Učesnici završnog koncerta, profesori i domaćini (foto: Milovan Milovanović)
Učesnici završnog koncerta, profesori i domaćini (foto: Milovan Milovanović)
30.04.2017, 15:30

Završen Festival Muzičke škole

č: | fb:

Dodelom nagrada i koncertom najuspešnijih takmičara, na Ubu je sinoć završen šestodnevni Internacionalni festival Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović", 15. po redu, na kome je učestvovalo preko 220 kandidata iz četrdesetak osnovnih i srednjih škola. Pored Srbije, svoje predstavnike imali su Makedonija, BiH, Republika Srpska i Hrvatska.

 

Odlukom festivalskog žirija, titulu laureata mogli su da ponesu samo takmičari sa osvojenih sto poena, a takvih je sedmoro.

Aleksandra Latinović

Aleksandra Latinović (Foto: Dragana Nedeljković)

Apsolutni pobednik još jednom je Aleksandra Latinović, učenica prvog razreda srednje MŠ "Davorin Jenko" iz Beograda, koja je do prošle godine zastupala boje ŠOMO "Petar Stojanović" i to kao najuspešniji i najtalentovaniji đak u njenoj četiri decenije dugoj istori.

 

Pored ubske violinistkinje, laureate su osvojile još tri učenice beogradskih muzičkih škola: Marija Mančić (klavir) iz MŠ "Vatroslav Lisinski", Marija Vasić (solo pevanje) iz MŠ "Josip Slavenski" i Dunja Šiljković (flauta) iz MŠ "Dr. Vojislav Vučković".

Jelica Đorđević i Marija Vasić

Jelica Đorđević i Marija Vasić (Foto: Dragana Nedeljković)

U Čačak su otišla dva laureta, zahvaljujući flautistkinji Dunji Dragić, učenici  srednje MŠ "Dr. Vojislav Vučković" i kamernom sastavu (flauta-klavir) iz iste škole, koji čine Marija Maročik i Uroš Tišma, a u Grocku jedan, koji je pripao Neveni Stefanović (violončelo).

 

Ubsku Muzičku školu i ove godine je na Festivalu predstavljalo pedesetak učenika, koji su zaslužili mnoštvo prvih nagrada, ali se njih dvoje posebno izdvojilo. Mada nisu ponele titulu laureata, maksimalnih sto bodova osvojile su Tamara Stefanović, učenica drugog razreda violončela, i mala violinistkinja Lana Krstić u bebi kategoriji.

 

Vladimir Ðenader

Vladimir Ðenader (Foto: Dragana Nedeljković)

Priznanja najuspešnijim takmičarima Festivala uručili su profesorka Jelica Đorđević i Vladimir Đenader, direktor Muzičke škole, koji se zahvalio Opštini Ub, pod čijim pokroviteljstvom je održana ovogodišnja smotra mladih muzičkih talenata, kao i drugim sponzorima. Prisetivši se početaka Festivala, Đenader je rekao da već punih deceniju i po ova manifestacija diše punim plućima, stalno se nadograđujući, te iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika i takmičarskih disciplina.

 

"Došli smo do jednog nivoa, koji pokušavamo da održimo, jer vlada opšta kriza, a konkurencija je sve veća. Sve više ima festivala, svaka muzička škola ima neka svoja događanja, ne jedno, nego i po dva godišnje. Ali postojimo na muzičkoj mapi Srbije, a  sada se trudimo da Festival nadogradimo, u smislu da Ub i Muzička škola zauzmu mesto i na internacionalnom planu. Na tome kontinuirano radimo, tako da smo ove godine imali dosta učesnika iz regiona, ali planiramo da krenemo i na šire područje, jer  mislim da smo za to zreli", rekao je Đenader.

 

Nakon dodele diploma, usledio je završni koncert, na kome je publika imala priliku da čuje dvoje laureata- Aleksandru Latinović i Mariju Vasić, a svojim nastupom, svečano finale su ulepšali i učenice ubske Muzičke škole Tamara Stefanović (klavir) i Sofija Veselinović (gitara), potom Beograđani Petar Bešković (harmonika) iz SMŠ "Vatroslav Lisinski" i Uroš Mrković iz MŠ "Davorin Jenko" i Užičanka Petra Dedić, učenica MŠ "Vojislav Lale Stefanović".

 

Tamara Stefanović

Tamara Stefanović (Foto: Dejan Matić)

Sofija Veselinovic

Sofija Veselinovic (Foto: Dragana Nedeljković)

Petar Bešovic

Petar Bešovic (Foto: Dragana Nedeljković)

Značajan deo svih, pa i 15. izdanja Festivala, bili su prateći programi. Manifestacija je u ponedeljak, 24. aprila otvorena izvanrednim koncertom niškog pijaniste Nemanje Egerića, u sredu su se predstavili prvonagrađeni solo pevači beogradski muzičke škole "Josip Slavenski" iz klase profesorke Maje Mudrić Jović, dok je u petak u Domu kulture održana prva repriza muzičko scenske igre "Ciganska bajka – u potrazi za dušom" autora Vladimira Đenadera, u realizaciji profesora Muzičke škole i glumačkog ansambla pozorišta "Raša Plaović".

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 dan

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...