Ljigu?

č: | fb:

Postoje standardi u mnogim oblastima, za sve i svašta, potrebno i nepotrebno. Nešto se poštuje, nešto ne, i to je tako u ovoj državi. Nekada nepoštovanje standarda nije problematično, nekada može biti itekako ozbiljno. Ovo je priča o jednom takvom slučaju, po ozbiljnosti veoma važnom, u praksi je "brigo moja, pređi na drugoga".

 

Priča je ovo i o borbi građana za svoja prava, a jedno od najvažnijih prava, i Ustavom zagarantovano, je pravo na zdravu životnu sredinu. U praksi se to pravo svodi na nemogućnost da stanuješ u svom stanu, jer imaš malu decu, dotrajalu kotlarnicu u podrumu i ugalj najlošijeg kvaliteta pod prozorom, koji završi u kotlarnici.

 

Ugalj u centru Ljiga

Ugalj u centru Ljiga (Foto: Miroslava Kojić)

Zgrada u Vojvode Mišića ulici

Zgrada u Vojvode Mišića ulici (Foto: Miroslava Kojić)

Ministarstvo ovo, ministarstvo ono, žalbe, odgovori… I po ko zna koji put upućivanje na ekološkog inspektora koji treba da deluje protiv zagađivača, JP Komunalac iz Ljiga. 

 

Građanin ovdašnji Zoran Nenadović vodi bitku sa vetrenjačama još od 2014.godine. Potpisivali njegove predstavke više puta i stanari. Molbe, zahtevi, merenja zagađenja, pa opet žalbe, nakupilo se toga u fascikli. Stvar je jasna, da jasnija ne može biti: kotlarnica u Vojvode Mišića ulici u Ljigu, u samom centru ove varoši, emituje 14 puta više ugljen-monoksida nego što je dozvoljeno. Ne 14 posto nego 14 puta, dobro ste pročitali. I nikom ništa! Niko od nadležnih da stavi prst na čelo, da reši ono što nije ni smelo da se desi, da dotrajali kotlovi i najlošiji ugalj udruženi emituju otrov u atmosferu. Ima dana kada je od dima i čađi znatno smanjena vidljivost.

 

Dotrajali kotlovi

Dotrajali kotlovi (Foto: Miroslava Kojić)

Kotlarnica u drugom delu Ljiga je pred ovu grejnu sezonu rekonstruisana, mogla bi da greje i dve zgrade preko reke u starom delu Ljiga, od kojih je jedna ova u Vojvode Mišića, ali toplovod preko reke Ljig mora da košta. U Komunalcu nije bilo moguće saznati da li će ove godine uraditi toplovod ili će imati sredstava samo za projekat.

 

U državi u kojoj malo šta funkcioniše, koga briga za jednu zgradu u opštini i nepoštovanje propisa. Umesto da deluju imperativne norme i zagađivaču bude zabranjeno da koristi kotlarnicu, ako ne poštuje standarde, ovde je dopisivanje države sa građanima uzelo maha. I svake godine, nova pisma i novi besmisleni odgovori, upućivanje na ekološku inspekciju u Ljigu kojoj su ruke vezane. A Komunalac štancuje račune, i baš briga (ne)odgovorne u ovoj firmi za zahteve stanara pred svaku grejnu sezonu da se organizuje sastanak i razgovara o problemima sa grejanjem.

 

Nema države, ima bezakonja. I direktora koji ne ispunjava uslove za direktora javnog preduzeća. Ništa neuobičajeno u zemlji Srbiji, zar ne!?

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 9 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 4 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...