Registracija Prijava preko FB
Javni radovi (foto: Dragan Belajac)
Javni radovi (foto: Dragan Belajac)
10.04.2017, 13:25

Javni radovi uposlili 45 Ubljana

č: | fb:

Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je ubskom Komunalnom javnom preduzeću "Đunis" da u okviru javnih radova od 1. aprila uposli 45 nezaposlenih lica sa evidncije te službe, od kojih su dve osobe sa invaliditetom.

 

Oni će, u naredna četiri meseca, koliko traju javni radovi, dobijati po 18.000 dinara, troškove prevoza od po 2.000 dinara, kao i plaćene poreze i doprinose po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Nezaposleni su prevashodno angažovani u službama Zelenilo i Čistoća, koje sada imaju najviše posla, pošto je započeta realizacija prolećnog programa uređenja grada, pojašnjava Saša Milićević, direktor  KJP "Đunis".

 

"Oni će u selima, pre svega, raditi na sređivanju mesnih grobalja, kojih ima 40 i čišćenju i krčenju obala drugog reda, dok su u gradu angažovani na uređenju i održavanju cvetnih i zelenih površina, orezivanju stabala i drvoreda, uređenju korita reke Ub, uklanjanju rizle i slično. Naše službe pokrivaju određeni deo grada sa ovim poslovima, međutim prvi lepi prolećni dani donose mnogo više posla, pa nam pomoć novoangažovanih radnika mnogo znači, jer ćemo sa njima uspeti da ih lakše i brže obavimo" kaže direktor ubskog Komunalnog preduzeća.

 

Saša Milićević

Saša Milićević (Foto: Dragan Belajac)

Milićević podseća da je "Đunis" i u prethodnim godinama bio uključen u program javnih radova, a sada je uspešno konkurisao u saradnji sa lokalnom samoupravom, čime je obezbeđen privremeni posao za 45 teže zapošljivih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrerebe. Prednost pri zapošljavanju imali su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, viškovi zaposlenih, mladi do 30 godina starosti sa statusom dece palih boraca i bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i porodičnog nasilja i osobe sa invaliditetom.

 

Pored značaja koji ima za Komunalno javno preduzeće "Đunis", projekat javnih radova ipak najviše znači nezaposlenim Ubljanima, s obzirom na to da ih oko 1.900 čeka na posao.

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, među nezaposlenima upravo su najbrojnija nekvalifikovana lica, koja su uglavnom i korisnici Centra za socijalni rad. Što se tiče fakultetski obrazovanih, na evidenciji nezaposlenih najviše je diplomiranih rudarskih inženjera, dok nema ni jednog diplomiranog elektro, građevinskog i mašinskog inženjera, arhitekte, lekara i učitelja.

 

Početkom godine, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 11 javnih poziva za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini, među kojima su i javni radovi, za koje će biti izdvojeno 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.  

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 13 sati 26 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 20 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar