Struganik,
Struganik, "Mišićevi dani", 2013.
12.07.2014, 09:45

“Kolo” otvara svetkovinu vojvodi Mišiću u čast

č: | fb:

Nacionalni ansambl “Kolo” iz Beograda otvara večeras u 21.00 čas 18. “Mišićeve dane”, svetkovinu kojom zavičaj čuva uspomenu na Živojina Mišića, slavnog vojskovođu iz Prvog svetskog rata, koja se završava 20. jula. Tada će, na svečanoj sednici Skupštine opštine Mionica, biti dodeljena tradicionalna godišnja priznanja.

U nedelju je dečiji maskenbal, a u ponedeljak beogradski glumac Ljubivoje Tadić izvodi monodramu “Čujte Srbi, čuvajte se sebe” nastalu po istoimenoj knjizi dr Arčibalda Rajsa. Potom će o Velikom ratu, čija se stogodišnjica obeležava ove godine, govoriti akademik Nikola Popović i istoričari Miroslav Perišić i Momčilo Pavlović.

“Mionički pesnički krug”, uz učešće prof. dr Slobodana Ž. Markovića i pesnika Radmile Lazić, Ivana Ognjanovića, Ljiljane Ninković Mrgić i Bojana Savića, te kamernog trija “Amoroso”, na programu je u utorak (21.00).

Sreda je rezervisana za Teatar “Mimart” iz Beograda, a četvrtak za lokalni varoški duh i program “Od Kevića do Palente”, kada će nastupiti glumci iz Beograda, Valjeva i Mionice, kao i tamburaški orkestar valjevskog KUD “Abrašević”.

U petak (21.00) je Varoško veče i koncert Bilje Krstić i “Bistrik orkestra”, a sutradan (21.00) koncert trubača sa festivala u Guči i mioničkog KUD “Kondir”.

Planirano je i nekoliko turnira u malim sportovima, dok će zastava “Mišićevih dana” biti spuštena u nedelju, 20. jula, kada se obeležava Dan Opštine. Te večeri (21.00), na programu je koncert “Amadeus benda”. Ove godine neće biti događanja u Struganiku, pred rodnom kućom vojvode Živojina Mišića.

Savet manifestacije “Mišićevi dani” utvrdio je danas budžet te manifestacije od dva miliona dinara, milion dinara manje od prvobitno planirane sume. Očekuje se da će četvrtina tog novca biti obezbeđena uz pomoć sponzora i donatora.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 6 sati 8 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 10 sati 4 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 9 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas Pre 1 dan 7 sati

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara