Registracija Prijava preko FB
Učenici na prezentaciji (foto: Dragan Belajac)
Učenici na prezentaciji (foto: Dragan Belajac)
06.04.2017, 07:36

Ubske osnovce roboti uče programiranju

č: | fb:

U okviru edukativne kampanje Fonda B92 "Bitka za znanje", ubska Osnovna škola "Milan Munjas" dobila je pet robota mBot STEM, uz pomoć kojih će đaci učiti osnove programiranja i kodiranja. Ovi posebno dizajnirani roboti, jednostavni za sklapanje i korišćenje, treba da doprinesu unapređenju nastave informatike, a namenjeni su učenicima od petog do osmog razreda, kojih u ubskoj školi ima oko 700. 

 

Za učešće u akciji Fonda B92, OŠ "Milan Munjas" je prijavio nastavnik tehničko-informatičkog obrazovanja Nemanja Dragićević, koji je završio i stručnu obuku za korišćenje mBota kao nastavnog sredstva. Na prezentaciji robota, organizovanoj za deo učenika šestog i osmog razreda, Dragićević je pojasnio od čega su sastavljeni, kako funkcionišu i koje su im mogućnosti. Donirani mBot-ovi imaju nekoliko ugrađenih funkcija (izbegavanje prepreka, kretanje po ucrtanoj liniji i daljinska kontrola), ali omogućavaju i naprednije korišćenje.

 

mBot roboti

mBot roboti (Foto: Dragana Nedelković)

"U pitanju su programabilni, mali roboti, sa kojima naša deca lako i kroz igru mogu da nauče programiranje, kao i da svoja interesovanja i znanja primene u praksi. Do sada nismo imali priliku da ih koristimo, čak ni u srednjoj školi, a kamoli u osnovnoj, tako da prvi put programiranje možemo da im objasnimo i praktično pokažemo. Programiranje se radilo na papiru i sa olovkom, kuckali su neke tarabice i pisali i vrlo su teško uspevali da povežu same kodove sa realnim stvarima koje bi se desile. Sada, kada im se po blokovima pokaže kako šta radi i funkcioniše, siguran sam da će mnogo više dece biti zainteresovano za programiranje", uveren je nastavnik Dragićević.

Dodaje da mada roboti izgledaju jednostavno, jer su prilagođeni starijem osnovnoškolskom uzrastu i napravljeni su tako da učenici mogu vizeulno i programski da ih shvate, imaju neograničene mogućnosti, što zavisi od maštovitosti i kreativnosti učenika.

 

"Ne postoji model po kome ovaj robot može da se programira samo tako i nikako drugačije. Može sve što dete zamisli, tako da direktno zavisi od njihove mašte, kreativnosti, od toga koliko oni žele i koliko mogu da nauče", napominje mladi nastavnik.

 

Nemanja Dragićević

Nemanja Dragićević (Foto: Dragana Nedelković)

Govoreći o primeni nove opreme u nastavi, kaže da je pet robota nedovoljno za kvalitetan rad sa svim učenicima viših razreda i onim najzainteresovanijim za programiranje.

 

"Nema mnogo smisla ako dete samostalno ne radi sa robotom. Svaki učenik treba da ima mogućnost da ga samostalno programira, vidi šta sve sa njim može da se uradi i uči na svojim grešakama. Ja sam uspeo da napravim grupe od troje, četvoro đaka, tako da ću za početak krenuti da radim sa njih 20, a formiraćemo i jednu sekciju za sve zainteresovane učenike. Ako neko želi da se priključi ovoj akciji i donira nam robote, može da kontaktira školu, kako bismo povećali broj mBot-ova i samim tim omogućili svoj deci koja vole programiranje da se time bave i u osnovnoj školi", upućuje apel nastavnik Nemanja Dragićević, uz napomenu da jedan mBot košta sto evra.

Ucenici na prezentaciji

Ucenici na prezentaciji (Foto: Dragana Nedelković)

 

OŠ "Milan Munjas" je jedina škola u ubskoj opštini i među prvih 50 u Srbiji koja je dobila mBot-ove u okviru akcije "Bitka za znanje". Kampanju je pokrenuo Fond B92 sa idejom da uz podršku donatora za svaku osnovnu školu u Srbiji obezbedi po pet robota, koji će starijim osnovcima pomoći da savladaju osnove programiranja, ali i elektronike i robotike. Cilj je da se kod osnovaca kroz igru razvije kritičko mišljenje i veština rešavanja problema, kao i da se motivišu da se u budućnosti bave tzv. STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo). 

 

"Bitku za znanje" podržalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pošto se koncept ovog programa uklapa u plan da informatika od septembra postane obavezan predmet u školama.

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 14 sati 10 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 18 sati 3 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar