Okrugli sto u ljiškoj osnovnoj školi (foto: Miroslava Kojić)
Okrugli sto u ljiškoj osnovnoj školi (foto: Miroslava Kojić)
16.03.2017, 13:34

Podrška deci u riziku od ranog napuštanja obrazovanja

č: | fb:

Nastavničko udruženje Ljig, već nekoliko godina u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju sprovodi programe inkluzivnog obrazovanja, uz podršku nastavnika i roditelja, lokalne samouprave, lokalnih institucija i medija, sa ciljem da obrazovanje bude dostupno svoj deci.

 

Projekat podrške deci iz uskraćenih grupa i njihovim porodicama na teritoriji opštine Ljig, realizovan u poslednja tri meseca, značio je dodatnu podršku iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i odnosio se na romsku decu, iz naselja Milavac.

 

U ime Ministarstva prosvete na okruglom stolu u ljiškoj OŠ "Sava Kerković" na temu "Unapređenje lokalnih mehanizama podrške deci iz uskraćenih grupa u cilju smanjenja osipanja iz obrazovnog sistema" govorila je Nina Skarep, iz Ministarstva prosvete –Sektor za evropske integracije, koja je prisutnima predstavila Pravilnik o kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije. Prisustvovali su članovi Interresorne komisije, nastavnici svih škola, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, članovi Saveta roditelja i nekoliko porodica romske dece, prepoznate kao dece u riziku od ranog napuštanja obrazovnog sistema, što je bila glavna tema ovog skupa sa ciljem da se posle otkrivanja uzroka, preduzmu sve potrebne mere da deca ne prekidaju školovanje pre završene osnovne škole.

 

Realizovane su radionicе sa ciljem razvijanja osnovnih komunikacijskih veština, radionica zdravstvenog vaspitanja i razvijanja zdravih stilova života i radionice na temu tolerancije. Nastavnici Marijana Negovanović Obradović i Dragan Đorđević, svoje radionice su koncipirali tako da se omogući bolja socijalizacija dece iz uskraćenih grupa, konkretno romske dece. Nastavnice Zorana Živojinović i Violeta Kešelj su kroz korelaciju istorije i biologije, pokazale koliko su vazni raznovrsnost ishrane, higijena i fizička aktivnost, što je dovelo do produžetka životnog veka, a psiholozi Maja Aleksić Čučak i Dragana Zolotić su se bavile tolerancijom.

 

Jasmina Tošanić govori romskoj deci o higijenskim navikama

Jasmina Tošanić govori romskoj deci o higijenskim navikama (Foto: Miroslava Kojić)

Poslednja radionica-pričaonica održana je nedavno u romskom naselju u prostorijama škole. O razvijanju pravilnih higijenskih navika govorila je doktorka Jasmina Tošanić, pedijatar, uključena u sve aktivnosti Nastavničkog udruženja, kao član Interresorne komisije za sagledavanje potreba pružanja pomoći deci. Dragana Zolotić, školski psiholog, razgovarala je tom prilikom sa roditeljima i starateljima o razlozima izostajanja dece iz škole. Iako svesni problema izostajanja dece sa nastave, roditelji su više govorili o socijalnom statusu porodice i nemogućnosti da nađu siguran posao.

 

U selu Milavac prepoznato je deset porodica decе u riziku i njih su obišli predstavnici škole, pedagoški asistent, koji pruža dodatnu podršku toj deci i pedijatar ljiškog Doma zdravlja. Oni su nekoliko dana sagledavali uslove u kojima žive deca (uglavnom u porodicama sa najmanje četvoro dece), bez kupatila, bez vode, sa lošim higijenskim navikama.Svima su podeljeni higijenski paketi.

 

Posle obilaska porodica postali su jasniji razlozi izostajanja dece sa nastave. Dalje aktivnosti moraju biti u korelaciji sa sagledanim stanjem u konkretnoj sredini, odnosno porodicama, da bi se ostvario cilj – da deca idu redovno u školu, odnosno da je ne napuštaju do kraja osnovnog obrazovanja. I da se osnaže za dalje školovanje.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara