Lansirna stanica (foto: Dragana Nedeljković)
Lansirna stanica (foto: Dragana Nedeljković)
04.05.2017, 11:33

PROTIVGRADNA ZAŠTITA ZADOVOLJAVAJUĆA

č: | fb:


U ovogodišnjoj sezoni odbrane od grada na teritoriji ubske opštine dejstvovaće 13 od ukupno 17 protivgradnih stanica, jer su strelci u Kožuaru, Šarbanama, Brgulama i Zvizdaru odbili da rade, nezadovoljni mesečnom naknadom od 4.000 dinara, koju obezbeđuje država.

 

Zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Saša Spasić tvrdi da je i sa manjim brojem aktivnih lansirnih stanica opština Ub "dobro zaštićena", ukazujući da je prošle godine ceo sistem protivgradne odbrane bio organizovan sa 14 stanica, što je jedna više u odnosu na ovu sezonu.

 

"Od 36 naseljenih mesta u opštini, mi u 17 imamo protivgradne stanice i to je izuzetno gusta koncentracija. I sa 13 aktivnih stanica procenat pokrivenosti i dalje je veoma visok, tako da je na teritoriji opštine Ub stanje zadovoljavajuće što se tiče protivgradne zaštite", ocenjuje Spasić, dodajući da preko poverenika Civilne zaštite na terenu pokušavaju da pronađu nove strelce za četiri navedene protivgradne stanice.

Saša Spasić

Saša Spasić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Podseća da je do pre tri godine i opština Ub strelcima isplaćivala po 4.000 dinara, koliko i Republika, ali da, na žalost, više nije u mogućnosti da sufinansira njihov rad. Umesto dodatne dotacije strelcima, lokalna samouprava se opredelila za unapređenje sistema protivgradne zaštite kroz nabavku protivgradnih raketa i obnovu lansirnih stanica.

 

"U ovoj godini planiramo da kupimo određen kontingent raketa, najverovatnije dve rakete po protivgradnoj stanici, tako da ćemo sa tri koje nabavlja Republika Srbija otprilike imati jednu trećinu borbenog kompleta, to jest po pet raketa na svakoj stanici, što je sasvim dovoljno za jednu prosečnu sezonu. Opština Ub se nalazi u gradobitnom području, koje je visokog rizika i jedno je od četiri područja u Srbiji koja su tako kategorisana, a povećanjem broja projektila na našim stanicama, povećavamo i efikasnost protivgradne zaštite. Smatram da ćemo imati dovoljno raketa za odbranu poljoprivrednih useva od opasnosti koja preti u toku letnjih meseci", kaže Saša Spasić.

 

Osim kupovine raketa, Opština Ub će finansirati i neophodnu rekonstrukciju protivgradne stanice u Tularima, koja je prošle godine znatno oštećena udarom groma.

 

"Radovi na sanaciji objekta koštaju od 800 hiljada do milion dinara, a nabavka raketa između 1,2 i 1,5 miliona dinara, tako da će opština Ub od skromnih sredstava koje ima za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda izdvojiti oko dva miliona dinara, ili 0,3 posto realizovanog budžeta iz prethodne godine za podršku sistemu protivgradne zaštite, što je izuzetno visok procenat koji lokalna samouprava daje iz sopstvenog budžeta za ove namene. Za tolika sredstva smo se opredelili zato što se nalazimo u izuzetno ugroženomom području, zbog čega, na žalost, nismo u mogućnosti i da sufinansiramo rad protivgradnih strelaca", naglašava Spasić.

 

Opština Ub je i prošle godine uložila značajna sredstva za unapređenje sistema protivgradne zaštite. Nešto više od milion dinara izdvojila je za kupovinu 34 protivgradne rakete, a 700.000 dinara za izgradnju prve protivgradne stanice u Lončaniku. Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila i trajeće šest meseci. Protivgradnu zaštitu na teritoriji ubske opštine koordinira Radarski centar Valjevo.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 3 sati 48 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 6 sati 25 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar