Đaci sade drveće na Školarcu (foto: Ranko Antonić)
Đaci sade drveće na Školarcu (foto: Ranko Antonić)
21.03.2017, 16:26

Na "Školarcu" posađeno 50 stabala

č: | fb:

Povodom današnjeg Svetskog dana šuma, na prostoru Sportskog rekreativnog centra "Školarac" na Ubu posađeno je 50 sadnica listopadnog drveća i četinara. Sadnice su donacija Javnog preduzeće "Srbijašume", koje je ovu akciju ozelenjavanja organizovalo u saradnji sa Opštinom Ub. 

 

Pored radnika Komunalnog javnog preduzeća "Đunis", u sadnji 35 stabala smrče i 15 topola, starosti od pet do deset godina, učestvovali su i učenici četvrtih razreda ubske Osnovne škole "Milan Munjas", a događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave i Šumarske uprave Valjevo.

Verka Lukić

Verka Lukić (Foto: Ranko Antonić)

  

Pomoćnik predsednika Opštine Ub, Verka Lukić zahvalila se "Šrbijašumama" na donaciji, uz nadu da će sa tim Javnim preduzećem nastaviti saradnju i ubuduće, kako bi što veći broj javnih površina ulepšali i doprineli stvaranju novih zelenih oaza u gradu.

 

Svetski dan šuma, 21. mart, Javno Preduzeće "Srbijašume" obeležava velikom akcijom sadnje 2.000 sadnica lišćara i četinara u mnogim gradovima i opštinama, sa ciljem podizanja svesti o značaju šuma, naročito dece i učenika, kao i povećanja stepena šumovitosti u Srbiji. Kako smo saznali od Miodraga Nikolića, inženjera za šumarstvo u Šumskoj upravi Valjevo, danas je na području Kolubarskog okruga po 50 stabala lišćara i četinara, osim na Ubu, posađeno i u dvorištima valjevske Predškolske ustanove i Osnovne škole u Osečini.

 

Drveće posađeno na Školarcu

Drveće posađeno na Školarcu (Foto: Ranko Antonić)

U Kolubarskom okrugu, ukupna površina šuma iznosi 112.000 hektara, od čega je 56.000 hektara u državnom vlasništvu, a druga polovina u privatnom. Prema rečima Boška Vidića, inženjera za državne šume u Šumskoj upravi Valjevo, za razliku od ranijih, ove godine je zdravstveno stanje šuma zadovoljavajuće i stabilno, a stepen sušenja je u normalnom obimu.

 

"Usled velike suše, 2012. godine imali smo poremećaj ekološke ravnoteže, što se odrazilo na poljoprivredu i šumarstvo. Posledice smo osetili i u regionu, jer je došlo do intenzivnog sušenja šuma, najviše na Maljenu, na obroncima Divčibara, gde je plitko zemljište, ali nisu bile pošteđene ni druge planine. Čak su i nizijske šume, brdske i ravničarske, osetile drastičniju promenu u smislu stepena sušenja, što saniramo kroz seču i pošumljavanje. Uklonili smo suva stabla i pošumili sa novim, otpornim vrstama, kao što je crni bor, izuzetno prilagodljiv lošim uslovima sredine, iako je malo zahtevan. Na području Kolubarskog okruga pošumili smo 40 hektara i imamo još oko 20 hektara za pošumljvanje u državnim šumama“, rekao je Boško Vidić.

 

Nikolić, Vidić i Milošević

Nikolić, Vidić i Milošević (Foto: Dragana Nedeljković)

Što se tiče ubske opštine, najveći deo šuma - 5.500 hektara, nalazi se u privatnom vlasništvu. Ove šume su usitnjene i raspoređene su u 11.000 parcela, dok u državnom posedu ima oko 250 hektara. Referent za privatne šume na teritoriji ubske opštine Jevrem Milošević kaže da se u najvećem broju slučajeva radi o lišćarskim šumama, gde preovlađuju hrast, jasen, grab i cer. On takođe ukazuje na jedan veliki problem, a to je prekomerna seča šuma.

 

"S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, ogroman je udar na privatne šume i to je višedecenijski problem. Kroz istoriju, šuma je vadila sve krize i kad god je trebalo da ljudi rešavaju neka svoja egzistencijalna pitanja, uvek je  udar bio na šume. Mi se maksimalno trudimo, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, da zaštitimo šume, smanjimo seču i naše građane uputimo na pravi put. Savetujemo ih da ponovo pošume tamo gde su stabla posečena, ali i nepolodne površine", istakao je Milošević.

 

Za pošumljavanje u močvarnim predelima, Tamnavcima preporučuje topolu, a četinare u brdsko- planinskim predelima, na nadmorskim visinama iznad 300 metara.

Đaci, učitelji i predstavnici opštine

Đaci, učitelji i predstavnici opštine (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 25 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 20 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...