Registracija Prijava preko FB
Učesnici manifestacije (foto: Dragana Nedeljković)
Učesnici manifestacije (foto: Dragana Nedeljković)
13.04.2017, 09:29

Kreativna radionica u Banjanima

č: | fb:

Osnovna škola "Rajko Mihailović" iz Banjana po trinaesti put zaredom bila je organizator i domaćin kreativne radionice šaranja i ukrašavanja vaskršnjih jaja, koja se održava u okviru verske nastave.

 

Na radionici pod nazivom "U susret Vaskrsu" učestvovalo je blizu 220 učenika od prvog do osmog razreda iz matične škole i izdvojenih odeljenja, kao i predškolska grupa iz ubskog Vrtića i đaci OŠ „Jovan Cvijić“ iz Suvog Sela.

 

Šaranje jaja

Šaranje jaja (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Za šaranje i dekorisanje jaja, deca su koristila različite materijale i tehnike, pokazavši da za jedan od najstarijih i najlepših srpskih običaja imaju i veštine i dara. Među nekoliko stotina oslikanih i ukrašenih, najlepše jaje je po oceni žirija bilo đaka petaka Velibora Jurišić, drugu nagradu je osvojila godinu dana mlađa Bojana Antonić, a treću Kristina Ilić, učenica sedmog razreda. Nagradu u vidu knjige dobio je i tandem Mihailo Maričić- Marko Belopavlović (sedmi razred), čije je vaskršnja kreacija od jaja proglašena najmaštovitijom.

 

Nagrade pobednicima uručila je novoizabrana direktorka banjanske škole Vesna Vasić, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija „U susret Vaskrsu“ protekla u veseloj i druželjubivoj prazničnoj atmosferi.

"Iskreno sam oduševljena kreativnošću i spretnošću naših učenika u oslikavanju vaskršnjih jaja. Posebno me oduševilo što je prva nagrada otišla u ruke Velibora Jurišića, koji je jaje našarao tradicionalnom tehnikom, perom i voskom.To je, najpre, neobično za jednog dečaka, a drugo i tehnika je teška, zahteva preciznu ruku i veštinu, tako da me raduje što je baš njegovo jaje žiri odabro za najlepše", izjavila je nakon manifestacije Vesna Vasić, direktorka OŠ "Rajko Mihailović".

 

Vesna Vasić

Vesna Vasić (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Učesnicima i pobednicima ovog svojevrsnog školskog takmičenja čestitao je i arhijerejski namesnih tamnavski, prota Mitar Milovanović rekavši da su neka ukrašena jaja prava umetnička dela. Takođe je podsetio da se jaje smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti.

"Svojim umetničkim delima, vi najavljujete da ćete sutra u životu biti uspešni ljudi i da ćete postati dobri umetnici. Pravo i veliko umetničko delo jeste samo jaje. To je delo koje je tvorac i Bog stvorio, jer od tog jajeta postaje i rađa se život i ne bez razloga je ono uzeto da bude simbol Vaskrsa", rekao je prota Mitar, pohvalivši banjanskog veroučitelja što već 13 godina uspešno organizuje ovu kreativnu radionicu, uz podršku i pomoć celog kolektiva.

 

Šaranje jaja,

Šaranje jaja, (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Broj učesnika kreativne radionice iz godine u godinu se povećava, a manifestacija se roji, ukazao je Marko Rafailović, nastavnik verske nastave u OŠ „Rajko Mihailović“.
"Izdvojeno odeljenje u Vrelu ove godine je posebno organizovalo takmičenje u šaranju jaja, a video sam na internetu da je do daleke Moskve, do njihovih veroučitelja i do ruske dece stigao model naše kreativne radionice i da se na isti način organizuje. To pokazuje da se ova manifestacija roji, kao što se roje pčele u jednoj vaskršnjoj pesmi", ocenio je veroučitelj Marko Rafailović.

 

Prema njegovim rečima, svaka nova generacija učenika sa podjednakim oduševljenjem prihvata učešće u kreativnoj radionici i sa velikom ljubavlju i nadom priprema vaskršnja jaja za najveći hrišćanski praznik.

Našarana jaja

Našarana jaja (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 10 sati 24 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 1 komentar

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 18 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar