Registracija Prijava preko FB
Muzička škola na Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
Muzička škola na Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
24.04.2017, 08:44

15. FESTIVAL UBSKE MUZIČKE ŠKOLE

č: | fb:

Danas je na Ubu počeo 15. Internacionalni festival Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović", koji će trajati do 29. aprila. Ubska smotra muzičkih talenata je takmičarskog karaktera i održava se u disciplinama klavir, harmonika, pevanje, gitara, gudači, drveni duvači i kamerna muzika.

 

Za učešće se prijavilo preko 220 takmičara, a pored učenika iz osnovnih i srednjih muzičkih škola sa teritorije cele Srbije, kojih je i najviše, domaćini će ugostiti i kandidate iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske  i Hrvatske.

 

Pored takmičarskog dela, Festival će i ove godine ponuditi nekoliko kvalitetnih pratećih programa u večernjim satima (19.30).

 

Čast da otvori 15. Izdanje međunarodng takmičenja mladih pripala je niškom pijanisti Nemanji Egeriću (1991), koji će večeras održati koncert u Svečanoj sali škole. Mladi umetnik prošle godine je upisao doktorske akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, kao i postdiplomske studije u klasi čuvenog pijaniste Bruna Kanina na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci. Usavršavao se i na brojnim masterklasovima kod eminentnih pijanista i dobitnik je niza značajnih nagrada.

 

Drugi koncert u okviru pratećeg festivalskog programa planiran je za sredu, kada će nastupiti prvonagrađeni solo pevači beogradske muzičke škole "Josip Slavenski" iz klase profesoke Maje Mudrić Jović. Na koncertu vokalne muzike pod nazivom "Muzikom po svetu", uz klavirsku saradnju prof. Marine Lazić, predstaviće se pobednici republičkih takmičenja i festivala Anita Aleksić, Danica Mrkić, Ana Vuletić i Emilija Jović.

 

"Ciganska bajka – u potrazi za dušom", autora Vladimira Đenadera, kompozitora, pijaniste i direktora ŠOMO "Petar Stojanović" na pratećem programu Fetivala je u petak, 28. aprila i biće to druga izvedba ove muzičko-scenske igre na Ubu. Bliska po formi i sadržaju mjuziklu i muzičkoj drami, "Ciganska bajka" je zasnovana na poeziji Srboljuba Mitića (1932-1993.) iz njegove zbirke "Čerga na utrini" i predstavlja dopadljivu sintezu vokalnih i instrumentalnih odlomaka, plesa i glume. Izgovoreni i otpevani na romskom i srpskom jeziku, Mitićevi stihovi, uz Đenaderovu sasvim tonalnu i vizuelizovanu muziku, pretvoreni su u delo neuobičajene i zanimljive forme i nadahnute igre. Režiju i scensko-dramsku postavku potpisuje Milan Bosiljčić, izvanrednu baletsku koreografiju Kosovka Radić, Zorica Čukić je muzički saradnik i dirigent, a scenograf slikar Dušan Radišić. U njenom izvođenju učestvuju profesori i učenici Muzičke škole i glumački ansambl ubskog Pozorišta "Raša Plaović".

 

Kao i prethodna, i ovogodišnje  takmičenje mladih muzičara se završava koncertom laureta i dodelom nagrada, što je zakazano za subotu, 29. aprila.

 

Svi umetnički programi i ceo 15. Festival odvijaće se u duhu obeležavanja velikog i lepog jubileja - 40. godina od osnivanja Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović" na Ubu.

 

 

Aktuelno

Milomir Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Životopis: Vajar Milomir Jevtić Pre 10 sati 28 minuta

Mile na točkiće

Sedamdesetih je, iz umetničkih razloga, mesec dana jeo samo spanać, a tek nedavno je, radom na spaljivanju drveta, došao do "filozofskog stava", da je gore isto što i dole, da je levo isto desnom,...  · 1 komentar

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 22 minuta

U Valjevu još 16 pozitivnih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 2. avgusta, kod još 16 osoba je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19, tako da su od početka pandemije u Valjevu pozitivne 1044...

Nevena Mihailović i Tara Mitrović (foto: Ljiljana R.)
Na beogradskom FDU 1.08.2020

Prve Ubljanke na katedrama za glumu i režiju

U istoriji visokoobrazovne ustanove Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nevena Mihailović i Tara Mitrović su jedine iz ubske opštine kojima je pošlo za rukom da upišu glumu i režiju  · 1 komentar