KUD
KUD "Tamnava"
09.07.2014, 09:41

Na festivalu u Grčkoj

č: | fb:

Posle prošlogodišnjeg uspešnog učešća KUD „Tamnava” na Međunarodnom dečjem festivalu folklora u grčkom gradu Seresu, Ubljani su i ovog leta dobili poziv od organizatora da gostuju na toj sedmodnevnoj smotri tradicionalnih igara. Rado su se odazvali, pa je tridesetak članova starijeg dečijeg ansambla nastupalo na ovogodišnjem, 12. po redu Festivalu. Pored KUD „Tamnava” i predstavnika domaćina, učestvovalo je još šest društava iz Rusije, Ukrajine, Litvanije, Mađarske, Indije i Bugarske. Ubljani su svako veče imali koncerte na trgovima, u amfiteatrima i domovima kulture u okolnim mestima Seresa i samom gradu, gde su brojnoj publici predstavili ne samo raznolikost srpske igre, već i našu tradiciju, kulturu i narodne nošnje.

Sumirajući utiske po povratku sa putovanja, umetnički rukovodilac starijeg dečijeg ansabla u KUD „Tamnava” Nemanja Jovanović ističe da su poziv da drugi put za redom učestvuju na poznatom grčkom festivalu folklora doživeli kao pohvalu i priznanje za svoj rad, kao i da su ponovo bili jedino društvo iz Srbije na ovoj manifestaciji. Takođe napominje da su, zahvaljujući tradicionačnom.srpsko-grčkom prijateljstvu, kod domaćina imali „poseban tretman”, a na svakom nastupu doživeli su ovacije. Prema rečima Jovanovića, mladi ubski igrači oduševljeni su boravkom u Seresu, a osim što su grčkoj publici prikazali naše tradicionalne igre, imali su vremena i za druženje sa drugim učesnicima, obilazak lokalnih znamenitosti, ali i posetu srpskom vojničkom groblju Zejtinlik nadomak Soluna.  

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 sati 2 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 51 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.