Struganik,
Struganik, "Mišićevi dani", 2013.
12.07.2014, 09:45

“Kolo” otvara svetkovinu vojvodi Mišiću u čast

č: | fb:

Nacionalni ansambl “Kolo” iz Beograda otvara večeras u 21.00 čas 18. “Mišićeve dane”, svetkovinu kojom zavičaj čuva uspomenu na Živojina Mišića, slavnog vojskovođu iz Prvog svetskog rata, koja se završava 20. jula. Tada će, na svečanoj sednici Skupštine opštine Mionica, biti dodeljena tradicionalna godišnja priznanja.

U nedelju je dečiji maskenbal, a u ponedeljak beogradski glumac Ljubivoje Tadić izvodi monodramu “Čujte Srbi, čuvajte se sebe” nastalu po istoimenoj knjizi dr Arčibalda Rajsa. Potom će o Velikom ratu, čija se stogodišnjica obeležava ove godine, govoriti akademik Nikola Popović i istoričari Miroslav Perišić i Momčilo Pavlović.

“Mionički pesnički krug”, uz učešće prof. dr Slobodana Ž. Markovića i pesnika Radmile Lazić, Ivana Ognjanovića, Ljiljane Ninković Mrgić i Bojana Savića, te kamernog trija “Amoroso”, na programu je u utorak (21.00).

Sreda je rezervisana za Teatar “Mimart” iz Beograda, a četvrtak za lokalni varoški duh i program “Od Kevića do Palente”, kada će nastupiti glumci iz Beograda, Valjeva i Mionice, kao i tamburaški orkestar valjevskog KUD “Abrašević”.

U petak (21.00) je Varoško veče i koncert Bilje Krstić i “Bistrik orkestra”, a sutradan (21.00) koncert trubača sa festivala u Guči i mioničkog KUD “Kondir”.

Planirano je i nekoliko turnira u malim sportovima, dok će zastava “Mišićevih dana” biti spuštena u nedelju, 20. jula, kada se obeležava Dan Opštine. Te večeri (21.00), na programu je koncert “Amadeus benda”. Ove godine neće biti događanja u Struganiku, pred rodnom kućom vojvode Živojina Mišića.

Savet manifestacije “Mišićevi dani” utvrdio je danas budžet te manifestacije od dva miliona dinara, milion dinara manje od prvobitno planirane sume. Očekuje se da će četvrtina tog novca biti obezbeđena uz pomoć sponzora i donatora.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 24 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara