Gosti i domaćini (foto: Dragana Nedeljković)
Gosti i domaćini (foto: Dragana Nedeljković)
12.04.2017, 12:01

Vaskršnji darovi za Specijalnu školu na Ubu

č: | fb:

Povodom predstojećeg praznika Vaskrsa, deci sa smetnjama u razvoju iz Izdvojenog odeljenja specijalne škole "Ljubomir Aćimović" na Ubu podeljeni su paketići i drugi pokloni, koje su za njih pripremili učenici škola sa područja Arhijerejskog namesništva tamnavskog.

 

Humanitarnu akciju pod nazivom "Vaskršnji dar" pokrenuli su veroučitelji, uz podršku Kancelarije za veronauku Eparhije valjevske, a masovno su joj se odazvali osnovci iz ubske OŠ "Milan Munjas", banjanske "Rajko Mihailović", radljevske "Dušan Danilović", pambukovačke "Sveti Sava", potom OŠ "Jovan Cvijić" iz Suvog Sela, Izdvojeno odeljenje lajkovačke OŠ "Mile Dubljević" u Pepeljevcu i učenici ubske Gimnazije "Branislav Petronijević".

 

Pored paketića, sa slatkišima, školskim priborom i igračkama, koje su predstavnici pomenutih škola lično uručili deci sa ometenošću, prikupljena je i velika količina odeće i obuće, što će im biti naknadno podeljeno.

 

Podela paketića

Podela paketića (Foto: Dragana Nedeljković)

Primopredaji poklona prisustvovao je i protojerej Milan Ristivojčević, načelnik za veronauku Eparhije valjevske, koji je rekao da je najveći i najradosniji hrišćanski praznik dan kada treba da mislimo jedni o drugima.

"Vaskrs potrebuje baš tu brigu, da ne zaboravimo jedni za druge. Akciju Vaskršnji dar su inicirali i sproveli naši veroučitelji sa području Arhijerejskog namesništava tamnavskog, ali su darodavci učenici svih škola, koji su osetili potrebu da sa svojim vršnjacima podele prazničnu radost i da im ulepšaju Vaskrs. Mene ona posebno raduje, kao i naše veroučitelje, jer na časovima veronauke deca ne samo da nešto uče, nego to primenjuju i u svom životu, što se vidi po darovima koje su priuštili svojim drugarima. Mi smo u ovom vremenu prilično otuđeni jedni od drugih, da ne kažem da smo postali egoistični. Ali ova deca ulivaju nadu da svet može da se promeni", rekao je protojerej Milan Ristivojčević, uz napomenu da je Arhijerejsko namesništvo tamnavsko prvi put, uz pomoć učenika, organizovalo akciju "Vaskršnji dar".

 

Do sada, školskoj deci paketići su deljeni za Savindan, ali će se, prema njegovim rečima, namesništvo potruditi da ubuduće "pridari" i za druge hrišćanske praznike.

 

Veroučitelj u najvećoj tamnavskoj školi, ubskoj OŠ "Milan Munjas" Rastko Alimpijević smatra da u susret prazniku nad praznicima, Vaskrsu, svi treba da pokažemo humanost.

"Učenicu naše škole su se u velikom broju odazvali humanitarnoj akciji i koliko je ko mogao, od srca su prikupili pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, a to su deca sa smetnjama u razvoju. Mislim da su kroz hrišćansku nauku, veronauku, oni pokazali ne samo da veruju, nego su svoju veru i potvrdili svojim delima", istakao je Rastko Alimpijević.

 

Podela paketića

Podela paketića (Foto: Dragana Nedeljković)

Među učenicima ubske škole koji su delili poklone bila je i Iva Adamović koja je prezadovoljna što je veliki broj odeljenja podržao human gest, prikupivši novac za pomoć deci iz Izdvojenog odeljenja "Ljubomir Aćimović".

"Zahvaljujući novcu koji smo zajedno skupili, našim drugarima smo obezbedili pribor za školu, bojanke, slatkiše i sve drugo što će njima ulepšati detinjstvo barem za praznike i pomoći im da imaju bolje uslove za učenje i rad u školi", izjavila je učenica šestog razreda ubske škole Iva Adamović.

 

Sem đaka sa smetnjama u razvoju, akciji "Vaskršnji dar" veoma se obradovala i Mirjana Jovanović, defektolog u specijalnoj školi "Ljubomir Aćimović".

 

"Naši učenici u većini slučajeva potiču iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica, tako da im svaka donacija mnogo znači. Hvala na divnom gestu i ovoj akciji, prvi put organizovanoj za Uskrs. Volela bih da ona postane tradicionalna, da se učenici svake godine odazivaju i prikupljaju paketiće za našu decu, jer im je svaka pomoć neophodna. Pozivam i sve sugrađane da se uključe u ovakve i slične akcije i da nas se sete i za druge praznike, a ne samo za Novu godinu i Savindan, kao što je do sada bio slučaj", apelovala je defektolog Mirjana Jovanović, dodajući u šali da svi učenici dođu u školu kada se dele pokloni. Prema njenim rečima, sličnu akciju treba organizovati i pred zimski period, zato što mnoga deca nemaju ni cipele ni tople jakne.

Podela paketića

Podela paketića (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Učenici specijalne škole "Ljubomir Aćimović" koriste prostorije budućeg Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i nadaju se da će on što pre biti otvoren. U namenski preuređenom objektu, u potpunosti prilagođenom učenicima sa smetnjama u razvoju, pored učionica, nalazi se i prostorija za dnevni boravak, senzorna i dve sobe za odmor, trpezarija sa kuhinjom, fiskulturna sala, kao i toaleti i tuš kabine za nepokretnu i decu sa teškoćama u kretanju. Osim Mirjane Jovanović, sa 17 učenika, raspoređenih u tri grupe, rade i defektolozi Arjeta Batovac i Ljiljana Marković.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara