Registracija Prijava preko FB
Opštinska zgrada (foto: Miroslava Kojić)
Opštinska zgrada (foto: Miroslava Kojić)
13.04.2017, 13:22

Asfaltiranje puteva, led sijalice, sređivanje "sređene" zgrade...

č: | fb:

Prvi put ove godine ljiška opština donela je i na svoj sajt stavila plan javnih nabavki male vrednosti i u otvorenom postupku. Precizirani su rokovi oglašavanja, realizacije i okvirne cene. Nabavke se odnose na gradnju i asfaltiranje puteva, izgradnju mostova, azil za pse, informisanje, sređivanje fasade zgrade opštine, prostorni plan opštine, izradu projekata (toplane, vodovoda, puteva, sale), javnu rasvetu.

 

Završena je javna nabavka za azil za pse, procenjena na 2,5 miliona dinara, koja poslednjih godina izaziva posebnu pažnji odbornika i građana kako zbog cene, tako i zbog činjenice da je u Ljigu svakodnevno moguće videti mnogo pasa lutalica. Posao je dodeljen firmi iz sela kod Lajkovca, redovnoj "mušteriji" opštinskog budžeta.

 

Javni konkurs za medijske sadržaje nedavno je objavljen, ali sa znatno manjim sredstvima nego što je planom javnih nabavki predviđeno. Umesto 2,5 miliona, u konkursu je navedeno da su sredstva za usluge informisanja 500.000 dinara. Inače, u budžetu za 2017. godinu je opredeljeno tri miliona dinara.

Opština je već ušla u posao sa firmom Telemark iz Čačka i ustupila joj prostor u objektu čija je gradnja počela još 1999.godine (takozvani Kulturni centar), a koji još nije priveden nameni. Verovatno će najveći deo sredstava opredeljenog budžetom za informisanje, otići ovom proizvođaču medijskih sadržaja, na osnovu posebno sklopljenog ugovora.

Telemark

Telemark (Foto: Miroslava Kojić)

Opštinski prostor ustupljen privatnom mediju

Opštinski prostor ustupljen privatnom mediju (Foto: Miroslava Kojić)

 

Za puteve planirano je blizu 60 miliona dinara. Predviđeno je da se asftaltiraјu putevi u Moravcima, Kalanjevcima, Poljanicama, Jajčiću, Šutcima, Brančiću,Veliševcu, Slavkovici, put Štavica-Kozelj, Liplju, Bau (predviđena vrednost radova oko 47 miliona). Radovi na nekategorisanim putevima koštaće oko 10 miliona dinara, a neki putevi će biti izgrađeni. Tri mosta su planirana u selu Kadina Luka ( Građenik, Sajići i Živanovići) i jedan u Štavici, ukupne vrednosti oko 35 miliona dinara.

 

Predviđena su sredstva za sređivanje opštinske zgrade (dva miliona), mada je nejasno koji su poslovi u pitanju, pošto je fasada zgrade urađena prošle godine (sem malog dela), po rečima predsednika, sredstva nisu bila iz budžeta. U planu su i dva miliona dinara za stepenište u opštini, a biće saniran i krov.

 

Led sijalice kao stavka u budžetu su već nekoliko godina. Od prvobitnih 70 miliona dinara i 30 godina za zamenu sijalica, a u međuvremenu se nije ni započelo sa time, stiglo se do 41,5 miliona, odnosno izdvajanja po pet miliona godišnje do završetka projekta.

 

Za sada nema ništa od toplovoda koji bi premostio reku, što bi omogućilo grejanje svih stambenih zgrada iz prošle godine rekonstruisane kotlarnice. Sredstava ima samo za projekat, pa će građani u centru Ljiga još jednu grejnu sezonu dočekati u dimu punom ugljen monoksida. Ni inspekcije, ni nadležno ministarstvo kao da ne mogu ništa onima koji rade protiv zdravlja stanara i samih zaposlenih radnika koji u veoma teškim uslovima, gotovo bez ventilacije radno vreme provode u staroj kotlarnici.

Ono čega nema u planu, jeste industrijska zona, kako investitori ne bi i dalje zaobilazili Ljig. Pre par godina organizovan je sastanak sa potencijalnim kineskim investitorima, uz obećanje sa glavnog mesta u opštini da će ulaganjem Kineza posao dobiti stotinak ljudi. Umesto toga, jedan broj radnika je angažovan na deonici budućeg autoputa, uglavnom se radi o najtežim poslovima u tunelu u Brančiću i van tunela.

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 13 sati 5 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 16 sati 59 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar