Registracija Prijava preko FB
Potpisivanje Memoranduma (foto: Dragana Nedeljković)
Potpisivanje Memoranduma (foto: Dragana Nedeljković)
14.04.2017, 07:25

Kompletiranje dokumentacije za Regionalnu deponiju "Kalenić"

č: | fb:

Za izgradnju Regionalne deponije "Kalenić" priprema nedostajuće tehničke dokumentacije omogućena je Memorandumom o razumevanju, koji su na Ubu potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Kancelarije za Evropske integracije, Regionalnog preduzeća "Eko-Tamnava" i 11 lokalnih samouprava uključenih u ovaj projekat.

 

Memorandm podrazumeva zajedničko delovanje i saradnju na izradi projekta za dobijanje građevinske dozvole i tenderske dokumentacije, kao i na uspostavljanju sistema za integralno upravljanje komunalnim otpadom za Kolubarski region. 

 

Pripremom neophodne tehničke i tenderske dokumentacije konačno će biti ispunjenii svi uslovi za početak radova na trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine. Regionalni centar za upravljanje otpadom sa deponijom "Kalenić" gradiće se na oko 60 hektara napuštenih površinskih kopova "Tamnava – Zapadno polje" i pokrivaće područje od oko 4.000 kvadratnih kilometara. Centar obuhvata 11 gradova i opština (Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig),  sa preko 360.000 stanovnika.

 

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da je potpisivanje Memoranduma neophodno, kako bi se išlo u pravcu obezbeđivanja sredstava za  kompletiranje dokumentacije, a potom i prve faze radova, koja podrazumeva izgradnju tela deponije u Kaleniću.

 

"Ministarstvo već razgovara sa donatorima o obezbeđivanju sredstava za završetak neophodne dokumentacije, koja po proceni naših inženjera košta oko 250.000 evra. Projekat izgradnje Regionalne deponije kandidovali smo za IPA finansiranje, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije, a jednim delom bi i Republika Srbija trebalo da učestvuje u finasiranju. U svakom slučaju, mi ćemo kroz Memorandum sa još većim kapacitetom da pomognemo u pripremi tendersko-tehničke dokumentaciju i pripremi izvođenja prve faze radova. Daćemo sve od sebe da ovaj projekat od javnog interesa bude završen na najbolji mogući način i da konačno imamo sanitarnu deponiju za odlaganje otpada", izjavila je Stana Božović.

 

Državna sekretarka je upozorila  da je Srbija degradirana i uništena kada je u pitanju oblast životne sredine i da od 2,5 miliona tona otpada, koliko građani generišu na godišnjem nivou, samo 400.000 završi na sanitarnim deponijama, a ostatak na smetlištima, dok se tek pet odsto otpada reciklira i ponovo iskoristi.

 

Potpisivanje Memoranduma

Potpisivanje Memoranduma (Foto: Dragana Nedeljković)

Po oceni Zorana Petrovića, direktora preduzeća "Eko- Tamnava", zaduženog za izgradnju Regionane deponije "Kalenić", potpisivanje Memoranduma predstavlja značajano približavanje ka konačnom rešenju ovog projekta, koji je došao u završnu fazu.

 

"Izradom projekta za građevinsku dozvolu i tenderske dokumentacije, mi završavamo kompletiranje dokumentacije i nadam se da će sledeće godine početi radovi na izgradnji samog tela deponije u Kaleniću. Prvobitna zamisao je bila da se projekat finansira samo iz IPA fondova Evropske unije, međutim došlo se na ideju da se finansiranje razdvoji, kako bismo ubrzali realizaciju. Izgradnja tela deponije  biće finansirana iz budžeta Republike Srbije, a infrastrukturno opremanje reciklažnih dvorišta, transfer stanica i samog reciklažnog centra u Kaleniću iz IPA fondova. Nama je trenutno najbitnije da završimo projekat za građevinsku dozvolu i imamo dogovor sa Ministarstvom finansija da već u toku narednog meseca obezbedi sredstva za izradu projekta za građevinsku dozvolu", najavio je Zoran Petrović.

 

On očekuje da se projekat za građevinsku dozvolu završi u narednih šest meseci, kako bi sledeće godine započeli radovi na samoj lokaciji u Kaleniću.

 

Zamenik predsednika opštine Ub, Aleksandar Jovanović Džajić na skupu se zahvalio Vladi Republike Srbije što je Regionalnu deponiju u Kaleniću proglasila za projekat od nacionalnog značaja i istakao njegovu važnost za uspostavljanje održivog sistema uza upravljanje otpadom, dok je zamenca direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić govorila o uslovima koje Srbija treba da ispuni da bi projekat bio finansiran iz sredstava EU, ističući da "nije realno da EU u celosti finasira projekat".

 

Prema planu, izgradnja Regionalnog centra "Kalenić" trebalo bi da otpočne sledeće godine, a da se do kraja 2019. projekat stavi u funkciju sa jednom kasetom deponije za odlaganje otpada, koja će biti dovoljna u naredne tri decenije.

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 13 sati 12 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 6 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar