Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2017, 12:14

Opština Ub stipendira 211 studenata

č: | fb:

Opština Ub će u ovoj školskoj godini stipendirati 211 studenata osnovnih i master studija sa teritorije opštine, što je za 47 manje nego lane. Za studentske stipendije konkurisalo je 262 kandidata, ali je 51 odbijen zbog neispunjavanja predviđenih konkursnih uslova.

 

Nakon sprovedenog konkursa, Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja Skupštine opštine Ub završila je posao i objavila spisak studenata koji su dobili stipendije u mesečnom iznosu od 6.000 dinara.

 

Od ove školske godine važi nova Odluka o novčanim naknadama studentima dela troškova studiranja, kojom su, u odnosu na prethodnu, pooštreni kriterijumi za dobijanje opštinske stipendije.

Pravo na stipendiju mogli su ostvariti akademci državnih i privatnih fakulteta koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisali zimski semestar odgovarajuće godine studija, koji tokom studiranja nisu gubili godinu, nisu u radnom odnosu i odmah su po završetku srednje četvorogodišnje škole prvi put upisali prvu godinu osnovnih akademskih studija, a zajedno sa oba roditelja ili staratelja imaju prebivalište na teritoriji opštine Ub najmanje godinu dana.

Stipendiju su mogli dobiti i studenti prve godine studija ukoliko im je prosečna ocena u srednjoj školi bila od 4,50 do 5,00, a takvih je ove godine 47, što je za devet više nego prošle.

 

Od brucoša koji su ispunili predviđene uslove konkursa i dobili opštinske stipendije, njih petoro je upisalo Elektrotehnički fakultet, po četvoro Matematički, Učiteljski i Mašinski, a troje Saobraćajni fakultet.

 

Među novim opštinskim stipendistima je i po dvoje studenata prve godine Arhitektonskog, Biološkog, Poljoprivrednog, Rudarsko-geološkog, Građevinskog, Tehnološko-metalurškog, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija. 

 

Pravo na naknadu dela troškova studiranja stekao je i po jedan brucoš Filozofskog, Medicinskog, Hemijskog, Fizičkog, Pravnog i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, potom FON-a, Kriminalističko-policijske akademije, Akademije umetnosti, Poslovnog fakulteta Valjevo i Fakulteta bezbednosti.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 4 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara